جمعه 24 اردیبهشت 1395   صفحه اول | درباره ما | گویا

سازمان بهداشت جهانی: زابل آلوده‌ترین شهر جهان است

rizgard-shen.jpg
رادیو زمانه: سازمان بهداشت جهانی(WHO) بر اساس اندازه‌گیری ریزگردهای معلق در هوا، شهر زابل واقع در استان سیستان و بلوچستان را آلوده‌ترین شهر جهان عنوان کرد.

به گزارش گاردین، سازمان بهداشت جهانی در آخرین گزارش خود درباره آلودگی هوا اعلام کرد که ریزگردها و هوای آلوده موجب سرطان ریه، مشکلات تنفسی و بیماری‌ها قلبی و ریوی و همچنین حملات قلبی می‌شود.

طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی آلودگی هوا در پنج سال گذشته با سرعت فزاینده‌ای پیش می‌تازد و به طور متوسط هشت درصد افزایش داشته است.

در این تحقیق داده‌های بیش از سه هزار شهر در سرتاسر جهان توسط سازمان بهداشت جهانی بررسی شده است. این داده‌ها‌ که نشان می‌دهد نرخ آلودگی در کشورهای در حال توسعه، به ویژه در خاورمیانه و شرق آسیانه به طرز بی‌رحمانه‌ای بالا می‌رود.

تمرکز تحقیق سازمان بهداشت جهانی بر ریزگردهای معلق در هوا است. در وهله اول ذرات فوق‌العاده‌ریزی با قطر ۲.۵ میکرون قرار دارند. ذراتی که فقط از طریق میکروسکوپ قابل رویت‌اند و از هر نوع احتراقی نیز تولید می‌شوند. این ذرات به راحتی از راه ریه‌ها وارد خون می‌شوند و سیستم خون رسانی بدن را مختل می‌کنند.

این گزارش تصریح می‌کند که وجود ذرات معلق ۲.۵ میکرونی در هوا باعث سرطان ریه، مشکلات تنفسی و بیماری‌ها قلبی و ریوی شده و حملات قلبی کشنده‌ای را با خود به همراه می‌آورد.

در گزارش سازمان بهداشت جهانی، ریزگردهای با قطر ۲.۵ میکرون به‌عنوان معیار اصلی برای سنجش« وضع وخیم و سطح هشدار» آلودگی هوا محسوب شده است.

۱۶شهر از ۳۰ شهر آلوده جهان که آکنده از چنین ذراتی است در کشور هند قرار دارد. پنج شهر از کشور چین نیز در میان ۳۰ شهر آلوده جهان قرار گرفته است.

زابل، پایتخت آلودگی

با این حال شهر زابل در استان سیستان و بلوچستان ایران،شهری که در آن مردم ماه‌ها از وجود طوفان‌های شن و گرد و غبار رنج می‌برند آلوده‌ترین شهر جهان عنوان شده است.

براساس این گزارش ، غلظت ذرات معلق ۲.۵ میکرونی در شهر زابل به طور متوسط به ۲۱۷ میلی‌گرم در هرمترمکعب رسیده است. رقمی بیش از ۱۰ برابر حد مجاز.

پس از زابل شهر «گوالیور» در هند با ۱۷۶ میلی‌گرم در هرمترمکعب قرار دارد. شهرهای الله‌آباد، پاتنا و رایفور در هند نیز به ترتیب در رده‌های سوم تا پنجم قرار دارند. دهلی نو پایتخت هند نیز نهمین شهر آلوده جهان لقب گرفته است.

علی‌اکبر نصیری، رئیس دانشگاه علوم پزشکی زابل تابستان دو سال پیش از ابتلای سالانه ۵۰۰ نفر از اهالی این شهر به بیماری سل به‌دلیل بروز گرد و غبار خبر داد.

هوشنگ ناظری، فرماندار زابل نیز در این‌باره گفته بود: «بعد از خشک‌شدن تالاب هامون، بیماری سل در این منطقه به شکل بسیار زیادی شایع شده، هم‌اکنون منطقه شماره اول کشور به‌لحاظ شیوع بیماری سل، زابل است.»



تبليغات خبرنامه گويا

advertisement@gooya.com 


به‌گفته فرماندار زابل، دلیل این بیماری «ریزگردهای همیشگی است که از بستر خشک‌شده تالاب بلند می‌شوند.»

سازمان بهداشت جهانی نیز در گزارش تازه خود گفته است سالانه بیش از هفت میلیون مرگ زودرس به‌دلیل آلودگی هوا رخ می‌دهند.

این گزارش افزوده است که بین سال‌های ۲۰۰۸ و ۲۰۱۳، به‌طور میانگین سطح آلودگی هوا هشت درصد بدتر شده است.

با این حال بیشتر شهرهای کشورهای پیشرفته سیستم‌های خود را برای کاهش آلودگی بهبود بخشیده‌اند.

به‌گفته سازمان بهداشت جهانی تنها دو درصد از شهرهای کشورهای فقیر هوای مطابق با استانداردهای این سازمان را دارند. این در حالی است که ۴۴ درصد از شهرهای کشورهای پیشرفته این استانداردها را حفظ می‌کنند.

سطح دوم آلودگی‌ها

در تحقیق سازمان بهداشت جهانی در وهله بعدی ریزگردهایی با قطر ۱۰ میکرون بررسی شد‌ه‌اند. ریزگردهایی که شامل گرد و غباری هستند که به وسیله خودروها، باد، دود برخاسته از آتش و به خصوص کربن از سوزاندن سوخت های فسیلی، مانند زغال سنگ، نفت و چوب حاصل می‌شوند. ریزگردهایی که در قیاس با ریزگردهای ۲.۵ میکرون از سطح هشدار پایین‌تری برخوردار است.


بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی شهر «آنیتشا» در نیجریه با غلظت ۵۹۴ میکروگرم در متر مکعب آکنده از ریزگردهایی با قطر ۱۰ میکرون است و بدین لحاظ درنوع خود آلوده‌ترین شهر جهان است.

شهر زابل به لحاظ غلظت ذرات ۱۰ میکرونی(۵۲۷ میکروگرم بر متر مکعب) نیز پس از پیشاور پاکستان در رده سوم قرار دارد.

حد مجاز غلظت ذرات ۱۰ میکرون در هوا ۲۰ میلی‌گرم در هرمتر مکعب تعیین شده است.

کشورهای نیجریه، عربستان، هند، ایران و پاکستان از کشورهایی عنوان شدند که از وجود چنین ذراتی رنج می‌برند.

از سوی دیگر، بررسی سازمان بهداشت جهانی از سه هزار منطقه شهری نشان می‌دهد که تنها دو درصد از شهرهای کشورهای فقیر برخوردار از هوای مناسب و مطابق با استانداردهای این سازمان هستند. این در حالی است که ۴۴ درصد از شهرهای کشورهای پیشرفته با استانداردهای سازمان بهداشت جهانی مطابقت دارند.

همچنین گزارش سازمان بهداشت جهانی دلیل عمده مرگ زودرس سالانه بیش از هفت میلیون نفر در جهان را آلودگی هوا عنوان می‌کند.


ارسال به بالاترین | ارسال به فیس بوک | نسخه قابل چاپ | بازگشت به بالای صفحه | بازگشت به صفحه اول 
Copyright: gooya.com 2016