على صمدى (راست) و اليور اشتولتز، سازندگان «كودكان گمشده»
فيلم مستند «كودكان گمشده» جايزه فيلم آلمان، موسوم به جايزه «لولا» را دريافت كرد كه جايزهاى نقدى بالغ بر ۲۰۰ هزار يورو را نيز دربرمیگيرد. على صمدى كه به همراهى اليور اشتولتز كارگردانى اين فيلم را برعهده داشته و به تازگى سفرى به ايران انجام داده، قصد دارد با اين پول يك فيلم مستند در ايران و يك فيلم داستانى در آلمان بسازد. وى درگفتگويى با صداى آلمان از جمله از نتايج سفر خود به ايران سخن گفته است.
مصاحبهگر: شهرام میریان
دويچه وله: آقای علی صمدی کارگردان سینمای آلمان، فیلم «کودکان گمشده» شما برندهی بهترین جایزه در بخش فيلمهاى مستند شد و این فیلم ۲۰۰هزار یورو نصیبش شد. شما پیش از اینکه به دریافت این جایزه نائل بشوید، چند هفتهای در ایران بودید. به چه منظور به ایران سفر کردید؟
علی صمدی: کل خانوادهام هنوز هم در ایران زندگی میکند، پدر، مادر و دو خواهرم در ایران زندگی میکنند. در درجه اول دیدار و سر زدن به خانواده بود و در کنارش هم یکمقدار تلاشم این بود که با جو سینمای ایران آشنا بشوم و اگر امکانش باشد، پروژهای را آنجا شروع کنم.
دويچه وله: شما خودتان یک هنرمند جوان هستید که تحصیلات سینمایيتان را در آلمان بهپایان بردید. شما بسیار فیلم ساختهاید که اکثرا مستند بوده و آخرین فیلم شما، همین «کودکان گمشده» بود. در دیدار با کارگردانان و فیلمسازان جوان ايران، اینها را چگونه دیدید، با مشکلاتشان از نزدیک آشنا شدید؟
علی صمدی: من با تعدادی از فیلمسازان جوان ایرانی در آلمان آشنا شدهام، در فستیوالهای متفاوت که آمده بودند به اینجا و با تعدادی هم در ایران آشنا شدم. میدانید، هر فیلمسازی در هر مکانی که زندگی میکند، یکسری مشکلات دارد. مثل ما که بعضی مشکلات را در آلمان داریم، صددرصد فیلمسازهای ایرانی هم مشکلاتی در ایران دارند. مهمترین مسئله برای فیلمسازهای مستند ایران این است که امکان اکران برای فیلمهای مستند در ایران وجود ندارد. یعنی هیچ سینمایی نمیآید فیلمهای مستند را در ایران نشان بدهد. در نتیجه واقعا امکان فروختن فیلمها به تلویزیون خیلی کم است، برای فیلمهای مستند. برای فیلمهای داستانی هم باز یکسری مشکلات هست، ولی مشکلاتش بمراتب کمتر است، چون امکان اکران وجود دارد. تولید فیلم در ایران واقعا خیلی ارزان است، ولی تمهایی که آنجا دارند شاید خیلی جذابتر از تمهایی باشد که ما اینجا داریم.
دويچه وله: یکی از شرایط برنده شدن شما، بخاطر فیلم «کودکان گمشده»، این است که شما میبایستی این ۲۰۰هزار یورو را که بعنوان جایزه دریافت کردید در طرحهای بعدیتان خرج کنید. آنطور که من میدانم، شما قرار است فیلمی در ایران بسازید. شما اشاره کوتاهی به این موضوع کردید. آیا فکر میکنید براحتی بتوانید در آن کشور فیلم بسازید؟
علی صمدی: در واقع در هیچ کشوری فیلمساختن راحت نیست. مشکل اصلیای که من در ایران دارم، خوب، نه اینکه خیلی کوچک بودم که از ایران آمدم بیرون، آنچنان با آداب و رسوم و با راههایی که آنجا هست که باید طی بشود آشنایی ندارم.
دويچه وله: این فیلم بعدی شما هم يك فیلم مستند خواهد بود، آقای صمدی؟
علی صمدی: بله! تلاشم این است که یک فیلم مستند در ایران بسازم. البته دلم میخواهد یک فیلم داستانی هم در آلمان تولید کنم، گرچه باید ببینیم که کدام طرح زودتر آماده میشود و آیا اصلا قرار است که در ایران ادامه بدهم و موفق خواهم شد یا نه.
دويچه وله: موفقیت فیلم شما زیر عنوان «کودکان گمشده» سبب معروفیت بیشتر شما در آلمان شد. شما وقتی که در ایران بودید، آیا همکارانتان، هنرمندان ایرانی هم شما را بخوبی میشناختند؟
علی صمدی: نخیر. البته همکارهایی هستند که فیلم من را دیدهاند و از فیلم هم خیلی خوششان آمده و فیلم را هم با خودشان بردند ایران و توی ایران هم آن را نشان دادهاند. اگر همهچیز درست پیش برود، شبكه ۴ تلويزيون در برنامههای مستند خودشان این فیلم را نشان خواهند داد که آنموقع صددرصد قضیه تغییر میکند و یکمقداری با کارهای من در ایران آشنایی پیدا میکنند، ولی تا حالا زیاد ارتباط خاصی سینمای آلمان و ایران با هم ندارند.
دويچه وله: این فیلم «کودکان گمشده» شما بصورت دوبله از شبکه ۴ تلویزیون جمهوری اسلامی پخش خواهد شد؟
علی صمدی: حدس میزنم با زیرنویس باشد. البته اینها مواردیست که هنوز روشن نشده و قراردادی هم، تا جایی که میدانم، با شرکت پخش فیلم بسته نشده و اگر بسته بشود، معلوم میشود به چه صورت اینکار را خواهند کرد.