خبر بازگشت «علی دایی» به فوتبال، بیش از آنکه وجهه ورزشی داشته باشد، رنگ و روی سیاسی گرفته است
پیام یونسیپور - ایران وایر
پس از شکست سه بر یک پرسپولیس مقابل مس رفسنجان، خبرگزاری «ایسنا» از تمایل مدیران پرسپولیس برای مذاکره با او جهت جانشینی «خوان گاریدو» خبر داد. ساعاتی بعد وبسایت «تابناک» به نقل از علی دایی نوشت: «پیشنهادی برای قبول هدایت پرسپولیس به من نشده و اگر هم پیشنهادی باشد، فعلا قصد بازگشت به فوتبال ایران را ندارم.»
روزنامه «اعتماد»، دوشنبه ۴دی۱۴۰۳، از دستور مستقیم «مسعود پزشکیان»، ریییسجمهور به «احمد دنیامالی»، وزیر ورزش و جوانان برای بازگشت علی دایی به فوتبال خبر داد و مدعی شد که رفتار علی دایی در حضور «غلامحسین مظفری»، استاندار خراسان رضوی و بیاعتنایی او به مقامات دولتی، باعث تمایل رییسجمهور به بازگشت علی دایی به فوتبال شده است.
این نخستین بار نیست که شخص اول دولت بهصورت مستقیم حکم به روی کار آمدن علی دایی میدهد. پیشاز این «محمود احمدینژاد» در تماس مستقیم با «محمد علیآبادی»، رییس سازمان تربیت بدنی وقت، خواهان سرمربیگری علی دایی در تیم ملی ایران شده بود.
:::
آیا سپاه پاسداران و سپاه قدس، پرونده فاشگویی علی دایی در مورد یک فرمانده تروریست این سازمان در اروپا را نادیده خواهند گرفت و آیا علی دایی که بهصراحت گفته است به مربیگری و به مدیریت در فوتبال ایران فکر هم نمیکند، با اصرار مسعود پزشکیان و وزیر ورزشی که از سوی «محمدباقر قالیباف» به دولت تحمیل شده، تغییر رای خواهد داد؟
سردار سپاه که بود و چگونه باعث حذف علی دایی شد؟
پرونده علی دایی در فوتبال ایران را سپاه پاسداران در اردیبهشت۱۳۹۸ در دست گرفت. جایی که علی دایی شاید بدون آنکه بداند، از چهره تغییر یافته یکی از نیروهای سپاه که در ترورهای این نهاد نظامی در اروپا نقش داشت، پرده برداشت.
روزنامه اعتماد در گزارش خود پیرامون تلاش مسعود پزشکیان برای بازگرداندن علی دایی به فوتبال نوشته است: «سال ۱۳۹۸، هنگامی که علی دایی هدایت سایپا را برعهده داشت، بهخاطر اختلاف با مدیران باشگاه و یک شخص نظامی خاص از این باشگاه جدا شد. بعد از آن علی دایی دیگر مسوولیتی در حوزه فوتبال نداشته است.»
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
اعتماد تاکید کرده که در تمام این سالها باور عمومی بر این بوده که علی دایی «ممنوعالکار» است.
ماجرا به مصاحبه سال ۱۳۹۸ علی دایی با رسانههای ایران برمیگردد. پس از آنکه «مصطفی مدبر»، مدیرعامل وقت باشگاه سایپا دستور به قطع همکاری این مربی با باشگاه سایپا داد، علی دایی به رسانههای ایران گفت: «آقای مصطفی مدبر برای من وجود خارجی ندارد و آدم حقیقی به این اسم نمیشناسم.
تا جایی که ذهن ناقصم یاری میکند، او را از زمانی که ریاست حراست صداوسیما را داشت، بهعنوان "سردار غفور" میشناختم. برای من جالب بود که در یک برنامه ۹۰، خودش را مدبر معرفی کرد. بعد که صحبت کرد، تُن صدایش برای من آشنا بود و دیدم همین سردار غفور خودمان است و اردبیلی است. چطور او مصطفی مدبر شده؟ کاش یک نفر از ثبت احوال اینجا بود تا سوال کنم که یک نفر میتواند کل اسم و فامیلش را عوض کند؟»
علی دایی شاید ناخواسته و ندانسته، داشت از سردار «غفور درجزی» رونمایی میکرد. سرداری که یکی از عوامل ترور «عبدالرحمن قاسملو» در اتریش شناخته میشود.
«پرویز دستمالچی» یک روز پس از فاشگوییهای علی دایی در مورد مدیرعامل کنونی باشگاه سایپا، در گفتوگو با رسانهها ادعا کرد که با بررسی تصاویر۲۰ سال قبل سردار غفور درجزی و عکسهای امروز مصطفی مدبر، به این نتیجه رسیده است که هر دو شخص یک نفر هستند.
علی دایی نهتنها پس از این مصاحبه در فضایی امنیتی قرار گرفت، که دیگر حتی اجازه مربیگری در فوتبال ایران را هم پیدا نکرد.
