Friday, Oct 6, 2023

صفحه نخست » نرگس محمدی برنده جایزه صلح نوبل ۲۰۲۳ شد +پیام او از زندان

01_mo.jpgپیام نرگس محمدی از زندان: در ایران می مانم و تا آزادی زنان علیه این حکومت ستمکار مذهبی مبارزه می کنم

نرگس محمدی: هرگز مبارزه برای استقرار دموکراسی، آزادی و برابری را متوقف نخواهم کرد. در ایران خواهم ماند و به مبارزۀ مدنی‌ام در دفاع از مظلومان و علیه نهادهای سرکوب ادامه خواهم داد، حتا اگر ناچار باشم باقی زندگی خود را در زندان سپری کنم.

یورونیوز - این برای دومین بار در تاریخ است که جایزه صلح نوبل به یک ایرانی تعلق می‌گیرد.

کمیته نوبل نروژ روز جمعه ۶ اکتبر (۱۴ مهر) اعلام کرد جایزه سال ۲۰۲۳ خود را به نرگس محمدی، فعال حقوق بشر ایرانی، اهدا می‌کند.

دبیر این کمیته که سخنان خود را به زبان فارسی و با عبارت «زن، زندگی، آزادی»، شعار نمادین اعتراضات ۱۴۰۱ ایران، شروع کرده بود گفت این جایزه به پاس مبارزه نرگس محمدی علیه «سرکوب زنان در ایران» و تلاش او در راستای «ارتقای حقوق بشر و آزادی برای همگان» داده می‌شود.

صدراعظم آلمان: احترام من به نرگس محمدی به خاطر مبارزه او برای حقوق زنان ایرانی است

اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، در صفحه ایکس خود با اشاره به ۱۳ بار بازداشت نرگس محمدی و محکوم شدن او به ۳۱ سال زندان، نوشت: «احترام من به برنده جایزه صلح نوبل امسال، به خاطر شجاعت و مبارزه او برای حقوق زنان ایرانی است.»

01_Scholz.jpg

میسح علی‌نژاد: نرگس محمدی از دل زندان خامنه‌ای جایزه صلح نوبل را دریافت کرد

این برای بار دوم است که جایزه صلح نوبل به یک ایرانی می‌رسد. پیش‌تر شیرین عبادی، وکیل و فعال حقوق بشر، در سال ۲۰۰۳ این جایزه را به خود اختصاص داده بود.

کمیته نوبل در بیانیه خود با اشاره به اینکه نرگس محمدی اکنون در زندان به سر می‌برد، آورده است: «مبارزات شجاعانه نرگس محمدی با هزینه‌های شخصی سنگینی همراه بوده است. رژیم ایران ۱۳ بار او را دستگیر کرده، پنج بار وی را مجرم شناخته و مجموعاً به ۳۱ سال زندان و ۱۵۴ ضربه شلاق محکوم کرده است.»

مسیح علی‌نژاد، روزنامه‌نگار و فعال سیاسی مخالف جمهوری اسلامی ایران هم در پیامی که در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرده به سابقه شناخت خود از نرگس محمدی اشاره کرده است.

👈مطالب بیشتر در سایت یورونیوز

او گفت این برنده جایزه صلح نوبل را از ۲۰ سال پیش می‌شناسد؛ زمانی که «در راهروهای مجلس وقتی که با صدای بلند در مورد زندانیان سیاسی حرف می‌زد.»

خانم علی‌نژاد گفت: «این سال‌ها او خود زندانی سیاسی است در حالی که می‌توانست کنار فرزندانش زندگی کند اما انتخاب کرد برای آینده فرزندان ایران مبارزه کند.»

او در بخش دیگری از این پیام نوشت: «نرگس عزیز! از دل زندان خامنه‌ای از دل یک حکومت ضدزن، جایزه صلح نوبل را دریافت کردی. تو و هزاران زن و مرد بیگناه دیگر نباید اکنون در زندان باشید بلکه خامنه‌ای و حاکمان ستمگر باید در غل و زنجیر باشند.»

ترانه علیدوستی: آزادی خواهد آمد

‌ترانه علیدوستی، بازیگر ایرانی با انتشار عکسی از نرگس محمدی در شبکه اجتماعی اینستاگرام به دریافت جایزه صلح نوبل توسط این فعال سیاسی واکنش نشان داده است.

او در متنی کوتاه نوشته: «آزادی خواهد آمد. به گواه ‌ رد قدم‌هایی که زنی چون تو بر این خاک به جا گذاشت.»

«آزادی خواهد آمد، چون زنی مثل تو حبس شدنی نبود، نرگس جانم.»

این بازیگر ایرانی در دی ماه با وثیقه از زندان آزاد شد.

01_reaction_2.jpg

جعفر پناهی و محمد رسول‌اف به نرگس محمدی و «همه زنان آزادیخواه و شجاع ایران» تبریک گفتند

جعفر پناهی و محمد رسول‌اف، دو فیلمساز سرشناس ایرانی اهدای صلح نوبل به نرگس محمدی را «خبری شادی آفرین» خواندند و به نرگس محمدی و «همه زنان آزادیخواه و شجاع ایران» تبریک گفتند.

در پیام مشترک این دو سینماگر که تا کنون جوایز سینمایی بسیاری را از معتبرترین جشنواره‌های جهان دریافت کردند آمده: «خبر شادی آفرین اهدای جایزه‌ی صلح نوبل به سرکار خانم نرگس محمدی را شنیدیم. اکنون یک چشم‌مان خندان است از این سرور و چشم دیگرمان گریان از جفایی که بر دختران و زنان سرزمین‌مان می‌رود. دختر نوجوان‌ ایران «آرمیتا گراوند» روی تخت بیمارستان با مرگ دست و پنجه نرم می‌کند.»

در ادامه این پیام آمده: «امید که گوش‌های آرمیتا این سرود شادی را بشنود و فردا او و همه‌ی آزادی خواهان ایران آن را فریاد کنیم.»

آرمیتا دختر ۱۶ ساله‌ای است که صبح روز یکشنبه در مسیر مدرسه در ایستگاه مترو شهدا تهران به گفته مقام‌های جمهوری اسلامی به دلیل «افت فشار بیهوش»‌ شد اما فعالان حقوق بشر گفتند که او در درگیری با پلیس حجاب در داخل مترو دچار آسیب شده است.

تقی رحمانی: نرگس و امثال او مبارزه و سختی‌هایش را «به عنوان سبک زندگی» انتخاب کردند

تقی رحمانی، فعال سیاسی ایرانی و همسر نرگس محمدی که در پاریس زندگی می‌کند اهدای نوبل صلح به نرگس محمدی را مهم ارزیابی کرد و گفت که وقتی مجامع جهانی به شما توجه میکنند شما بهتر و راحت‌تر می‌توانید مبارزه کنید، هر چند مبارزه در ایران با مشکلات زیادی همراه است.

او با اشاره به مشکلات زیاد مبارزه در ایران گفت که نرگس و امثال نرگس مبارزه و مشکلات آن را به عنوان یک «سبک زندگی انتخاب کردند.»

***

در بیانیه هیات داوران همچنین با اشاره به اعتراضات گسترده سال گذشته در ایران آمده است:‌ «جایزه صلح نوبل امسال همچنین پاسداشتی است برای صدها هزار نفر که علیه سیاست‌های تبعیض‌آمیز و سرکوب‌گرایانه رژیم مذهبی علیه زنان تظاهرات کردند.»

پیش از اعلام برنده جایزه امسال علاوه بر نرگس محمدی، از ولودیمیر زلنسکی رئیس‌جمهوری اوکراین، الکسی ناوالنی چهره سرشناس اپوزسیون روسیه که در زندان به سر می‌برد و دیوان بین‌المللی دادگستری به عنوان نامزد‌های احتمالی نام برده می‌شد.

انتخاب برنده جایزه صلح نوبل، که بنابر وصیت آلفرد نوبل بنیانگذار این جایزه در کشور همسایه سوئد یعنی نروژ اهدا می‌شود، بر عهده هیئتی پنج نفره دانشگاهیان و سیاستمداران سابق مستقل است که توسط پارلمان این کشور منصوب می‌شوند.

تبریک نازنین بنیادی به نرگس محمدی

نازنین بنیادی فعال حقوق بشر در پیامی که در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرده به نرگس محمدی تبریک گفته است.

