- اصلاحات گوشت قربانی نيست که بخواهيم سهميه بندی کنيم
- کانديدای ما بايد از هفت خوان انتخابات عبورکند
- خاتمی جمع بين نورين است
تهران- خبرگزاری کار ايران
عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت ايران اسلامی با بياناينکه با تجربهای که از انتخاباتهای گذشته بدست آوردهايم، میخواهيم در انتخابات رياست جمهوری دهم با تمام سرمايه حضور داشته باشيم، افزود: درصدد معرفی کانديدايی هستيم که بتواند از هفتخوان انتخابات عبور کند.
"مصطفی تاجزاده" در گفتوگوی تفصيلی با خبرنگار "ايلنا"، در بيان هفتخوان انتخابات اظهار داشت: اولين خوان تاييد صلاحيتها است. دومين خوان را میتوان تخريب صدا و سيما و ارگانهای تبليغاتی محافظهکاران ناميد. سومين خوان نيز نحوه مواجهه حزب پادگانی با انتخابات است.
وی خوان چهارم را توزيع ميلياردها تومان توسط ارگانهايی دانست که خواهان پيروزی نامزد اقتدارگراها هستند و افزود: خوان پنجم اين است که کانديدای مورد نظر بتواند، از پس تخلفات احتمالی در انتخابات برآيد.
وی خوان ششم را ابطال آرای حوزههای انتخابيه دانست و در مورد خوان هفتم نيز گفت: گذشتن از اين خوان در اين شرايط نااميدی گسترده، سخت است وآن، کسب آرای مردم است.
تاج زاده پس از بيان هفت خوان انتخابات نتيجه گرفت که خاتمی تنها گزينهای است که میتواند از اين خوانها عبور کند و افزود: تلاش اصلاحطلبان بر اين است که با يک کانديدا در عرصه انتخابات حاضر شوند ومحافظهکاران نسبت به خاتمی با آلرژی خاصی مواجه میشوند و تمام تلاش خود را معطوف به نيامدن او میکنند.
راهکار اصلاح طلبان در اين انتخابات ۱+۶ است
تاجزاده با بيان اينکه راهکار اصلاحطلبان در اين انتخابات ۱+۶ است، گفت: شش خوان اول اين انتخابات منفی است و تنها يک عنصر که مردم هستند را مثبت تلقی میکنند. محافظه کاران میخواهند که انتخابات ۱-۷ برگزار شود، يعنی مردم را حذف و شش خوان اول نتيجه انتخابات را تعيين کند. آنها میخواهند که ما هيزم انتخابات شويم اما پيروز نباشيم.
وی تاکيد کرد: ما طرفدار ۱+۶ هستيم. فعلا خوانها را نمیتوان انکار کرد اما میتوان نامزدی معرفی کرد که با پشتوانه رای مردمی، همه خوانها را پشت سر بگذارد. با شش خوان مبارزه میکنيم تا به خوان هفتم يعنی رای مردم برسيم.
تاجزاده با اشاره به اينکه اصلاحطلبان با تمام توان وارد عرصه انتخابات خواهند شد، تمام توان را به معنای حضور محبوبترين چهره از اصلاح طلبان در عرصه انتخابات دانست و خاطر نشان کرد: در انتخاباتهای اخير بسياری از چهرههای اصلاح طلب مشهور و محبوب ردصلاحيت شدند و يا ثبتنام نکردهاند.
وی در پاسخ به اين سوال که به چه دليل نامزدهای خود را در صورت نيامدن خاتمی به عرصه انتخابات مشخص نکردهايد؟، گفت: علت اين امر روشن است، زيرا دلايل نيامدن خاتمی برای ما بسيار مهم است. البته اگر خاتمی تصميم به حضور بگيرد، با تمام توان پشت سر او قرار میگيريم و بخشی از اصولگرايان نيز به دليل نارضايتی از وضع موجود، از او حمايت میکنند.
