محافل سیاسی جهان بر این باورند که دولت اسرائيل خود را برای حمله به مراکز هستهای ایران آماده میکند. اسرائيلیها پافشاری میکنند که خطر اتمی شدن ایران باید تا زمانی که جورج بوش در کاخ سفید واشنگتن حضور دارد، خنثی شود.
بسیاری از نشانههای جدی شدن خطر حمله اسرائيل به مراکز هستهای ایران را هفتهنامه اشپیگل، در گزارشی مفصل آشکار ساخت. این هفتهنامه از جمله به موافقت واشنگتن با فروش تعدادی بمبافکن استتاری اف ۲۲ به اسرائیل اشاره کرد و نوشت: «هدف اصلی، نابود ساختن مرکز غنیسازی اورانیوم در نطنز و نیروگاه بوشهر است».
درباره طرح حمله اسرائیل به مراکز هستهای ایران، دست کم از زمانی که محمود احمدی نژاد آرزوی نابودی این کشور را بارها مطرح ساخت، محافل سیاسی و رسانههای غربی بارها هشدار دادهاند. اما این خطر اکنون جدیتر از همیشه شده است، زیرا اسرائيلیها نمیخواهند فرصت کوتاهی را که تا پایان دوره ریاستجمهوری جورج بوش دارند، از دست بدهند.
اشپیگل با اشاره به سوابق اسرائيل در حمله به نیروگاه هستهای عراق در سال ۱۹۸۱ و یک مرکز مشکوک شمال سوریه، در ششم سپتامبر سال پیش، نوشت: «اسرائيل به لحاظ فنی در موقعیتی هست که با تهدیدهای اتمی کشورهای دشمن برخورد کند. اهود باراک وزیر دفاع اسرائيل اخیرا در نامهای به صدراعظم اتریش مدعی شد: مهندسان ایرانی از سال ۲۰۰۹ آنقدر اورانیوم غنیشده در اختیار دارند که بتوانند نخستین کلاهک هستهای را بسازند».
تلاشهای دیپلماتیک شکست خورده است؟
خاویر سولانا، نماینده روابط خارجی اتحادیه اروپا، هفته گذشته آخرین بسته پیشنهادی خود را برای پایان دادن به مناقشه اتمی تسلیم رهبران ایران کرد. در حالی که اروپائیها همچنان به ثمره راهحلهای دیپلماتیک امید بستهاند، اسرائيلیها مدتی است که این تلاشها را شکستخورده میدانند. دلیل آنها این است که علاوه بر روسیه و چین، برخی از کشورهای اروپائی نیز حتی پس از تصویب قطعنامههای تحریمی شورای امنیت، با ایران وارد معاملات کلان شدهاند.
"کارل تئودور فرایهر"، کارشناس سیاست خارجی حزب سوسیال مسیحی آلمان، در گفتوگو با اشپیگل، از تقویت شدید اندیشه حمله به ایران در اسرائيل ابراز نگرانی کرد و خواستار آن شد که دولت آلمان از مناسبات خوبش با اسرائيل استفاده کند و مانع این حمله نظامی شود.
ضعف موقعیت آمریکا برای اقدام جدی
از دید بسیاری از کارشناسان، دلیل اصلی آماده شدن اسرائیلیها برای حمله به مراکز هستهای ایران این است که آمریکا در شرایط فعلی امکان توسل به یک اقدام جدی را ندارد. اشپیگل از "بروس ریدل"، کارشناس آمریکائی خاورمیانه که سالها در خدمت سی آی ای بوده است، نقل کرد: «برای دولت فعلی آمریکا، آغاز یک جنگ با ایران بسیار دشوار است. این کار با مقاومت افکار عمومی و کنگره روبرو خواهد شد. اما اسرائيلیها از دیدگاه دیگری به مساله مینگرند. آنها معتقدند که وقت تنگ است و تنها در دوران بوش میتوانند موافقت آمریکا را برای حمله به ایران جلب کنند».
ریدل به این دلیل سناریوی حمله اسرائیل را بسیار محتمل میداند، اما اعتقاد دارد که نتیجه این حمله تفاوت چندانی با بازتاب حمله مستقیم آمریکا نخواهد داشت. به نظر او، حمله اسرائيل، در ایران حمله آمریکا تلقی خواهد شد و دولت ایران از هر دو کشور انتقام خواهد گرفت.
دفاع هوائی ضعیف ایران
به گزارش اشپیگل، مدتها است که در اسرائیل دیگر بحث بر سر این نیست که حمله صورت بگیرد یا نه. بلکه مساله بر سر زمان شروع آن است. به نظر اسرائيلیها، مرکز تحقیقات هستهای نطنز و نیروگاه بوشهر، به دلیل آن که بر سطح زمین بنا شدهاند، به راحتی میتوانند در یک بمباران هوائی نابود شوند.
اسرائیلیها ضمنا نگران دفاع هوائی ایران نیز نیستند. در این مورد، اشپیگل از "دانی یاتوم"، عضو کنست و رئیس پیشین موساد نقل کرد: «دفاع هوائی ایران در شمار بهترینهای جهان نیست و میتوان آن را دور زد. اما بسیاری از اسرائیلیها امیدوارند که این وظیفه را جورج بوش در آخرین روزهای ریاستجمهوری خود به عهده بگیرد. دست کم به خاطر ثبت نامش در تاریخ»!
جواد طالعی