Friday, Oct 6, 2023

صفحه نخست » استعفای مربی محبوب خامنه‌ای؛ او باید در مورد همه چیز نظر بدهد؟

estefa.jpgپیام یونسی‌پور - ایران وایر

شانزدهم مرداد ۱۳۹۸، «علی خامنه‌ای»، رهبر جمهوری اسلامی مقابل بازیکنان و مربیان تیم ملی والیبال جوانان ایران نشسته است تا برای‌ آن‌ها از ایدئولوژی‌های خود بگوید. ناگهان بحث و نگاهش را می‌برد سمت سرمربی تیم و لزوم کنار گذاشتن مربیان خارجی.

علی خامنه‌ای می‌گوید: «نه‌، خیر! بنده توی کتم نمی‌رود که مربی خارجی یک چیز لازم است. درباره‌ سرمربی ایرانی همیشه اعتقادم این بوده و واقعاً معتقدم این مربی ایرانی برای کشور ما، باشگاه‌ها و مجموعه‌های ایرانی شایسته است. البته دخالتی نمی‌کنم اما لزومی (به حضور مربی خارج) وجود ندارد. بعضی از مربی‌های خارجی خوبند، بعضی‌شان خوب نیستند. پول هم زیاد می‌گیرند، توقع هم زیاد دارند، گاهی کار هم انجام نمی‌دهند. حالا بعضی‌ها بی‌خودی احساس لزوم می‌کنند و می‌خواهند این را اثبات کنند.»

روبه‌روی او، «بهروز عطایی» نشسته است؛ سرمربی وقت تیم ملی جوانان. رهبر جمهوری اسلامی در طول صحبت‌هایش بارها با دست به بهروز عطایی اشاره می‌کند. او دقیقا دو سال بعد به سرمربی‌گری تیم ملی والیبال بزرگ‌سالان ایران رسید.

بهروز عطایی چهارشنبه شب، پس از کسب سلسله نتایج اسف‌بار در تیم ملی والیبال ایران و شکست خوردن مقابل حریفانی که تاکنون موفق به پیروزی مقابل ایران نشده بودند، از سمت خود استعفا داد. اما جای تیغ یادگاری علی خامنه‌ای با خروج ناگهانی مربیان خارجی، روی تن ورزش ایران مانده است.

👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر

والیبال ایران چه‌گونه با کَت خامنه‌ای سقوط کرد؟

آن‌چه از بهروز عطایی در حافظه کوتاه مدت جامعه ورزش ایران مانده، ناکامی در رقابت‌های لیگ ملت‌های جهان در سال ۲۰۲۳ و نشستن در جایگاه چهاردهم بود. هرچند در بازی‌های آسیایی و جایی که هیچ مدعی جهانی وجود نداشت، به مدال طلایی ساده دست یافت اما در رقابت‌های انتخابی المپیک، یک فاجعه را رقم زد. شکست مقابل اوکراین که گفته می‌شد بدون تمرینات منظم وارد رقابت‌ها شده، اوج کار مربی محبوب علی خامنه‌ای بود.

با وجود نقد رسانه‌ها، فریاد اعتراض هواداران در سالن‌های والیبال و نظرات کارشناسان، «محمدرضا داورزنی»، رییس کنونی فدراسیون والیبال و فرمانده سابق سپاه پاسداران انقلاب اسلامی حکم عزل این سرمربی را امضا نکرد. در نهایت، یک توافق دو طرفه میان او و فدراسیون، باعث جدایی بهروز عطایی از تیم ملی والیبال ایران شد.

هنوز هم با وجود عملکرد ناامید کننده بهروز عطایی، احتمال می‌رود که فدراسیون والیبال جمهوری اسلامی «سعید معروف» که به تازگی از دنیای والیبال خداحافظی کرده است را سرمربی این تیم کند.

دوران طلایی والیبال ایران از سال ۲۰۱۱ با حضور «خولیو ولاسکو»، نام‌دارترین مربی تاریخ والیبال جهان آغاز شد. سال ۲۰۱۴، «اسلوبودان کواچ» صربستانی موفقیت‌های این تیم را ادامه داد. سال ۲۰۱۶، «رائول لوزانو» آرژانتینی این تیم را برای اولین بار به المپیک تابستانی رساند. سال ۲۰۱۷، «ایگور کولاکوویچ» مونته‌نگرویی از قهرمانی آسیا تا مقام سوم جام بزرگ جهان و صعود به المپیک را به ایران هدیه داد. «ولادیمیر الکنو» روسیه‌ای در المپیک ۲۰۲۰ به مقام نهم رسید و کنار رفت تا مربی تحسین شده علی خامنه‌ای پس از سال‌ها حضور مربیان نام‌دار والیبال جهان، این تیم را در یک سیر سقوط قرار دهد.

رد صلاحیت سرمربی فوتبال با یک پست اینستاگرام خامنه‌ای

چهار سال پس از آن اظهارات، ورزش ایران متاثر از شفاهیات علی خامنه‌ای، یا درهایش را به روی مربیان خارجی بست یا گروهی معدود و محدود را در باشگاه‌ها و تیم‌های ملی پذیرفت.

صفحه اینستاگرام علی خامنه‌ای روز ۲۱ تیر ۱۴۰۱ و پس از یک پیروزی تیم ملی والیبال در رقابت‌های لیگ ملت‌ها، با انتشار عکس‌هایی از بهروز عطایی، او را «مربی موفق ایرانی» معرفی کرد و بار دیگر همان جملات ملاقات با بازیکنان تیم جوانان را بازنشر داد.

