Monday, Apr 7, 2025

صفحه نخست » واکنش وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی به بازداشت یک زن ایرانی در فرانسه

fm.jpgرادیو بین المللی فرانسه - سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز دوشنبه ۷ آوریل از دولت فرانسه خواست تا در مورد دلیل بازداشت یک شهروند ایرانی در خاک این کشور شفاف‌سازی کند. به گفته‌ی اسماعیل بقایی، تهران از چند هفته پیش از این شهروند بی‌خبر بوده است.

اسماعیل بقایی در یک نشست خبری ضمن تایید خبر بازداشت یک شهروند ایرانی در فرانسه گفت که این فرد از «سه چهار هفته» قبل و «بدون اطلاع رسانی درباره دلایل» از سوی مقامات فرانسوی بازداشت شده است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی با اشاره به اینکه تا کنون امکان دسترسی کنسولی به این شهروند زن ایرانی داده نشده، ابراز امیدواری کرد که «دولت فرانسه هرچه سریع‌تر در جهت تبعیت از تعهدات بین‌المللی و حقوق بشری خود امکان دسترسی به این شهروند ایرانی را فراهم بکند» و دلایل بازداشت او را مشخص کند.

به گفته بقایی، مقامات ایرانی در روزهای اخیر با سفارت فرانسه در تهران تماس‌هایی داشته‌اند و از طریق سفارت جمهوری اسلامی در پاریس نیز موضوع بازداشت این خانم را دنبال کرده‌اند. اما خبرگزاری فرانسه اعلام کرد که وزارت خارجه فرانسه تا کنون نسبت به این اخبار اظهارنظری نکرده است.

بر اساس گزارشی که هفته‌نامه‌ی فرانسوی لوپوئن روز ۴ آوریل منتشر کرد، این زن بازداشت‌شده مهدیه اسفندیاری، ۳۵ ساله، دارای مدرک زبان فرانسه و ساکن شهر لیون است و از هشت سال پیش در فرانسه زندگی می‌کرده است. خانواده‌ی او اوایل ماه مارس، پس از بی‌خبری طولانی، موضوع را با مقامات ایران در میان گذاشتند.

این پرونده در حالی خبرساز شده که روابط تهران و پاریس در سال‌های اخیر با تنش‌هایی همراه بوده است و هم‌اکنون نیز دو شهروند فرانسوی از حدود سه سال پیش در ایران در بازداشت هستند.

بر اساس هفته‌نامه لوپوئن، سخنگوی وزارت خارجه ایران، برای اولین بار سه هفته پیش ضمن اظهار بی اطلاعی از دلایل، از بازداشت اسفندیاری خبر داده بود و افزوده بود که او ظاهرا محتواهایی را در شبکه‌های اجتماعی در حمایت از مردم فلسطین و غزه منتشر کرده است. با این حال، به نوشته این هفته‌نامه فرانسوی، هیچ سند رسمی دال بر ارتباط مستقیم این بازداشت با فعالیت‌های سیاسی او وجود ندارد و وزارت کشور فرانسه هنوز اظهارنظر رسمی نکرده است.

👈مطالب بیشتر در سایت رادیو بین المللی فرانسه

خبر بازداشت این شهروند ایرانی در فرانسه از آنجایی حائز اهمیت دو چندان است که تا چندی پیش هفت شهروند فرانسوی در ایران بازداشت بودند. در حال حاضر نیز سسیل کولر و ژاک پاریس از حدود سه سال پیش در ایران زندانی هستند. ژان نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه با محکوم کردن «نقض غیرقابل قبول» حقوق این دو زندانی فرانسوی در داشتن حمایت کنسولی، دوم آوریل اعلام کرد که فرانسه «به زودی» در این پرونده شکایتی را به دیوان بین المللی دادگستری ارائه خواهد کرد.

مساله رعایت حقوق اساسی متهم

در بستر روابط تنش‌آمیز تهران و پاریس، یک منبع آگاه به لوپوئن گفته است: «امروز این آگاهی در دستگاه‌ها وجود دارد که باید از ساده لوحی در مورد روش‌های مذاکره با جمهوری اسلامی ایران دست برداریم. و اینکه زمان آن فرا رسیده است که روش های مستقیم‌تری را برای به دست آوردن اهرم فشار بر تهران تمرین کنیم». جمهوری اسلامی مدت‌هاست از سوی فرانسه به انجام «دیپلماسی گروگان‌گیری» متهم شده است.

این هفته‌نامه فرانسوی سپس با اشاره به این روش جمهوری اسلامی در دستگیری اتباع فرانسوی در پوشش اتهامات امنیتی برای استفاده به عنوان اهرم فشار در مذاکرات سیاسی، این سوال را مطرح کرده که آیا فرانسه درحال اجرای همان روش ایران است؟

به گفته ژولیا گریگنون، استاد مدعو دانشکده حقوق دانشگاه لاوال و مدیر علمی موسسه تحقیقات استراتژیک مدرسه نظامی (Irsem)، «همه چیز به این بستگی دارد که آیا بازداشت این شهروند ایرانی در چارچوب قضائی قرار گرفته یا خیر»، به گفته وی، «پلیس فرانسه حق دارد دستگیری را انجام دهد مشروط بر اینکه تحقیقاتی انجام داده باشد که دلیل معتبری برای ارجاع به مقامات قضائی باشد و در صورت لزوم بتواند تمدید بازداشت موقت فراتر از ۲۴ ساعت اولیه را به دلیل تهدیدی که متهم ممکن است ایجاد کند، توجیه کند.»

ژولیا گریگنون که یک کارشناس شناخته‌شده در زمینه حقوق بین‌الملل بشردوستانه است، یادآور می‌شود که فرد بازداشت‌شده باید به وکیل دسترسی داشته باشد و حق دارد قانونی بودن بازداشت خود را در دادگاه به چالش بکشد. اما با اعلام بی خبری از این شهروند ایرانی، سفارت جمهوری اسلامی در پاریس گفته که قادر به تأیید این موضوع نیست که آیا حقوق اولیه او در حال حاضر رعایت می‌شود یا خیر.



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy