- واكنش مسلمانان جز غيرت و بيداري اسلامي چيز ديگري نيست
- نگذاريم سخنگويان اسلام كساني باشند كه چهره آنها جز خشونت و تنفر چيز ديگري نيست
تهران- خبرگزاري كار ايران
دبيركل جبهه مشاركت ايران اسلامي، آزادي بيان غربي را كه در آن توهين به مقدسات نهفته شده است، دروغي بزرگ و يكي از چالشها و مشكلات دموكراسي اقتصادمحور و ماديگراي غرب دانست.
به گزارش خبرنگار "ايلنا"، محمدرضا خاتمي كه در مراسم "پاسداشت پيامبر حريم رحمت و آزادي" سخن ميگفت، افزود: متاسفانه در دنياي دگرگون امروز كه كوس آزادي و دموكراسي در آن طنينانداز است، شاهديم كه نماد اين آزادي چنگ انداختن به چهره تابناك پيامبر اكرم(ص) شده است.
وي با محكوم كردن حركت كشورهاي اروپايي و همچنين نمونه ديگر اين بيحرمتيها در سامرا، گفت: چگونه است در شرايطي كه مسلمانان اين چنين به مقدسات خودشان عكسالعمل نشان ميدهند، عدهاي به خود اجازه ميدهند كه چنين حركتهايي را انجام دهند و درون امت اسلامي تفرقه، جدايي و تفرقه ايجاد كنند.
خاتمي گفت: امروز به اندازه كافي شواهدي در دنياي غرب وجود دارد كه نشان ميدهد حرف از آزادي بيان در غرب دروغي بيش نيست و اگر دروغ هم نباشد، بايد پذيرفت كه يكي از چالشها و نقصهاي دموكراسي اقتصادمحور و ماديگراي غربي است.
دبيركل جبهه مشاركت ايران اسلامي افزود: اين دموكراسي غربي شايد پيام خوبي براي ما باشد كه اگر در كشور خودمان به دنبال دموكراسي و مردمسالاري هستيم، به دموكراسي اخلاقمحور بينديشيم.
خاتمي با مقايسه حق آزادي بيان در غرب و آموزههاي اسلام، گفت: در اسلام اعتقادات هر كس بايد محترم شمرده شود حتي اگر آن فرد بتپرست باشد. ما در اين آيين، حق توهين به بتها را هم نداريم، اگر سبب آن شود كه آنها نيز به مقدسات ما توهين كنند. اين آزادي بيان كجا و آزادي بياني كه غرب از آن دفاع ميكند، كجا؟
دبيركل جبهه مشاركت ايران اسلامي با تاكيد بر اينكه آنچه در غرب روي داده، از روي جهل نبوده است، گفت: حتي اگر شروع اين حركت جاهلانه باشد، ادامه، تكرار و دفاع از آن جاهلانه نيست زيرا كاري كه به يك عذرخواهي و پذيرش اشتباه به سادگي ميتوانست خاتمه يابد، به دليل غرور و خود بزرگبيني غرب، اين چنين موج اعتراضات در دنياي اسلام و غيراسلام را برانگيخته كرد.
خاتمي افزود: از همين رو احساس ميكنيم كه در وراي اين كاريكاتورها كه ميتوانست مساله سادهاي باشد، مسائل نهفتهاي وجود دارد كه هويت، تاريخ و شخيصت مسلمانان را نشانه رفته و نداي جنگطلبي از آن بيرون ميآيد.
وي با اشاره به اينكه در مقابل چنين رفتارهايي بايد رفتار خود پيامبر اسلام(ص) را سرلوحه عمل قرار داد، گفت: مسلمانان براي دفاع از هويت خود واكنش خوبي نشان دادند كه نشانه بيداري و حساسيت جهان اسلام است، اگر چه نميتوان از همه اين واكنشها دفاع كرد.
خاتمي با اشاره به اينكه واكنش مسلمانان جز غيرت و بيداري اسلامي چيز ديگري نيست، گفت: ما اميدوار هستيم كه احساسات پاك، غيرتمند و تعصب مثالزدني مسلمانان بيدار درس عبرتي براي كساني باشد كه تصور ميكنند ميتوانند با حمله به مقدسات اسلامي ملتهاي مسلمان را تحقير كنند.
دبيركل جبهه مشاركت ايران اسلامي ضمن تقدير از واكنش مسلمانان در سراسر جهان نسبت به هتك حرمت پيامبر اسلام(ص)، بر لزوم آسيبشناسي و مطالعه عميق اين رفتارها تاكيد كرد و در اين باره، گفت: نشان دادن احساسات و اعتراض در خيابانها خوب است اما اگر اعتراضات عمقي نشود و در سطح بماند، امكان تكرار اين حركتها و بيحرمتيها را ممكن ميسازد.
خاتمي با تاكيد بر اينكه نبايد كار را در دست متعصبين جاهلي كه جنگطلب هم هستند، قرار داد، گفت: امروز صاحبان اين تفكر متاسفانه در هر دو سوي اين قضيه سردمدار شدهاند و ندايي كه از هر دو سوي اين ميدان به گوش ميرسد، نداي خشونت، جنگ و تنفر است.
وي با دعوت از همه گروههاي سياسي، حقوق بشري، متفكران و آزادانديشان جهان، از آنها خواست تا به چالشهاي عمدهاي كه در راه زندگي بشر قرار گرفته است، فكر كنند و از فجايعي كه ممكن است بسيار بدتر از وقايع گذشته اتفاق بيفتد، جلوگيري كنند.
خاتمي با طرح اين پرسش كه امروز چه كساني ميتوانند به اين اهانتها پاسخ دهند، گفت: آيا حكومتهايي كه از دين، دستاويزي براي سركوب ملت خود ساختهاند، ميتوانند وقتي نسبت به امت اسلام اينگونه رفتار ميكنند، از حرمت پيامبر دفاع كنند. آيا از اعتقادات طالباني كه منشا بهانهاي براي هجوم غربيهاست، ميتوان پذيرفت كه امروز به عنوان دفاع از پيامبر وارد صحنه شوند؟
خاتمي اضافه كرد: كساني كه رفتار آنها در سطح كشور خودشان و چهره اسلام را مخدوش كرده است، نميتوانند مدافعين خوبي براي اسلام باشند زيرا آنها خود مشكل هستند، به اين دليل كه آنچه امروز غربيها به آن ميتازند و حمله ميكنند، همان چيزي است كه به نام اسلام از سوي گروههاي تندرو و حكومتهاي مدعي اسلام ارائه شده است.
وي رفتارهاي جاهلانه برخي از خوديها را عامل هجوم غربيها برشمرد و گفت: اين رسالت ماست كه نگذاريم سخنگويان اسلام و ديانت كساني باشند كه چهره آنها جز خشونت و تنفر چيز ديگري را نشان نميدهد.
خاتمي در ادامه از برخي اقدامات انجامشده در كشور خودمان و ديگر كشورها در حمله به سفارتخانه ابراز انزجار كرد و گفت: اين چنين اعمالي با هيچ استدلال و به خصوص منطق اسلامي قابل توجيه نيست.
وي در پايان بار ديگر از همه متفكران دعوت كرد تا با فعاليتهاي خود از تقابل ميان انديشهها و بروز فاجعهاي ديگر با درس گرفتن از حوادث قبلي درس بگيرند و براي تبديل تنفر و خشونت به گفتوگو تلاش كنند.