یک روز پس از این اظهارات، «دراگان اسکوچیچ» با نظر «اعضای کمیته فنی» فدراسیون فوتبال، رد صلاحیت شد. این به معنی اخراج دراگان اسکوچیچ نبود اما «علی‌اصغر مدیرروستا»، عضو کمیته فنی فدراسیون فوتبال به صراحت از رای کمیته فنی فدراسیون فوتبال به مربی ایرانی تحت تاثیر توصیه رهبر جمهوری اسلامی خبر داد.

یک روز پس از رد صلاحیت شدن دراگان اسکوچیچ براساس آن‌چه «فرمایشات رهبر جمهوری اسلامی» خوانده شده بود، روزنامه «کیهان» در فرار رو به جلو، از رسانه‌ها و اعضای کمیته فنی به دلیل آن‌چه «تحریف بیانات رهبر انقلاب» نامیده بود، انتقاد و اظهار نگرانی کرد که با این حکم، فوتبال ایران در خطر تعلیق قرار می‌گیرد.

حکم علی خامنه‌ای اما تقریبا از مردادماه ۱۳۹۸ در ورزش ایران اجرا شده بود.

رد پای خامنه‌ای در ورزش ایران

سال ۱۳۹۷ و در جریان لیگ برتر هجدهم فوتبال ایران، یعنی آخرین فصل تا پیش از این سخنرانی علی خامنه‌ای در تمجید از بهروز عطایی، سطح فنی مربیانی که در فوتبال ایران فعالیت می‌کردند، فراتر از سطح فوتبال ایران به نظر می‌رسید.

«کارلوس کی‌روش» سرمربی تیم ملی ایران بود و «برانکو ایوانکوویچ» سرمربی‌گری «پرسپولیس» را برعهده داشت. سال بعد «گابریل کالدرون» آرژانتینی جای او را گرفت اما با انگ‌های اخلاقی از ایران رانده شد. «استقلال» لیگ را با مربی‌گری «وینفرد شفر» آلمانی آغاز کرد. سال بعد هدایت این تیم را «آندره‌آ استراماچونی» برعهده گرفت و او هم اندکی پس از اعتراضات آبان ۱۳۸۸ از ایران رفت. «تراکتور» هدایت تیمش را به «جان توشاک»، سرمربی سابق «رئال‌مادرید» داده بود. پس از او، «ژورژ لیکنز» روی کار آمد که خودش پدر فوتبال بلژیک نامیده می‌شود.

علی خامنه‌ای اما خود را مجاب کرده که در مورد تمامی مسایل مرتبط با ورزش که نزدیک به ایدئولوژی‌های حکومت تحت امر او است، اظهارنظر کند.

در سال‌های ابتدایی دهه ۸۰ خورشیدی، رهبر جمهوری اسلامی برای هر پیروزی «حسین رضازاده»، وزنه‌بردار سنگین‌وزن ایران در رقابت‌های جهانی و المپیک به صورت جداگانه و اختصاصی پیام تبریک می‌فرستاد. سال‌ها بعد تردیدهایی بین‌المللی در مورد قهرمانی‌های حسین رضازاده و استفاده او از «مواد انرژی‌زا» (دوپینگ) مطرح شد.

او روز ۲۴ اسفند سال ۱۳۹۱، حدود شش ماه پس از بازگشت کاروان ایران از رقابت‎های المپیک و پارالمپیک لندن، در جمع ورزشکاران گفت: «پسر جوان ما با آن خانمی که می‎خواهد مدال را به گردنش بیندازد، دست نمی‎دهد. این خیلی ارزش دارد.»

اشاره‌اش به «مهرداد کرم‌زاده» بود؛ مرداد همان سال که پرتاب‌گر دیسک کاروان ورزشی ایران در مسابقات پارالمپیک لندن مدال نقره گرفت، هنگام دریافت مدال، از دست دادن با «کیت میدلتون»، همسر شاهزاده «ویلیام» و عروس ملکه بریتانیا خودداری کرد.

خامنه‌ای هم‌چنین «کیمیا علیزاده»، دختر تکواندوکار ایرانی را با این جملات توصیف کرد و در صفحه توییترش به زبان انگلیسی نوشت: «او بانوی شجاعی است که با حجاب کامل در پیشانی کاروان درخشید.»

دی‌ماه سال ۱۳۹۸ اما کیمیا علیزاده صراحتا اعلام کرد برای گریختن از حجاب اجباری، به آلمان پناهنده شده است.

رهبر جمهوری اسلامی روز نوزدهم آذر ۱۳۹۶ نیز با دعوت از «علی‌رضا کریمی»، کشتی‌گیری که مجبور شده بود برای روبه‌رو نشدن با رقیب اسراییلی، به حریفش ببازد، رفتار او را از جنس کار پهلوانان نام‎داری هم‎چون «پوریای ولی» دانست و مدعی شد ورزشکاران ایرانی هرگز حاضر به مواجهه با حریفان اسرائیلی‌ خود نمی‌شوند.

«سعید مولایی» شهریور ۱۳۹۸ به دلیل آن‌چه «فشارهای حکومتی برای مبارزه نکردن با حریف اسرائیلی» و «تهدید شدن خودش و خانواده‌اش توسط نهادهای امنیتی» خوانده بود، به آلمان رفت و دیگر بازنگشت.

رهبر جمهوری اسلامی اما هم‌چنان سعی می‌کند نظراتش در مورد مسایل فنی و ایدئولوژیک در ورزش را ارایه کند؛ نظراتی که سرنوشت ورزش ایران را به ناکام‌ترین کاروان تاریخ ورزش ایران در رقابت‌های بازی‌های آسیایی، از دست رفتن احتمالی المپیک برای والیبال، ناکامی مطلق تیم فوتبال در جام جهانی ۲۰۲۲ قطر، پناهندگی گسترده ورزشکاران ایرانی و خطر تعلیق ورزش کشور کشانده‌اند.



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy