- انحصار نظامیان درعرض ۳سال ۲.۵ برابر شده است
- از حدود سال ۲۰۱۳ به جای پرداخت پول نقد، به سپاه پاسداران و نیروی قدس سهمیهای از نفت تخصیص داده است تا بتوانند از آن برای تامین منابع مالی خود استفاده کنند
- بودجه سالانه ستاد فرماندهی و عملیات روزمره سپاه پاسداران حدود ۱ میلیارد دلار برآورد شده است. همچنین تخمین زده میشود که سپاه پاسداران سالانه حدود ۷۰۰ میلیون دلار به حزبالله لبنان اختصاص میدهد
یورونیوز - بر اساس گزارش منابع آگاه، سپاه پاسداران توانسته نفوذ خود بر صنعت نفت ایران را بیشتر کند و اکنون تا نیمی از صادرات نفتی کشور را تحت کنترل دارد. این صادرات که بخش عمدهای از درآمدهای دولت ایران را تامین میکند، برای حمایت مالی از نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی در خاورمیانه استفاده میشود.
سپاه پاسداران نفوذ خود را بر تمامی حوزههای تجارت نفت ایران گسترش داده است. از ناوگان مخفی نفتکشها که به صورت پنهانی نفت تحریمشده را جابهجا میکنند تا مدیریت لجستیک و شرکتهای پوششی که نفت ایران را، عمدتا به مقصد چین، به فروش میرسانند، همه این فعالیتها تحت کنترل سپاه قرار دارد. این موضوع در گفتوگوهای خبرگزاری رویترز با بیش از دوازده منبع آگاه مطرح شده است.
براساس این گزارش با وجود تحریمهای شدید غرب که در سال ۲۰۱۸ توسط دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین آمریکا، دوباره اعمال شد، ایران همچنان سالانه بیش از ۵۰ میلیارد دلار از محل صادرات نفت درآمد دارد. این درآمد بزرگترین منبع تأمین ارز خارجی و پل ارتباطی اصلی ایران با اقتصاد جهانی به شمار میرود.
شش منبع آگاه شامل مقامهای غربی، کارشناسان امنیتی، منابع ایرانی و تجاری گفتهاند سپاه پاسداران در حال حاضر تا ۵۰ درصد از این صادرات را در اختیار دارد. این در حالی است که سه سال پیش این سهم حدود ۲۰ درصد بوده است. این منابع به دلیل حساسیت موضوع نخواستند که نامشان فاش شود.
میزان نفوذ سپاه پاسداران بر صنعت نفت ایران بر اساس اسناد اطلاعاتی مرتبط با حملونقل نفت ایران و رصد فعالیت نفتکشها و شرکتهای وابسته به سپاه پاسداران به دست آمده است. با این حال یورونیوز نمیتواند به طور مستقل آن را تایید کند.
در این گزارش آمده است که نفوذ فزاینده سپاه پاسداران در صنعت نفت ایران، علاوه بر تقویت جایگاه این نهاد در تمامی بخشهای اقتصاد کشور، اجرای تحریمهای غرب علیه ایران را نیز دشوارتر کرده است. این موضوع به ویژه در شرایطی اهمیت دارد که سپاه پاسداران از سوی دولت واشنگتن به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته شده است.
با این حال، بازگشت احتمالی دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه میتواند به معنای اجرای سختگیرانهتر تحریمهای نفتی علیه ایران باشد. وزیر نفت ایران اعلام کرده که تهران اقداماتی را برای مقابله با محدودیتهای احتمالی در نظر گرفته، اما جزئیاتی در این زمینه ارائه نکرده است.
سپاه پاسداران به عنوان بخشی از گسترش نفوذ خود در صنعت نفت، وارد حوزههایی شده است که پیش از این تحت کنترل نهادهای دولتی مانند شرکت ملی نفت ایران (NIOC) و شرکت تابعه آن، نیکو (NICO)، قرار داشت. این موضوع را چهار منبع آگاه رویترز تایید کردهاند.