او از خانم محمدی بعنوان مدافع حقوق بشر در ایران یاد کرده و گفته به دلیل اقدامات شجاعانه‌اش در زندان است.

طیف وسیعی از فعالان سیاسی در داخل و خارج از ایران به دریافت این جایزه توسط نرگس محمدی واکنش نشان داده‌اند.

نرگس محمدی، برنده ایرانی جایزه صلح نوبل کیست و چه فعالیت‌هایی کرده است؟

نام نرگس محمدی که در یک دهه گذشته به عنوان یکی از صریح‌اللهجه‌ترین منتقدان حکومت ایران جا افتاده است، پیش از آن بیشتر به خاطر نظارت بر وضعیت حقوق بشر در این کشور مطرح بود.

خانم محمدی اگرچه سابقه بازداشت در اواخر دهه هفتاد شمسی را دارد اما بازداشت او در سال ۱۳۸۹ در مقام نایب رئیسی و سخنگویی کانون مدافعان حقوق بشر بود که نامش را بیش از پیش در کانون توجه قرار داد.

او عضو نهادی بود که در اوج فعالیت‌هایش در اواسط دهه هشتاد شمسی، نظارت بر وضعیت حقوق بشر در ایران و دفاع از متهمان و زندانیان سیاسی در این کشور را بر عهده داشت.

کانون مدافعان حقوق بشر که ریاست آن برعهده شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل ۲۰۰۳ است، پیش از پلمپ دفتر آن در تهران، محل حضور شماری از شناخته‌‌شده‌ترین وکلای حقوق بشری ایران مانند عبدالفتاح سلطانی، محمد شریف، محمد سیف‌زاده و محمدعلی دادخواه بود.

خانم محمدی در همان زمان‌ها علاوه بر کانون مدافعان حقوق بشر در شورای ملی صلح به عنوان رئیس هیات اجرایی آن فعال شد و بعدها در کارزار «لغو گام به گام اعدام»، موسوم به «لگام» مشغول به فعالیت شد.

اما او در سال‌های گذشته با اتخاذ مواضعی مانند «لزوم گذار از حکومت جمهوری اسلامی و استبداد دینی» و همچنین «تحریم انتخابات»، لحن تندتری به فعالیت‌هایش داده است.

خانم محمدی از جمله ۱۵ فعال سیاسی و مدنی ایرانی است که حکومت ایران را «اصلاح‌ناپذیر» دانسته و خواستار برگزاری همه‌پرسی تحت نظارت سازمان ملل متحد شده است.

او همچنین در بهمن سال ۱۳۹۸ از مردم ایران خواست که «به حرمت خون کشته‌شدگان آبان» در انتخابات محلس شرکت نکنند. خانم محمدی تاکنون چندین جایزه بین‌المللی از جمله «جایزه ساخاروف انجمن فیزیک آمریکا در سال ۲۰۱۸»، «جایزه الکساندر لانگر در سال ۲۰۰۹» و «جایزه روز جهانی آزادی مطبوعات در سال ۲۰۱۶» را دریافت کرده است.

خانم محمدی که متولد اردیبهشت ۱۳۵۱ و دانش‌آموخته فیزیک کاربردی است، در ابتدا فعالیت‌های خود را با ملی- مذهبی‌ها آغاز کرد.

او در سال ۱۳۷۸ با تقی رحمانی، فعال ملی- مذهبی و زندانی سیاسی سابق ازدواج کرد که حاصل این ازدواج دو فرزند دوقلو است.

آقای رحمانی در سال‌های پس از پیروزی انقلاب ۵۷، بیش از ۱۴ سال را در زندان گذرانده است.

پس از خروج آقای رحمانی از ایران و ماندن خانم محمدی در این کشور که با بازداشت او همراه شد، وضعیت دو فرزند دوقلوی آن‌ها بارها مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفت.

فرزندان خانم محمدی پس از زندانی شدن مادرشان، ایران را ترک کردند و به پدرشان، آقای رحمانی در فرانسه پیوستند.

آقای رحمانی بارها از اینکه مسئولان امنیتی به دفعات مانع تماس تلفنی همسرش با فرزندان دوقلویشان شده‌اند، گلایه کرده است.



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy