Friday, Dec 27, 2024

صفحه نخست » تلاش سپاه برای ربودن دو خبرنگار ایران‌اینترنشنال از یک شهر مرزی با ایران

IIbanner.jpg«ایران‌وایر» برای نخستین بار به‌جزییاتی از بازجویی‌های «محمد هواشم‌زاده»، زندانی سیاسی سابق که اکنون در ارمنستان زندانی است، دست‌یافته که نشان می‌دهند قرارگاه «ثارالله» سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قصد داشته است با فشار بر او و یکی از هم‌بندی‌هایش، دو نفر از خبرنگاران شبکه «ایران‌اینترنشنال» را به یک شهر مرزی با ایران بکشاند و آن‌ها را برباید و به ایران ببرد

رقیه رضایی - ایران وایر

بر اساس اطلاعات رسیده به «ایران‌وایر»، جمهوری اسلامی قصد داشته از طریق «محمد هواشم‌زاده» که در آنتالیای ترکیه مشغول به کار بوده و هم‌بندی‌ او که هم‌دانشگاهی سابق یکی از خبرنگاران شبکه «ایران‌اینترنشنال» است، دو تن از خبرنگاران این شبکه تلویزیونی را در ترکیه و اسراییل به شهر مرزی «وان» کشانده، برباید و از آن‌جا به ایران ببرد.

در پی مقاومت هواشم‌زاده و هم‌بندی سابق او، این نقشه عملی نشده است؛ موضوعی که به گفته هواشم‌زاده، بی‌ارتباط به حکم سنگین سه سال و یک ماه زندان در ارمنستان برای این شهروند نیست.

منابع «ایران‌وایر» توانسته‌اند پنج‌شنبه ششم دی۱۴۰۳ با محمد هواشم‌زاده در زندان «آرماویر» دیدار کنند. آن‌ها می‌گویند او در وضعیت بسیار نامساعدی است و بیش از شش ماه است که شبانه‌روز به‌ همراه سه نفر دیگر در یک سلول بسیار کوچک، در ابعاد انفرادی‌های «اوین» محبوس است.

در این زندان هفته‌ای یک بار آب‌گرم در لوله‌ها جاری می‌شود و زندانیان فقط روزی یک ساعت حق هواخوری دارند.

زندان آرماویر نه کتابخانه دارد، نه تلویزیون و نه سالن ورزش. بیماری‌های پوستی در این زندان بسیار رایج است و دسترسی به پزشک بسیار محدود. هواشم‌زاده برای رهایی خود از بند، از جامعه جهانی و فعالان حقوق‌بشر درخواست کمک کرده است.

انتقام از هواشم‌زاده در ارمنستان به‌ دلیل عدم همکاری در ایران؟

«ایران‌وایر» پیش از این در گزارشی از زندانی شدن محمد هواشم‌زاده، اهل بندرعباس که در آنتالیای ترکیه کار می‌کرد و در زمان اعتراضات سال ۱۴۰۱ به ایران آمده بود، خبر داد. او روز نوزدهم مهر ۱۴۰۱ در مقابل منزل خواهرش در تهران بازداشت و بعد از هفت ماه فشار، بازجویی و تلاش دستگاه‌های امنیتی برای قبولاندن به او جهت پذیرفتن اتهام «جاسوسی»، سرانجام در اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۲با قید وثیقه موقتا از زندان اوین آزاد شد.

بر اساس اطلاعاتی که پیش‌تر به‌دست «ایران‌وایر» رسیده بودند، او مدتی بعد ایران را به مقصد ترکیه و سپس ارمنستان ترک کرد و در تاریخ ۱۶ تیر ۱۴۰۳ قصد خروج از فرودگاه ایروان به مقصد ایتالیا را داشته که ماموران فرودگاه با اتهام «خروج غیرقانونی» او را بازداشت کردند.

پیش‌تر، «مجید میرزایی»، زندانی سیاسی سابق به «ایران‌وایر» گفته بود دادگاهی در ایروان، این معترض ایرانی را که تاکنون بیش از شش ماه را در زندان گذرانده با همین اتهام به سه سال و یک ماه زندان محکوم کرده است؛ اطلاعاتی که دیگر منابع «ایران‌وایر» نیز آن را تایید کرده‌اند.

بررسی‌های «ایران‌وایر» نشان می‌دهند که در قوانین ارمنستان، مجازات عبور غیرقانونی از مرزهای کشور کم‌تر از دوران حبسی است که به هواشم‌زاده داده شده است.