خاتمی دغدغه پيشاصندوقی و پساانتخاباتی دارد
وی با بيان اينکه خاتمی بر سر دو راهی مانده است و دو دغدغه موانع پيشاصندوقی و کارشکنیهای پساانتخاباتی دارد، گفت: دغدغه اول خاتمی سلامت برگزاری انتخابات است و اينکه آيا آرای مردم، کاغذ پاره خوانده خواهد شد يا خير. به اعتقاد ما، بايد حداقلی از اعتماد جلب شود.
وی در مورد دغدغه دوم خاتمی نيز توضيح داد: اگر فرض شود که خاتمی پيروز است، آيا میتوانند مانند گذشته،کارهای مشخص و مثبتی را به سود مردم انجام دهد که اين دغدغه از دغدغه اول برای او جدیتر است.
تاج زاده افزود: خاتمی در دوره پيشين رياست جمهوری خود توانست خدمات بزرگی به ملت کند البته به دليل بحرانهای نه روزه نتوانست برخی از آرمانهای مردم را محقق کند.سوال اين است که آيا شرايط امروز به گونهای است که خاتمی بتواند حداقلی از مطالبات مردم را محقق کند؟
وی ادامه داد: به طور قطع با پيروزی خاتمی، بحران سازیها و کارشکنیها آغاز میشود و اقتدارگرايانی که ما می شناسيم، به راحتی تسليم رای مردم نخواهد شد.
تاجزاده در عين حال شرايط سال ۷۶ را با ۸۸ متفاوت دانست و خاطر نشان کرد: زمينه برای تحقق مشی، بينش، روشها و ادبيات خاتمی فراهمتر از سال ۷۶ است.
عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت ايران اسلامی با بيان اينکه "چند عنصر در عرصه سياسی ايران تعيين کننده است که اگر با هم جمع شوند، پيروزی قطعی است و در غير اين صورت احتمال شکست بالا میرود"، در بيان اين عناصر گفت: عنصر اول اين است که به چه ميزان انسجام در اصلاحطلبان وجود دارد و گفتمان اين جبهه به چه ميزان غالب است.
زمينه پذيرش بازی برد - برد بيشتر از سال ۷۶ است
وی گفت: عدهای از اصلاحطلبان به دنبال ائتلاف با ناطق نوری و عدهای ديگر به دنبال نامزدی عبدالله نوری هستند ، با توجه به اينکه خاتمی جمع بين نورين است، در صورت نامزد شدن ، اکثريت رای اين دو جريان را به سمت خود جلب میکند و حتی بسياری از تحريمیها به خاتمی رای میدهند.
تاجزاده عنصر دوم را مردم ناميد و اظهار داشت: امروز علاوه بر شناخت شهروندان از خاتمی، زمينه پذيرش بازی برد - برد در عرصه سياست داخلی و خارجی به مراتب بيشتر از سال ۷۶ است که گرايشهای برد - باختی در ذهن بازيگران عرصه سياست و افکار عمومی غالب بود. نگاه حذفی در سال ۷۶ به مراتب پر رنگتر از امروز بود.
موضع اصولگرايان از مدعی به متهم تبديل شده است
وی عنصر سوم در عرصه سياست را وضعيت رقيب عنوان کرد و اظهار داشت: بايد دانست که رقيب در موضع تهاجمی قرار دارد يا نه. طلبکار است يا بدهکار، متهم است يا شاکی. عملکرد دولت فعلی اصلاحات را در موضع برتر قرار داده و اصولگراها را از مدعی به متهم تبديل کرده است. امروز آنها روحيه و توان دفاع از عملکرد دوستان خود را ندارند .
عضو سازمان مجاهدين انقلاب اسلامی با بيان اينکه امروز بی اساس بودن اتهامات وارده به اصلاحطلبان ثابت شده است، ادامه داد: محافظهکاران در اين سه سال علاوه بر گرانی، تورم، بيکاری، قطع برق و گاز و به جای آوردن نفت بر سر سفره مردم شاهد هستيم که سفره مردم را خالی کردهاند و در حالی که قرار بود به قلههای انرژی هستهای برسيم، با شمع روزه خود را افطار میکنيم.