ریچارد نفیو، معاون پیشین فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران، میگوید: «وقتی تحریمها سالها پیش صادرات نفت ایران را هدف قرار دادند، مدیران شرکت ملی نفت ایران و سایر بخشهای این صنعت در حوزه نفت تخصص داشتند، نه در زمینه دور زدن تحریمها.»
ریچارد نفیو، که اکنون بهعنوان پژوهشگر در دانشگاه کلمبیا فعالیت میکند، گفت: «افراد وابسته به سپاه پاسداران در قاچاق بسیار، بسیار ماهرتر بودند، اما در مدیریت میادین نفتی عملکرد ضعیفی داشتند. به همین دلیل، کنترل بیشتری بر صادرات نفت به دست آوردند.»
سپاه پاسداران نزدیک به آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی از طریق نیروی قدس، شاخه عملیات خارجی خود، در خاورمیانه نفوذ خود را گسترش داده است. سپاه پاسداران با ارائه منابع مالی، تسلیحات، فناوری و آموزش به گروههایی مانند حزبالله در لبنان، حماس در غزه، حوثیها در یمن و گروههای شبهنظامی در عراق، نقش قابلتوجهی در معادلات منطقهای ایفا میکند.
ریچارد نفیو میگوید دولت ایران از حدود سال ۲۰۱۳ به جای پرداخت پول نقد، به سپاه پاسداران و نیروی قدس سهمیهای از نفت تخصیص داده است تا بتوانند از آن برای تامین منابع مالی خود استفاده کنند.
طبق آمار اوپک، تولید نفت ایران در سال جاری به بیش از ۳.۳ میلیون بشکه در روز رسیده است که بالاترین سطح تولید از سال ۲۰۱۸ تاکنون محسوب میشود.
یک منبع آگاه در حوزه فروش نفت ایران به چین به رویترز گفته است که درآمدهای صادرات نفت تقریبا بهطور مساوی بین سپاه پاسداران و شرکت بینالمللی نفت ایران تقسیم میشود. به گفته این منبع، سپاه پاسداران نفت را با تخفیفی ۱ تا ۲ دلاری در هر بشکه نسبت به قیمتهای پیشنهادی شرکت بینالمللی نفت ایران به فروش میرساند، زیرا خریداران برای معامله با سپاه ریسک بیشتری را متحمل میشوند.
دو منبع آگاه غربی اما تخمین زدهاند که سپاه پاسداران تخفیف بیشتری ارائه میدهد و این تخفیف به طور متوسط ۵ دلار در هر بشکه است، اما در برخی موارد میتواند تا ۸ دلار هم برسد.
بر اساس اسناد اطلاعاتی و گفته منابع، نفت مستقیما توسط دولت به سپاه پاسداران و نیروی قدس اختصاص داده میشود. سپس بازاریابی، حملونقل و سازوکار توزیع درآمد این نفت بر عهده این نهادها قرار میگیرد. در عین حال، شرکت ملی نفت ایران نیز سهمیه جداگانهای از نفت دریافت میکند.
بر اساس اسناد اطلاعاتی، قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس که در سال ۲۰۲۰ در حملهای هوایی توسط آمریکا در بغداد کشته شد، مقر مخفیانهای برای فعالیتهای قاچاق نفت این واحد ایجاد کرده بود. این مقر در همان سال افتتاح شد و در ابتدا توسط رستم قاسمی، وزیر نفت پیشین، مدیریت میشد.
در گزارش رویترز آمده است که بودجه سالانه ستاد فرماندهی و عملیات روزمره سپاه پاسداران حدود ۱ میلیارد دلار برآورد شده است. همچنین تخمین زده میشود که سپاه پاسداران سالانه حدود ۷۰۰ میلیون دلار به حزبالله لبنان اختصاص میدهد.
او به فوتبال برنخواهد گشت تا محبوبتر شود
مکان اختفای «جعبه سیاه اسد» فاش شد