روبر بدنتر، حقوقدان، وزیر دادگستری، نویسنده، سناتور و رئیس پیشین شورای قانون اساسی فرانسه و یکی از غولهای عالم سیاست در سدۀ گذشته دیشب پنجشنبه هشتم فوریه، در سن ٩۵ سالگی در پاریس درگذشت. بدنتر شهرت و محبوبیت خود را بیش از همه مرهون مبارزۀ خستگیناپذیرش علیه مجازات اعدام بود که از آن تحت عنوان "شرم مشترک" یاد میکرد
ناصر اعتمادی - رادیو بین المللی فرانسه
روبر بدنتر تمام عمر خود را در هر کجا که بود صرف مبارزه با بی عدالتی کرد. او به تنهایی آبروی اخلاقی چپ فرانسه بود و از کودکی رنج یهودیستیزی را با گوشت و پوست خود احساس کرده بود.
روبر بدنتر در سی مارس ١٩٢۸ در یک خانوادۀ مهاجر یهودی در پاریس زاده شد. پدر و مادر او از یهودیان بیسارابیا بودند که برای فرار از سرکوب بلشویکها به جمهوری فرانسه پناه آوردند. با این حال، سیمون، پدر بدنتر، در دورۀ حکومت ویشی توسط آلمان نازی در شهر لیون دستگیر و به یکی از اردوگاههای مرگ فاشیسم در لهستان منتقل شد. خود بدنتر در کتابی دربارۀ مادربزرگش تصریح کرده بود که کودکی او در دهم مه ١٩٤٠ در سن ده سالگی متوقف شد.
👈مطالب بیشتر در سایت رادیو بین المللی فرانسه
پیروزی فرانسوا میتران در ماه مه ١٩۸١ فرصت استثنایی را برای بدنتر به منظور متحقق کردن رؤیای همیشگی اش، یعنی لغو مجازات اعدام، فراهم کرد. بدنتر در هفده سپتامبر ١٩۸١ در دفاع از لایحۀ لغو مجازات اعدام در مجلس ملی فرانسه حضور یافت آنهم در زمانی که ٦۳ درصد فرانسوی ها با لغو این مجازات مخالف بودند. او در خاطراتش دربارۀ این روز نوشته است : "میتران معنای تاریخ را میفهمید. او میدانست که لحظۀ پایان دادن به مجازات اعدام فرارسیده است و ضدیتی که لغو این مجازات برمیانگیخت نهایتاً به سود او تمام می شد. میتران سیاستمداری کارکشته بود، هر چند او را ماکیاولیست میخواندند. او میخواست با لغو مجازات اعدام نشان بدهد که وی در عین حال به اعتقادات عمیق خود سخت پایبند است."
بدنتر در دفاع از لایحۀ خود در مجلس ملی فرانسه خطاب به نمایندگان میگفت : "از فردا، به یاری شما، دادگستری فرانسه، دیگر دادگستری قاتل نخواهد بود. فردا، به یاری شما، دیگر در زندانهای فرانسه جایی برای شرم مشترکمان، یعنی اعدامهای پنهانی در سحرگاهان و در زیر آسمان سیاه باقی نخواهد ماند. فردا، صفحات خونین دادگستری ما ورق خواهند خورد."
پس از لغو مجازات اعدام، روبر بدنتر در سال ١٩۸٢ به یاری ژیزل حلیمی، حقوقدان و نمایندۀ وقت مجلس ملی فرانسه، قانون مجازات همجنسگرایی، یادگار حکومت ویشی، را لغو کرد. بدنتر در مصاحبهای با روزنامۀ لوموند در سال ٢٠٢٢ در خصوص لغو این مجازات گفته بود : "از زمانی که توافق هست، وظیفۀ قانون تعریف رفتار جنسی صحیح نیست. به نظر من مجازات همجنسگرایان زمانی که غیرهمجنسگرایان مجرم شناخته نمیشوند، غیرقابل درک و منزجرکننده است."
در سال ١٩۸٦ فرانسوا میتران روبر بدنتر را به ریاست شورای قانون اساسی فرانسه برگزید. بدنتر به مدت ٩ سال در این مقام باقی ماند. در سال ١٩٩۵ بدنتر به سنای فرانسه راه یافت و تا سال ٢٠١١ نمایندگی در سنای فرانسه را برعهده داشت. بدنتر در عین حال، مسئولیتهای مختلف بینالمللی را عهدهدار بود از جمله ریاست کمیسیون داوری صلح در یوگسلاوی سابق در سالهای ١٩٩٠. در سال ٢٠١٦ روبر بدنتر به درخواست نخست وزیر وقت فرانسه، مانوئل والس، گزارش حقوق کار را تهیه کرد. با این همه، مبارزه بدنتر علیه مجازات اعدام کانون اصلی تلاشها و مبارزات مستمر او طی دههها را تشکیل میدهد.
استخدام جاسوس و کارشناس توسط جمهوری اسلامی