بر اساس ماده ۳۲۹ «قانون جنایی» جمهوری ارمنستان، چنان‌چه فردی به طور غیرقانونی از مرزهای این کشور رد شود، به مجازات نقدی ۱۰۰ تا ۲۰۰ برابر حداقل دستمزد در این کشور یا یک تا سه سال حبس محکوم می‌شود. مجازات حبس بیشتر از سه سال تنها مربوط به کسانی است که به‌طور سازمان‌ یافته در حال عبور دادن غیرقانونی چندین نفر از مرزهای این کشور باشند.

همچنین دو منبع مطلع از شرایط پناه‌جویان در ارمنستان به «ایران‌وایر» گفته‌اند احکام صادر شده برای افرادی که قصد خروج غیرقانونی از این کشور دارند، معمولا جریمه نقدی است و چنانچ‌ه دادگاه تصمیم به مجازات حبس بگیرد، حداقل مجازات در نظر گرفته شده در قانون، یعنی یک سال را در قالب حکم صادر خواهد کرد.

در همین راستا، محمد هواشم‌زاده خود نیز به منابع «ایران‌وایر» که برای ملاقات او رفته بودند، گفته است همه افرادی که هم‌زمان با او در فرودگاه ایروان با اتهام خروج غیرقانونی بازداشت شده بودند، تاکنون آزاد شده‌اند.

👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر

حالا «ایران‌وایر» به جزییاتی از روند بازجویی‌های هواشم‌زاده و یکی از هم‌بندی‌های سابقش در ایران دست یافته است که پرسش‌هایی را درباره احتمال اعمال نفوذ نیروهای امنیتی ایران بر رای دادگاه در ایروان علیه این معترض جنبش «زن، زندگی، آزادی» ایجاد می‌کنند.

محمد هواشم‌زاده در دیداری که با مجید میرزایی و دو نفر دیگری که بنا به‌دلایل امنیتی از بردن نام آن‌ها معذوریم داشته، گفته در جریان بازجویی‌هایش در ایران، سرتیم بازجویی او، فردی با نام احتمالا مستعار «هاتف»، به او و هم‌بندی سابقش پیشنهاد همکاری داده بوده است.

این نیروی امنیتی از محمد که پیش از بازداشت در ایران، در آنتالیای ترکیه در قهوه‌فروشی کار می‌کرده و دورادور «نرگس هورخش»، خبرنگار افغانستانی‌تبار تلویزیون ایران‌اینترنشنال در ترکیه را می‌شناخته، خواسته بوده است به آنتالیا باز گردد و هورخش را مجاب کند که با او به وان برود و از آن‌جا ماموران امنیتی این خبرنگار را ربوده و به ایران ببرند: «هاتف به محمد گفته بوده اگر موافقت می‌کنی، چشم بندت را بردار، یاعلی بگو و پاشو برو آنتالیا. ولی محمد قبول نکرده بود.»

هم‌زمان، بر اساس اطلاعاتی که هواشم‌زاده در اختیار «ایران‌وایر» قرار داده، یکی از هم‌بندی‌های او که نامش نزد «ایران‌وایر» محفوظ است نیز تحت فشار بوده است که با هم‌دانشگاهی سابق خود، «بابک اسحاقی»، خبرنگار ایران‌اینترنشنال در اسراییل، دوباره طرح دوستی بریزد و او را به ترکیه کشانده و از آن‌جا ماموران امنیتی ایران اسحاقی را ربوده و به ایران بازگردانند.

این نخستین بار نیست که جمهوری اسلامی روزنامه‌نگاران و فعالان سیاسی و حقوق‌بشر را مورد تهدید قرار داده یا برای قتل، ضرب و جرح و ربودن آن‌ها توطئه می‌کند. در فروردین‌ماه ۱۴۰۳، «پوریا زراعتی»، مجری برنامه «حرف‌ آخر» در تلویزیون ایران‌اینترنشنال از سوی چند ناشناس با سلاح سرد مورد حمله قرار گرفت. همان‌زمان، پلیس لندن اعلام کرد که این حمله احتمالا مرتبط با شغل او است. اواسط آذرماه سال جاری، دادستانی بریتانیا از بازداشت دو مرد رومانیایی در ارتباط با حمله به زراعتی خبر داد.در آذرماه ۱۴۰۲ هم تلویزیون «آی‌تی‌وی» در بریتانیا با انتشار گزارشی تحقیقی خبر داد که عوامل جمهوری اسلامی به یک قاچاق‌چی انسان ۲۰۰ هزار دلار پیشنهاد داده‌اند تا «سیما ثابت» و «فرداد فرحزاد»، دو مجری خبر با اسم رمز «عروس و داماد» را در خارج از استودیوی لندن تلویزیون ایران اینترنشنال ترور کند.

