رضا پهلوی: پس از تغییر رژیم، جاهطلبی شخصی ندارم، باید جامعه مدنی را تقویت کرد
رضا پهلوی، آخرین ولیعهد ایران، در یک مصاحبه تازه تأکید کرد که در صورت تغییر حکومت در ایران، «هیچ جاهطلبی شخصی» برای رسیدن به قدرت ندارد و قصد دارد در روند تقویت جامعه مدنی در کشور و رسیدن به دموکراسی، تنها نقش «تسهیلکننده» داشته باشد.
او این مطلب را در گفتوگوی تازهای بیان کرد که با پیِرس مورگان، مجری بریتانیایی، داشت و روز سهشنبه، ۱۶ آبان، از شبکه تلویزیونی «تاکتیوی» پخش شد.
رضا پهلوی به این پرسش پاسخ داد که آیا اگر حکومت جمهوری اسلامی ساقط شود و در یک روند دموکراتیک، مردم ایران او را انتخاب کنند، آیا به ایران بازگشته و «رهبری کشور را بهدست خواهد گرفت؟»
او گفت: «من تا جایی که بتوانم بدون هیچ جاهطلبی شخصی به هموطنانم کمک خواهم کرد. موضوع برای من چیزی فراتر از کمک به ایجاد نهادهایی فراتر از دولت قانون اساسی نخواهد بود، زیرا جامعه مدنی، نگهبان نهایی جامعه است.»
شاهزاده رضا پهلوی در گفتگویی با پیرز مورگان، روزنامهنگار و مجری مشهور تلویزیونی در برنامه «پیرز مورگان بدون سانسور» که از شبکه بریتانیایی «تاکتیوی» سهشنبهشب پخش شد، در پاسخ به پرسشی درباره تمایل شاهزاده برای بازگشت به قدرت در ایران گفت: pic.twitter.com/Ov1lcskkeb
-- اتاق خبر منوتو (@ManotoNews) November 7, 2023
آخرین ولیعهد ایران با اشاره به لزوم وجود جامعه مدنی قوی تأکید کرد که «ما میخواهیم این نهاد را تقویت کنیم تا نظام دموکراسی [در ایران] ماندگار شود.»
جامعه مدنی، شامل اصناف و سازمانهای غیردولتی که هدف از تشکیل آنها گسترش اشتراک سياسی شهروندان است، در ایران به شکل فزاینده با سرکوب روبهرو شده، به طوری که فروردینماه امسال، سیویکوس، یک سازمان غیردولتی مستقر در آفریقای جنوبی که در زمینه حقوق شهروندی و تقویت جامعه مدنی در جهان فعالیت میکند، جمهوری اسلامی را در دسته سرکوبگرترین حکومتها در زمینه جامعه مدنی در جهان قرار داد.
شاهزاده رضا پهلوی در ادامه در جواب به پرسش مشابه دیگری توضیح داد: «فرمول من برای تغییر در ایران البته مبتنی بر حاکمیت مردمی است... و پروسه من برای تغییر ایران این است که اطمینان حاصل کنیم که پس از فروپاشی رژیم، یک دوره گذار دموکراتیک خواهیم داشت و میتوانیم مجلس مؤسسانی داشته باشیم... که به مردم فرصت برگزاری همهپرسی را بدهد.»
او در ادامه ابراز امیدواری کرد که در جریان چنین رفراندمی، مردم در ایران نظامی بر اساس اعلامیه جهانی حقوق بشر انتخاب کنند که جدایی دین از سیاست را در خود داشته باشد.
مسئله جنگ اسرائیل و حماس
آخرین ولیعهد ایران در ادامه این مصاحبه، در پاسخ به سؤالاتی مربوط به جنگ کنونی اسرائیل و حماس گفت که مسئله حمله حماس به اسرائیل، از «ایدئولوژی» حاکمان جمهوری اسلامی در ایران سرچشمه میگیرد و این ایدئولوژی را نوعی «بیماری» دانست که «باید در نهایت درمان شود».
رضا پهلوی خواستار برخورد با خود «سرچشمه»، یعنی حکومت جمهوری اسلامی شد و بار دیگر رهبران دولتها را از ادامه مذاکره با جمهوری اسلامی برحذر داشت.
"This is really a challenge that faces all of us - it's not just n issue to Israel, having to deal with the problem of having been attacked by a terrorist group."
-- Piers Morgan Uncensored (@PiersUncensored) November 7, 2023
Crown Prince of Iran @PahlaviReza tells @piersmorgan radical Islamists want to change the future "even in Europe." pic.twitter.com/DCXoiaQd8e
او افزود: «معتقدم راه حل در ایران تغییر رژیم است و این رژیم هرگز رفتار خود را تغییر نخواهد داد، به همین دلیل است که در ۴۰ سال تلاش، بزرگترین مشکل و خطای سیاست خارجی غرب در قبال ایران، انتظار تغییر رفتار این رژیم بوده است.»
آقای پهلوی که فروردینماه امسال نخستین شخصیت بلندپایه ایرانی دعوت شده از سوی دولت اسرائیل در سفر رسمی به این کشور بود، همزمان در گفتوگوهایی که با رسانهها داشت بر «دشمن نبودن» مردم ایران با اسرائل تأکید کرد.
رضا پهلوی در حاشیه اجلاس نیویورک نیز با بنی گانتس، وزیر دفاع پیشین اسرائیل و یکی از رهبران اصلی جناح اپوزیسیون این کشور دیدار و گفتوگو کرد.
محمدجواد ظریف: مردم ما خسته اند!
نرگس محمدی بدون حجاب به بیمارستان اعزام شد