تاج زاده درباره عنصر چهارم که مناسبات بين المللی است، نيز توضيح داد: فضای بينالمللی پيش از سال ۷۶ آماده گفتمان است.
آرای خاموش با حضور خاتمی به پای صندوقهای رای میآيند
وی در بخش ديگری با تاکيد بر اينکه بخش قابل توجهی از آرای خاموش، با حضور خاتمی به پای صندوقهای رای خواهند آمد، گفت: اگر خاتمی به عرصه رقابت انتخاباتی وارد نشود، اين افراد هم به پای صندوق رای نخواهد آمد.بخشی از ۲۰ ميليون رای جمعيت خاموش که در انتخابات گذشته از آرای احمدی نژاد بيشتر بود، در اين انتخابات به خاتمی رای خواهند داد و اين به سود کشور و نظم و ثبات سياسی در منطقه آشوبزده خاورميانه است.
تاج زاده با اشاره به اينکه خاتمی با حضور در عرصه رقابت رای خوبی کسب خواهد کرد، ادامه داد: کيهان نيز به اين دليل به خاتمی حمله میکند که میداند احتمال پيروزی خاتمی بسيار بيشتر از کانديدای آنها است و اين مساله در نظرسنجیهايی که توسط خودشان انجام شد، به خوبی نمايان است. به همين دليل از انتشار نتايج اين نظرسنجیها، هراس دارد.
عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت ايران اسلامی با بيان اينکه زمينه اجتماعی برای تحقق برخی امور بزرگ از سوی خاتمی وجود دارد، تصريح کرد: البته کارشکنی در اين مسير خواهد بود اما با توجه به تجربيات قبلی میتوان بر آنها فايق آمد.
محافظهکاران نتيجه عملکرد گذشته خود را شاهد هستند
تاج زاده با اعتقاد به اينکه امروز محافظهکاران نتيجه عملکرد خود در گذشته را شاهد هستند، افزود: بسياری از آنها با توجه به نتايجی که نصيبشان شد، احتمالا کارهای گذشته را تکرار نخواهند کرد. زمانی که رئيس منتخب دانشگاه علم و صنعت را مورد ضرب و شتم قرار دادند و يا صحنههای کذايی از کنفرانس برلين پخش کردند،نمیدانستند حادثه دانشگاه زنجان در پيش خواهد بود.
وی تصريح کرد: اگر شهرام جزايری را ساختند،امروز پاليزدار در مقابلشان قرار گرفت و اگر با عبدالله نوری و مهاجرانی آن برخوردها را کردند، امروز با کردان و مشايی مواجهه شدند. يک وزير و يک معاون رئيس جمهور در برابر يک وزير و معاون رئيس جمهور.
معاون سياسی وزارت کشور در دوران اصلاحات با بيان اينکه تجربه خاتمی نسبت به گذشته بيشتر شده ، با رد برخی ادعاها مبنی بر اينکه خاتمی نگران درخواستهای اجتماعی برای حضور در عرصه انتخابات است، يادآور شد: خاتمی به عينه شاهد درخواستهای اجتماعی است که چگونه، وی را تحت فشار قرار داده است.
خاتمی بايد پاسخ قانعکنندهای برای امروز و فردای ايران داشته باشد
تاج زاده بزرگترين سوال و ابهام زندگی خاتمی را نيامدن او به عرصه انتخابات سال آينده عنوان کرد و گفت: در صورت نيامدن خاتمی، بسياری از او خواهند پرسيد که اگر میتوانستی برای اين کشور کار مفيدی انجام دهی، چرا نيامدی؟در اين صورت هم از نظر شرعی گناه کردی و هم وظيفه ملی و تاريخی خود را انجام ندادهای. وی بايد پاسخ قانعکنندهای برای امروز و فردای ايران داشته باشد.
عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت با اشاره به دعوتهای بسياری که از خاتمی برای حضور در انتخابات صورت گرفته است، تصريح کرد: دغدغه خاتمی حداقل سلامت انتخابات و حداقل امکان کار کردن برای مردم است.
وی با اشاره به اينکه اگر خاتمی بيايد با تمام توان از او حمايت می کنيم، گفت: اگر نيامد، بايد درباره علت نيامدن او بحث کنيم. اگر خاتمی به دلايل شخصی، حضور در عرصه انتخابات را نپذيرد، وظيفه ما راضی کردن او است. ولی علل ديگر را بايد بدانيم و بعد تصميم بگيريم.
در انتخابات آزاد سراغ خاتمی نمیرفتيم
تاج زاده با بيان اينکه نيرويی غير از خاتمی را برای معرفی به عنوان کانديدای اصلاحطلبان نداريم، تصريح کرد: اگر انتخابات آزاد بود، سراغ خاتمی نمیرفتيم و ايشان میتوانست نقش پدر معنوی را برای اصلاحات داشته باشد که در اين صورت نامزد جديدی معرفی میکرديم و میکوشيديم که بر سر نامزد ديگری به اجماع برسيم. اما در واقع نمیتوانيم با فرد ديگری غير از خاتمی، هفت خوان انتخابات را پشت سر بگذاريم.
وی تصريح کرد: اگر خاتمی به دلايل شخصی و نه به دلايل مربوط به اصلاحپذيری نظام در صحنه، حاضر نشود، پيشنهاد داديم که گروههای اصلاح طلب در مورد محبوبترين نامزد اجماع کنند و اگر خواستند اين کانديدای ما را ردصلاحيت کنند و سال بعد طلب حلاليت بفرمايند، اعلام میکنيم که در انتخابات شرکت نخواهيم کرد.
تاج زاده جامعه ايران را تنوعطلب خواند و افزود: نه در ميان ما، نه در ميان اپوزوسيون و نه در جناح راست، امکان يکگونه انديشيدن وجود ندارد. اصلاحات از ابتدا دارای طيفهای مختلفی بود و هنر ما اين بود که در ۱۲ سال گذشته سعی کردهايم اين طيفها را به صورت نسبتا منسجم نگه داريم اما از آن طرف، ابزارهای مختلف تبليغاتی و فرماندهی واحد برای ارائه يک ليست واحد وجود دارد اما ما امکانات و ابزارهای آنها را نداريم.
پيروزی در صورت عدم اجماع بعيد است
عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت ايران اسلامی، پيروزی اصلاح طلبان در صورت نرسيدن به اجماع را بعيد و دشوار دانست و با اشاره به تخريبهايی که عليه خاتمی و اصلاحطلبان صورت میگيرد، گفت: به سهم خود، کوشيدهايم به اصلاحطلبان منتقد پاسخ ندهيم، زيرا معتقديم مسايل مهمتری پيش روی ماست.
وی به جلسات هم انديشی با محوريت مجمع روحانيون مبارز اشاره و تصريح کرد: در اين جلسات سعی میشود يک رفتار مدنی، دنبال شود و هر گروهی به ترويج نامزد خود بپردازد و به تخريب و انتقاد از ديگران نپردازد.
وی گفت: اگر خاتمی در صحنه حاضر شد، نگران کيهان واخبار ۲۰:۳۰ نباشيد، اينها اگر ۲۰۰:۳۰ هم داشته باشند، شکست خواهند خورد و اگر خاتمی نيامد، بايد بحث کنيم که چرا ايشان نيامد و آيا میتوانيم در انتخابات شرکت کنيم يا خير و در اين صورت وضع دشواری خواهيم داشت و چشم انداز روشنی نداريم.