:::
همراه شدن علی دایی با اعتراضات سراسری، البته دلیلی دیگر بر دور ماندن او از مدیریت و دنیای مربیگری در ایران شد. ممنوع الخروج شدن او پس از همراهی با معترضین و بازگرداندن هواپیمای حامل دختر و همسرش از آسمان دبی به تهران و پلمب جواهر فروشی و رستوران او بهدلیل همراه شدن با موج اعتصابات سراسری، ازجمله برخوردهای امنیتی با این چهره بینالمللی فوتبال ایران در سال ۱۴۰۱ بود.
چرا مسعود پزشکیان دقیقا مانند محمود احمدینژاد رفتار میکند؟
روزنامه اعتماد در گزارش خود نوشته مسعود پزشکیان میخواهد با بازگرداندن علی دایی به فوتبال ایران، با یک تیر دو نشان بزند؛ هم فوتبال ایران را با وزن علی دایی سنگینتر کند، هم اعتبار بیشتری برای دولت خود بخرد.
منهای این موضوع که بازگشت علی دایی نه در حوزه اختیارات مسعود پزشکیان، که در ید قدرت سپاه پاسداران و نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی است، باید به یک تشابه تاریخی نیز توجه کرد. مسعود پزشکیان دقیقا قدم در راهی میگذارد که پیشاز این محمود احمدینژاد در مورد علی دایی طی کرده بود.
علی دایی ۱۲اسفند۱۳۸۶ از سوی فدراسیون فوتبال ایران بهعنوان سرمربی تیم ملی انتخاب میشود. این درحالی بود که فدراسیون فوتبال ۶اسفند۱۳۸۶ رسما اعلام کرده بود که از میان «افشین قطبی» و «امیر قلعهنویی»، یک نفر بهعنوان سرمربی این تیم در راه انتخابی جامجهانی ۲۰۱۰ معرفی میشوند.
برنامه ۹۰ همان شب مصاحبهای از علی دایی روی آنتن برد که در پاسخ به سوال خبرنگار این برنامه که از او در مورد چگونگی انتخاب سرمربی تیم ملی پرسید گفته بود: «هرکس لابی قویتری داشته باشد، سرمربی تیم ملی خواهد شد.» او یک هفته بعد و در فاصله یک روز پس از انتخاب بهعنوان سرمربی تیم ملی در برنامه ۹۰ گفت: «لابی من خدا بود.»
«محمود بذرپاش» مدیرعامل وقت باشگاه سایپا، ۷اسفند۱۳۸۶ در تماس مستقیم با محمود احمدینژاد، رییسجمهور وقت، از او میخواهد که سرمربی وقت این باشگاه، یعنی علی دایی بهعنوان سرمربی تیم ملی انتخاب شود.
بعدها «علی کفاشیان»، رییس وقت فدراسیون فوتبال تایید کرد که محمد علیآبادی، رییس وقت سازمان تربیت بدنی در تماسی با او گفته که نظر رییسجمهوری، انتخاب علی دایی بهعنوان سرمربی تیم ملی ایران است و صلاح فوتبال ایران در حضور علی دایی خواهد بود.
علی دایی آذر۱۴۰۰ مدعی شد که اخراج او از تیم ملی در فروردین سال ۱۳۸۸، با دستور مستقیم شخص محمود احمدینژاد صورت گرفته است.
تفاوت علی دایی از دولت احمدینژاد تا دولت پزشکیان در چیست؟
میان محمود احمدینژاد و مسعود پزشکیان در موضوع علی دایی، دو تفاوت ویژه وجود دارد. نخست اینکه محمود احمدینژاد به محمد علیآبادی که ربیس منصوب شده شخص خودش و گزینه انتخاب شده خود او در ورزش بود دستور داد، اما مسعود پزشکیان باید دستور بازگشت علی دایی را به مردی بدهد که بهصورت مستقیم از سوی محمدباقر قالیباف، ربیس مجلس شورای اسلامی به ورزش ایران تحمیل شده و هیچ قرابتی با جریان مورد ادعای آقای پزشکیان ندارد. دومین تفاوت هم در نحوه مواجهه علی دایی با این اتفاق است؛ علی دایی دو بار با صراحت اعلام کرده که تمایلی به بازگشت به فوتبال ایران ندارد.
علی دایی آخرین بار در پاسخ به سوال خبرنگاران که از او در مورد بازگشت به فوتبال، مربیگری در پرسپولیس و احتمال نامزدی در انتخابات فدراسیون فوتبال سوال کردند گفته بود: «سوال خندهداری پرسیدید. من تا الان کجا ورود کردم که این دفعه دومم باشد؟ من از جاهایی که موقعیت اجتماعی خودم را به خطر بیندازد، همیشه فراری هستم. من دنبال پست و مقام نیستم.»
به نظر میرسد از دست رفتن تمامی پایگاههای اجتماعی حکومت تا جایی پیش رفته که دولت برای گرفتن اعتبار از علی دایی، با سپاه پاسداران هم برای گرفتن مجوز بازگشت این اسطوره فوتبال ایران وارد مذاکره شده باشد.
اشتباهات سال ۵۷ را تکرار نکنیم
انصاف نیوز: ساواک رضا پهلوی در اروپا و امریکا