اسماعیل کوثری عضو کمیسیون امنیت ملّی مجلس شورای اسلامی میگوید یکی از دلایل اصلی سقوط بشار اسد «خیانت ارتش» بود
کیهان لندن - او سهشنبه ۲۷ آذرماه ۱۴۰۳ در مصاحبه با وبسایت «جماران» با تأکید بر حضور نظامی و اطلاعاتی جمهوری اسلامی در سوریه مدعی شد که از پنج ماه قبل در مورد تهدیدات، به بشار اسد و مسئولان سوریه اطلاع داده شده بود «اما از این راهنماییها استفاده نکردند.»
کوثری تأکید کرد برای مقابله با مخالفان نه تنها «وحدت لازم» در سوریه نبود، بلکه تا حدودی در بین نیروهای ارتش سوریه نیز «خیانت» رخ داد. او توضیح داد: «زمانی که در یک کشور، نیروهای نظامیاش به تعبیری پای کار نباشند یقیناً اینگونه خواهد شد که یک حکومت به یکباره سقوط میکند، چرا که کسی نیست که از کشور دفاع کند.»
او همچنین گفت وقتی «ارتش سوریه به وظایفاش عمل نکرد و حتی از ایران نخواستند به آنها کمک کنیم آنهم به دلیل یکسری مسائل موجود در داخل ارتش سوریه بود که هنوز جزئیات آن قابل بازگویی نیست.»
کوثری که خودش چند سال فرمانده قرارگاه سپاه «ثارالله» تهران بوده نقش اساسی در سرکوب مردم داشته است. او در همین مصاحبه توضیح میدهد منحل شدن نیروهای «دفاع وطنی» که شبیه بسیج در جمهوری اسلامی عمل میکرد از دلایل سقوط اسد است.
این سپاهی در همین مصاحبه عنوان کرد علاوه بر سپاه پاسداران و حزبالله «زینبیون، حیدریون شامل افغانستان، پاکستان و حتی یمنیها نیز به [رژیم] سوریه کمک میکردند» و «یک قرارگاه مشترک» داشتند.
اینهمه در حالیست که در مورد دلیل اصلی سقوط اسد در درون نظام جمهوری اسلامی اختلاف نظر عمیق وجود دارد. روزنامه «جمهوری اسلامی» سهشنبه ۲۷ آذرماه ۱۴۰۳ با اشاره به سرنگونی رژیم بشار اسد هشدار داد که «بحران اقتصادی در هر کشوری میتواند باعث از دست رفتن پشتوانه مردمی نظامهای سیاسی شود و زمینه را برای تضعیف و حتی سقوط آنها فراهم نماید.»
در این مطلب با عنوان «برای ما نقشه دارند»، تأکید شده «نظامهای سیاسی فقط در صورتی دوام خواهند داشت که از پشتوانه مردمی برخوردار باشند.»
روزنامه جمهوری اسلامی همچنین نوشته «عدهای از دستاندرکاران امور مرتبط با جبهه مقاومت، در بررسی علل سقوط سریع بشار اسد بر مشکلات اقتصادی موجود در سوریه تکیه میکنند و میگویند چون وضع مردم، کارمندان، نیروهای نظامی و تمام اقشار جامعه سوریه از نظر معیشتی نابسامان بود، رژیم بشار اسد نتوانست در برابر تهاجمی که صورت گرفت دوام بیاورد و به همین دلیل فروپاشید.»
در بخش دیگری از این نوشتار نیز آمده «مسئولان نظام بپذیرند که اکثریت مردم ایران از وضعیت اقتصادی ناراضی هستند. فاصله طبقاتی بیداد میکند، فساد اقتصادی اعتماد مردم به نظام سیاسی را مخدوش کرده و تبعیض غوغا میکند.»
روزنامه جمهوری اسلامی به مسئولان نظام هشدار داده است که اگر فکری به حال وضع موجود نکنند «فردا خیلی دیر است.»