تاج زاده گفت: غير از خاتمی، امکان اجماع بر فرد ديگری،سخت است، مگر اينکه گروهها بپذيرند از محبوبترين نامزد حمايت کنند که تصور میشود، برخی نپذيرند.
خاتمی تصميم خود را گرفته است
عضو سازمان مجاهدين انقلاب اسلامی با تکذيب اينکه گفته میشود خاتمی به درخواست بهزاد نبوی زمان اعلام کانديداتوری خود را به تعويق انداخته است، گفت: خاتمی تصميم خود را گرفته است اما با توجه به اينکه تحولات جامعه ما سريع و گسترده است، اين امکان را برای اصلاح طلبان و جامعه باقی گذاشته است که اگر برای دو دغدغه عنوان شده، پاسخ مثبت يافت، آنها را نفی نکند.
تاج زاده با بيان اينکه خاتمی يک ويژگی دارد که شايد ديگران، آن را ضعف بدانند، تصريح کرد: وی به خرد جمعی احترام میگذارد. اگر احساس کند که همه يک خواسته را دارند و نظر خودش بهتر از خردجمعی باشد، به تصميم جمع توجه میکند و معتقد است ما در جامعه زندگی میکنيم و در مريخ يا جزيره مستقل به سر نمیبريم که با ديگران کاری نداشته باشيم.
وی با تاکيد بر اينکه خاتمی اهل مشورت است، گفت: برخی اين خصيصه خاتمی را ضعف میدانند و تاثيرپذيری از مشاوران میخوانند اما خيال میکنند که خودشان تاثيرپذير نيستند، اتفاقا مشاوران غير رسمی به اين افراد خط میدهند،از آنجا که آنها فقط با يک طيف نشست و برخاست دارند،عملا پيش از ديگران تحت تاثير قرار میگيرند وتصور میکنند که خودشان تصميم گرفتهاند اما راه خطا نکردن و تحتتاثير قرار نگرفتن اين نيست که روابطمان را با ديگران قطع کنيم.
تاج زاده ادامه داد: جهان امروز جهان ارتباطات است و اگر فردی میخواهد تحتتاثير قرار نگيرد، بايد با قویترين گروههای مخالف و موافق جلسه داشته باشد. اگر با من مینشيند بايد با فردی که نقطه مخالف من است، هم بنشيند و گفتوگو کند و نظر سوم مخالف هر دوی ما و چهارم طرفدار بخشی از نظريات افراد را هم بشنود. اگر کسی اين کار را کرد، به فرمايش حضرت علی (ع) در عقول ديگران شريک میشود و کمترين تاثير را پذيرفته است.
برخی سطح سياستورزی را به قربان صدقه رفتن تقليل دادهاند
عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت ايران اسلامی با بيان اينکه کسانی در کشور هستندکه ديگران را غير خودی میدانند، ادامه داد: اين افراد تنها با دايره محدودی ارتباط دارند و بيشترين تاثير را میپذيرند اما ظاهرا، مستقل و آزاد میانديشند و ادعا میکنند که تحت تاثير کسی نيستند.
تاج زاده با طرح اين سوال که آيا میخواهيم کشور را نجات دهيم يا خير؟، گفت: برخی دوستان، سطح سياست ورزی را به قربان صدقه رفتنهای فردی تقليل میدهند و يادشان می رود بحثهايی مانند انتخابات برای اين است که آيا میتوان کاری برای مردم کرد يا نه.
وی افزود: اگر خاتمی را به حال خود رها کنيم، میگويد شرکت نمیکنم اما هم اگر فکر میکرديم که فرد ديگری میتواند تهديدات را مهار و کشور را در مسير توسعه هدايت کند، سراغ او میرفتيم.
تاج زاده خاطر نشان کرد: متاسفانه برخی از ما توهم داريم که خاتمی را، ما در سال ۷۶ رئيسجمهور کرديم و هيچ گاه به اين سوال پاسخ نمیدهيم که اگر اين مقدار قدرت داشتيم و توانستيم بيش از ۲۰ ميليون رای برای خاتمی جمع کنيم، چرا نمیتوانيم برای خود اين رای را کسب کنيم.
وی توضيح داد: اين توهم کار دستمان می دهد و فکر میکنيم اگر اراده بکنيم فردا وضعيت به نحو ديگری میشود که بارها بطلان اين تفکر ثابت شده است. خاتمی قدرشناس است و همواره نه تنها از موافقان بلکه از مخالفان خود هم تقدير کرده است. وی را بايد از سياستمداران اخلاقی کشور دانست.
تاج زاده با بيان اينکه امام (ره) جملهای داشتند که میتوان به اصلاحات هم نسبت داد، گفت: امام(ره) فرمودند نگوييد انقلاب برای ما چه کرد،بگوييد ما برای انقلاب چه کرديم؟ و حالا میتوان گفت که نگوييد اصلاحات برای ما چه کرد، ما برای اصلاحات چه کرديم. اين مساله است که میتواند اصلاحات را زنده نگه دارد.اصلاحات گوشت قربانی نيست که بخواهيم سهم بندی کنيم.مردم از اين نوع نگاه رضايت ندارند و سياست دينی را اخلاقی میخواهند.
هيچ گفتمانی به اندازه اصلاحات راهگشا نبوده است
تاج زاده با يادآوری دغدغه دوم خاتمی يعنی برنامه اصلاحات، گفت: اصلاح طلبان برنامه چهارم و چشم انداز بيست ساله را تنظيم کردند و هيچ جريانی به اندازه آنان برنامه ندارد. همانطور که هيچ گفتمانی به اندازه اصلاحات راهگشا نبود و اگر قدرت سخت افزاری نداشتيم اما همواره از قدرت نرم افزاری بهرهمند بوديم.
وی در عين حال به تحريمهای اعمال شده عليه ايران اشاره کرد و افزود: بايد تحريمها از سر ايران بر داشته شود؛ چرا که به ما ضربه میزند. تا تحريم وجود دارد، با برنامه صرف نمیتوان کشور را به سمت توسعه پيش برد؟ امکان توسعه کشور با لغو تحريم ها امکان پذير است.
تاج زاده گفت: خاتمی تنها کانديدای رياست جمهوری در ايران بود که ۱۲ سال پيش برنامه ۵۶ صفحهای منتشر کرد و بر مبنای آن توضيح داد که اگر بيايم در هر بخش چه خواهم کرد که بخشی از آن محقق شد و بخشی محقق نگرديد.
انتخابات به گروگان گرفته شده است
وی با بيان اينکه اصلاحطلبان برنامههای خود را ارائه داده و میدهند، مشکل اين طيف درانتخابات را برنامه ندانست و اظهار داشت: محافظهکاران انتخابات را به گروگان گرفتهاند و آزاد کردن اين گروگان،نياز فوری ما است. اگر اين کار را کرديم، میتوانيم گامهای بعدی را برداريم.
تاج زاده گفت: افراد زيادی هستند که در چند انتخابات اخير در پای صندوقهای رای حاضر نشدند اما اگرخاتمی بيايد ، به او رای خواهند داد. بسياری از آنها متوجه شدند در کشوری که نتيجه عبور از خاتمی،دموکراسی بيشتر نيست بايد به خاتمی کمک کنند.
عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت در پايان تصريح کرد: اگر اصولگرايان احساس کنند که يا، خاتمی با حضور در عرصه انتخابات رای نمیآورد و يا اگر رای بياورد،کاری نمیتواند انجام دهد و بدنام میشود. فرش قرمز برای حضورخاتمی پهن میکنند. به نظر من خاتمی نخواهد آمد مگر آنکه مطمئن شود میتواند منشا خدمات قابل ملاحظهای برای مردم شود.
گفت و گو از: مطهره شفيعی