در این گزارش هدف از طراحان این ترور آن بوده است که به منتقدان جمهوری اسلامی نشان دهند می‌توانند هر زمان که بخواهند، به آن‌ها آسیب برسانند.

پیش از این، تلاش جمهوری اسلامی برای ترور «مسیح علی‌نژاد»، روزنامه‌نگار و فعال مخالف حجاب اجباری نیز در امریکا خبرساز شده بود. در ارتباط با این اقدام، وزارت دادگستری ایالات متحده در بهمن‌ماه۱۴۰۱ از بازداشت سه مرد که گفته شد بخشی از یک سازمان جنایت‌کار اروپای شرقی و مرتبط با حکومت ایران هستند، خبر داد. یک زن ایرانی‌تبار نیز در همین رابطه بعدا در کالیفرنیا محاکمه شد.

با این وجود، به گفته منابع «ایران‌وایر» به نقل از محمد هواشم‌زاده، به نظر می‌رسد که حکم سه سال و یک ماه زندان این معترض ایرانی که اکنون در ارمنستان اسیر است، با رایزنی مقامات امنیتی ایران از طریق سفارت ایران در ایروان صادر شده است.

به گفته هواشم‌زاده، تمامی افرادی که روز ۱۶ تیر در فرودگاه با او بازداشت شده‌ را ظرف مدت یکی دو ماه آزاد کرده‌اند و این‌ که دادگاه برخلاف روال معمول برای او چنین حکم سنگینی صادر کرده است، با پرونده ایران او غیرمرتبط نیست.

منابع «ایران‌وایر» می‌گویند بیش از ۶۰ ایرانی در زندان آرماویر ارمنستان محبوس هستند و اتهام اغلب آن‌ها جرایم خرد مرتبط با مواد مخدر، مثلا مصرف ماری‌جوانا یا همراه‌ داشتن مقدار کمی از تریاک است و سفارت ایران در ایروان از حضور آن‌ها در این زندان اطلاع دارد.

هواشم‌زاده به منابع «ایران‌وایر» گفته است احتمال می‌دهد سفارت جمهوری اسلامی در پی باخبر شدن از بازداشت او، از نفوذ خود استفاده و قصد تنبیه او را که حالا در خاک ارمنستان اعلام پناه‌جویی کرده است، دارد.

۶ماه در یک انفرادی ۴ نفره؛ جهنمی به‌نام آرماویر

بر اساس اطلاعات رسیده به «ایران‌وایر»، وضعیتی که محمد هواشم‌زاده در آن نگه‌داری می‌شود، بسیار نامساعد است. او به منابع «ایران‌وایر» گفته است که در یک سوییت کوچک با یک حمام و دست‌شویی به‌همراه سه نفر دیگر نگه‌داری می‌شود. سلول آن‌ها فقط یک نورگیر بسیار کوچک دارد و ۲۳ ساعت در روز در این اتاق کوچک هستند و فقط روزی یک ساعت هواخوری دارند.

بر اساس این اطلاعات، غذایی که به زندانیان داده می‌شود، اغلب گندم و جو است و از گوشت و سبزیجات خبری نیست. غذاها کیفیت و تنوع بسیار پایینی دارند و فقط هفته‌ای یک‌بار در این زندان آب‌گرم هست و بیماری‌های پوستی و سایر بیماری‌های ناشی از شرایط تغذیه‌ای و تهویه نامناسب در آن غوغا می‌کند. امکان دادن سفارش برای خرید برخی کالاها مانند میوه نیز فقط هفته‌ای یک بار ممکن است.

آن‌گونه که به اطلاع «ایران‌وایر» رسیده، وضعیت دسترسی به خدمات پزشکی نیز در این زندان بسیار دشوار است، تا حدی‌ که محمد هواشم‌زاده موقع بازداشت به زندان اطلاع داده داروی خاصی را مصرف می‌کند و آن‌ها شش‌ ماه بعد پزشکی را به سراغ او فرستاده‌اند تا دارو را در اختیارش قرار دهد!

زندان آرماویر در حدود یک ساعتی پایتخت ارمنستان (ایروان) قرار دارد. پیش از این دولت‌های کشورهای غربی نسبت به شرایط نامناسب این زندان و نحوه نگه‌داری زندانیان در این کشور به شهروندان خود هشدار داده‌اند.



Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy