Sunday, May 28, 2023

صفحه نخست » آیا صدای آمریکا تسلیم «لابی» ایران شده است؟

voa.jpgسوزانا جانستون

ترجمه: لادن بازرگان

صدای آمریکا (VOA)، شبکه خبری فعال با بودجه دولتی ایالات متحده، پس از اعتراض شورای ملی ایرانیان آمریکایی (NIAC) در تاریخ ۲۱ آوریل به این شبکه و ادعای « اقدامات قانونی» علیه برنامه‌ای که به این شورا «افترا» زده و آنها را «لابی‌گران جمهوری اسلامی» نامیده، ویدیوی این برنامه را از وب‌سایت خود حذف کرد.

صدای آمریکا، که «منعکس کننده دیدگاه‌های دولت ایالات متحده است»، به (Focus on Western Islamism) FWI گفته که در حال بررسی قسمت مربوط به نایاک است که ابتدا در ۶ آوریل پخش شد. یک سخنگوی صدای آمریکا به FWI اعلام کرد: این برنامه «برای بررسی بیشتر با پیروی از بهترین شیوه‌های صدای آمریکا، در ۱۱ آوریل از وب‌سایت حذف شد. بررسی‌ها در حال تکمیل است. صدای آمریکا پس از تکمیل بررسی، در این باره به‌روز‌رسانی خواهد کرد.»

تقریباً دو ماه از این اتفاق گذشته اما هنوز هیچ‌گونه به‌روز‌رسانی ارائه نشده است.»

در این برنامه فارسیِ صدای آمریکا، که از وب‌سایت این شبکه حذف اما توسط FWI کشف شد، یک گوینده ناشناس ادعا می‌کند که دو نفر به نام‌های تریتا پارسی و سیامک نمازی، ایده‌ای داشتند که «به ایجاد لابی جمهوری اسلامی در آمریکا، که به نام شورای ملی ایرانی-آمریکایی شناخته می‌شود، منجر شد.»

کاوه شهروز، وکیل ایرانی-کانادایی، در این برنامه که اکنون سانسور شده است می‌گوید: «نقش این شورا در لابی‌گری برای رژیم جمهوری اسلامی در ابتدای امر جا زدن این رژیم به عنوان یک حکومت عادی مانند سایر کشورهاست که واقعاً مورد حمایت مردم است. هدف دوم القای این دیدگاه است که نیازی به تغییر رژیم نیست چون این رژیم اصلاح‌پذیر و دیپلماسی هم‌چنان کارساز است، هرکسی که از تغییر رژیم صحبت کند یا جنگ طلب است یا دشمن ایران.»

بیانیه مطبوعاتی نایاک در مورد «اقدامات قانونی» خود علیه صدای آمریکا درمورد «گزارشات نادرست و تهمت آمیز» این چنین ادعا کرده که: « در پی پخش یک برنامه ۶۰ دقیقه‌ای توسط صدای آمریکای فارسی، نایاک اقدامات قانونی خود را به منظور درخواست حذف، اصلاح و عذرخواهی صدای آمریکا آغاز کرده است. این برنامه به دروغ سازمان مدنی ما در ایالات متحده را به عنوان «لابی‌گران جمهوری اسلامی» بدنام کرده و این تهمت‌های ظالمانه دروغین را علیه خبرنگاران و قربانیان جمهوری اسلامی ابراز کرده است.»

نایاک نه تنها یک سازمان غیرانتفاعی، بلکه همچنین یک سازمان سیاسی با پرونده مالیاتی جداگانه است. این سازمان یک لابی ثبت شده برای ایران نیست. نایاک تا این لحظه به سوالات FWI در مورد برنامه مورد نظر پاسخی نداده است.

روز اول ماه مه، نایاک وب‌سایت جدیدی به نام NIACTruth.org راه‌اندازی کرد تا ظاهراً با درج «اطلاعات نادرست» در مورد این سازمان مبارزه کند.

پارسی و سیامک نمازی در آغاز دههٔ ۲۰۰۰ میلادی نایاک را تأسیس کردند. پارسی تا سال ۲۰۱۸ ریاست این سازمان را بر عهده داشت.

در سال ۲۰۰۸، پارسی، یکی از دو بنیانگذار نایاک، از حسن دایی، موسس و مدیر انجمن ایرانی-آمریکایی، به دلیل ادعای او مبنی بر لابی کردن نایاک برای جمهوری اسلامی شکایت کرد. اما این شکایت رد و دایی با حمایت مجمع خاورمیانه برنده این کارزار شد.

در جریان این شکایت، نایاک مجبور شد ایمیل‌های تبادل شده بین پارسی و جواد ظریف، سفیر وقت ایران در سازمان ملل متحد را، فاش کند که این خود نشان دهنده شواهد بیشتری از روابط رژیم با نایاک بود. قاضی حکم داد که «انتقادات» علنی پارسی از رژیم ایران «سست» بوده که نشان از این است که او [پارسی] قبل از هر چیز از طرفداران رژیم اسلامی است. به هر حال، با توجه به بدنامی رژیم جمهوری اسلامی در ایالات متحده، عاملان این حکومت، حتی با هوشی متوسط، نمی‌خواهند به‌عنوان طرفدار دوآتشه رژیم جمهوری اسلامی شناخته شود.»

لادن بازرگان، منتقد جمهوری اسلامی که ائتلاف علیه مدافعات رژیم اسلامی ایران (AAIRIA) را تأسیس کرده است، نیز در برنامه‌ حدف شده صدای آمریکا صحبت کرده بود. او به FWI گفت: « حذف این برنامه بسیار مایوس کننده است.» وی هم‌چنین افزود: «نایاک می‌تواند در مورد تعریف لابی بحث کند، اما شواهد عین روز روشن هستند. تریتا پارسی، بنیانگذار نایاک، با رهبری جمهوری اسلامی همکاری می‌کرده است. هیچ سندی وجود ندارد که نشان دهد نایاک تغییری در سیاست های حمایتی خود از رژیم داده باشد. صدای آمریکای فارسی باید موضع خود را حفظ کند و از حقیقت ماشین پروپاگاندای تهران در غرب پرده بردارد.»

سوزانا جانستون گزارشگر محقق FWI است.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مقاله، نظر نویسنده بوده و الزاماً بازتاب دیدگاه خبرنامه گویا نیست



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy