دوشنبه 1 شهریور 1395   صفحه اول | درباره ما | گویا

گفت‌وگو نباشد، یا خشونت جای آن می‌آید یا فریبکاری، مصطفی ملکیان

مصطفی ملکیان
ما فقط با گفت‌وگو می‌توانیم از خشونت و فریبکاری رهایی پیدا کنیم. در جامعه هر مساله‌ای از سه راه رفع می‌شود، یکی گفت‌وگوست، یکی خشونت و دیگر فریبکاری. اگر در جامعه گفت‌وگو تعطیل شود دو رقیبی که جای آن را می‌گیرند، خشونت و فریبکاری هستند ... [ادامه مطلب]


پرخواننده ترین ها

نامه خانه موسیقی به رهبر جمهوری اسلامی برای تعیین تکلیف کنسرت‌ها


حمیدرضا نوربخش

مدیرعامل خانه موسیقی روز گذشته در نشست ماهیانه به نمایندگی از جامعه موسیقی کشور به برخی اظهارنظرهای صورت گرفته از سوی مسئولان در خصوص ممانعت از اجرای برنامه‌ها و کنسرت‌های موسیقی در استان خراسان و شهر مشهد اعتراض کرد.

به گزارش ایلنا؛ نشست ماهیانه هنرمندان و اعضای خانه موسیقی روز گذشته در فرهنگسرای ارسباران با اجراهای متنوع موسیقی برگزار شد.

در ابتدای این نشست، حمیدرضا نوربخش (مدیرعامل خانه موسیقی) گفت: اخیرا مسائلی پیش آمده که مجبوریم با هم درد دل کنیم و صدای مظلومیت جامعه موسیقی را به گوش همه کسانی که گوش شنوایی دارند برسانیم. متاسفانه در این روزها مسائل تلخ و عجیبی را جامعه موسیقی تجربه می کند. قاعدتا هر چه زمان بگذرد باید چالش ها کمتر شود چون فکر می کنیم حدود سی و هشت سال کافی است که هنرمندان موسیقی و جامعه موسیقی ثابت کند که خدمتگذار است و بتواند کارکرد های خود را در نشیب و فراز های مختلف، همراهی و همدلی و تاثیر خودش را ثابت کند.



تبليغات خبرنامه گويا

[email protected] 


تسویه حساب‌های سیاسی

وی افزود: قاعدتا باید اینها ثابت و چالش ها کم شده باشد ولی متاسفانه ناگهان با اتفاقی شگفت مواجه می شویم و می بینیم هجمه عجیب و غریبی به سمت موسیقی آغاز می شود. مقداری از آن ممکن است قابل درک باشد چون خیلی چیزها بهانه رقابت های سیاسی قرار می گیرد ولی موسیقی نباید دستخوش این مسائل قرار بگیرد. انتظار داریم که سیاسیون تسویه حساب هایشان را جای دیگری انجام دهند، چرا هنرمندان و جامعه موسیقی را به میان می کشند؟ چرا موسیقی مظلوم را اینگونه به مسلخ می برند؟!

نقش آثار موسیقی زمان انقلاب

حمیدرضا نوربخش گفت: مگر هنرمندان موسیقی چه کرده اند؟ این موسیقی مورد ظلم قرار گرفته ولی امروز بسیار شگفت است. موسیقی از ابتدای انقلاب اسلامی یعنی از موقعی که حرکت فراگیر مردم آغاز می شود، موسیقی هم در کنار این مردم بوده و نقش تاریخی خود را انجام داده. آثاری که به هیچ عنوان قابل انکار نیست و در همه این سالها هر زمانی که رسانه ملی می خواهد سالگرد این رخداد تاریخ معاصر را مرورکند، از موسیقی کمک می گیرد. آنچیزی که بتواند تمام ذهن و ضمیر مردم را در یک برهه تاریخی به آن واقعه مهم سوق دهد، فقط موسیقی است. زمانی که آن سرود ها و آثار جاودان موسیقی در آن برهه آفریده شده ،پخش می شود، تمام جامعه رنگ و بوی دوره انقلاب را به خود می گیرد.

حضور موسیقی و موسیقیدانان در دوران دفاع مقدس

وی افزود: این موسیقی در آن دوره به طرز شگفتی توانست بین همه اقشار ملت همدلی ایجاد کند و چه آثاری که از بزرگان موسیقی ما از استاد شجریان و جناب شهرام ناظری گرفته تا محمدرضا لطفی، پرویز مشکاتیان و حسین علیزاده و دیگران خلق شد، مجموعه چاوش ها همه تحت تاثیر آن مقطع تاریخی بود. از مقطع انقلاب عبور می کنیم به دوران دفاع مقدس می رسیم. مگر این هنرمندان موسیقی نبودند که در کنار رزمندگان از همه هستی این مملکت دفاع کردند؟ مگر در بین هنرمندان موسیقی شهید نداریم؟مگر جانباز و آزاده نداریم؟ آثار زیادی در آن دوره هشت ساله برای بسیج مردم و برای روحیه دادن به رزمندگان و تهییج آنها خلق شد. حتی هنرمندان موسیقی در جبهه ها هم حضور داشتند. حتی برای ایجاد فضای دفاع مقدس که هفته آن خیلی هم دور نیست از همین موسیقی ها برای یاد آوری استفاده می شود.

پیشتازان وحدت ملی

نوربخش گفت: چطور است که عده ای همه اینها را فراموش می کنند و یادشان می رود اینها همان هنرمندان موسیقی هستند که خودجوش -و نه به فرموده هیچکس- همه جا و در هر برهه ای با مردم بودند و هر اتفاقی که در این کشور افتاده اینها در کنار مردم ایستاده اند. هر زمانی که احتیاج به همدلی این مردم بوده و احتیاج به این بوده که همه ید واحده باشیم، این هنرمندان موسیقی بودند که برای این اتفاقات پیشتاز بودند.

مودب ترین به آداب

مدیرعامل خانه موسیقی گفت: در یکجایی به یکباره مواجه می شویم با اینکه یک مسئول محترمی مواضع عجیبی می گیرد و به کنسرت های موسیقی می تازد و کنسرت را یک امر قبیح معرفی می کند. کنسرت موسیقی چیز عجیبی نیست. کنسرت یک اجرای برنامه موسیقی است. موسیقی ما انواع اقسام مختلفی دارد. زمانی که عده ای در یک محفلی برای شنیدن یک نوا و نغمه موسیقی جمع می شوند. اتفاقا تا الان در استان خراسان با هر موسیقی که مواجهه صورت گرفته از جنس موسیقی ای بوده که مخاطبین آن مودب ترین به آداب هستند. در یک گرد همایی موسیقی سنتی مردم با تمرکز تمام و با سکوت حاضر می شوند تا تمرکز هنرمند بهم نخورد. کجا در برنامه موسیقی سنتی داریم که کسی با فرد کنار دستش حتی حرفی زده باشد. تا جایی که بگویند اینها در موسیقی سنتی دست می زنند و هورا می کشند و حرکات عجیب انجام می دهند. کجا چنین چیزی بوده؟ امیدوارم که این حرفها از روی نا آگاهی باشد.

نقش مراسم مذهبی و تعزیه در حفظ موسیقی ملی

حمیدرضا نوربخش افزود: باید آگاهی داد اگر این حرف ها از روی آن نا آگاهی است. امیدوارم این حرف ها به گوش مسئولان هم برسد که معنای کنسرت موسیقی کف و سوت و هورا و حرکات عجیب نیست. معنای آن اجرای برنامه موسیقی آن هم از این جنس هنر موسیقی است. انواع دیگری از موسیقی پر هیجان تر هم هست که در آن هم به هر حال هنرمند را تشویق می کنند. مگر اشکالی دارد؟ مگر در یک سخنرانی سخنران را تشویق نمی کنند و ابراز احساسات نمی کنند؟ مگر در اعیاد مذهبی که در رسانه ملی هم پخش می شود، آقایان مداحان وقتی در اعیاد برنامه پر شور و هیجان اجرا می کنند، مگر مخاطبینشان کف نمی زنند؟ کجای این مساله اشکال دارد؟

نوربخش گفت: مگر موسیقی ما با مناسک مذهبی منافاتی دارد؟ موسیقی سنتی ما بر آمده از دل دین و مذهب ما است. در چند صد سال یکی از بستر های مهم حفظ، رشد و اشاعه موسیقی مذهب و مراسم مذهبی بوده است. در قالب همین مراسم روضه خوانی و تعزیه این مسائله صورت گرفته است. تعزیه یکی از مهمترین ارکان اعتلای موسیقی بوده. چرا می خواهیم اینها را جدا کنیم؟ چرا هر چیزی را می خواهیم مبتذل جلوه دهیم. البته موسیقی مبتذل هم داریم.

پخش موسیقی در منقبت حضرت امام رضا (ع) در رسانه ملی

مدیرعامل خانه موسیقی گفت: اینکه بگوییم در یک شهر و بخاطر موقعیت خاص مذهبی آن شهر و وجود مقدس حضرت امام رضا(ع) موسیقی نباید اجرا شود هیچ توجیه قانونی ندارد؛ چرا باید بگوییم شان این شهر نیست که در آن موسیقی اجرا شود. چرا نیست؟ مگر آثار موسیقایی در منقبت حضرت امام رضا(ع) تولید نشده است؟ مگر همین آثار از رسانه ملی پخش نمی شود؟ چرا آنجا کسی حرف نمی زند؟ مگر برای بزرگان دین مان آثار موسیقی نساختیم و اجرا نکردیم؟ چطور در آنجا کسی نمی گوید شان آن بزرگان خدشه دار شده؟ حالا چطور برای اجرای یک برنامه این صحبت ها می شود؟ . حداقل بیاییم مرزی بگذاریم و بطور کلی نباید صورت مساله را حذف کنیم. بگوییم در اینجا نوعی از موسیقی که آدابی در آن رعایت می شود اشکالی ندارد.

وی افزود: فراتر از این می آیند برای یک استان و یک خطه مهم از این کشور قانون می گذارند. مگر می شود چنین کاری انجام داد؟ من از جناب آقای دکتر علی مطهری، نماینده محترم مجلس تشکر می کنم که گفتند ین مملکت فدرالی اداره نمی شود که هر اقلیمی برای خودش قانونی داشته باشد. ما همه در این مملکت تحت یک قانون و تحت یک حاکمیت و دولت زندگی می کنیم. نمی شود در بخشی از این جغرافیا یک قانون حاکم باشد و در بخش دیگری ، آن قانون را زیر پا بگذارند.

از نمایندگان مردم انتظار داریم از قانون اساسی پاسداری کنند

مدیرعامل خانه موسیقی با تاکید بر اینکه به عنوان نماینده جامعه موسیقی این سخنان را مطرح می کند، گفت: انتظار ما از نمایندگان مردم خیلی بیشتر از اینها است. نمایندگانی که بخصوص در این دوره با اراده این مردم و با حمایت از جامعه موسیقی و جامعه هنری به مجلس رفتند، چرا سکوت اختیار کردند؟ مگر پاسداری از قانون وظیفه مجلس نیست؟

انتظار از دکتر عارف خیلی بیشتر است

وی افزود: از آقای دکتر عارف رئیس محترم فراکسیون امید مجلس انتظار داریم و می گوییم آقای دکتر عارف، به این جامعه نا امید، امید بدهید. شما نماینده اول مردم این شهر هستید. امروز مردم و جامعه موسیقی از شما انتظار دارند در مجلس باید یک حرکت جدی صورت بگیرد. اگر این بی قانونی ها جلویش گرفته نشود، فراگیر می شود. کما اینکه زمزمه هایی هم الان از گوشه کنار کشور بگوش می رسد. واقعا باعث تاسف است که دیگران هم به تاسی از این قضیه بگویند در فلان استان هم ما ماموسیقی نمی خواهیم.

نوربخش گفت: مگر می شود کسی بگوید ما می خواهیم یا نمی خواهیم. باید ببینیم قانون چه می گوید. قانون می گوید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مسئول نظارت بر امر موسیقی است و نظر می دهد. و وقتی وزارت ارشاد پس از یک سیکل اداری مجوزی را صادر کرد، دیگر جغرافیا در آن قید نمی شود که در جایی ممنوع است. به هر حال امیدوارم که این مساله با تلاش وزیر محتر ارشاد و حمایت نمایندگان مجلس ختم به خیر شود.

جدا کردن شهر مشهد از دیگر شهرها توجیه پذیر نیست

وی افزود: خطه خراسان یک خطه موسیقی خیز است، بخش مهمی از میراث موسیقی ما مربوط به همین خطه است. موسیقی دانان بزرگی در این خطه داریم و داشتیم. مگر می شود برای این خطه اینطور تعیین تکلیف کرد؟ انتظار داریم وزیر محترم ارشاد و شخص آقای رئیس جمهور هم پای این قضیه بیاستند. تا الان هم مواضع خوبی داشتند و امیدوارم در مورد شهر مشهد هم همان اصرار صورت بگیرد. زیرا به نظر من وجهی ندارد که بگوییم از مشهد می گذریم و در شهر های دیگر باید موسیقی باشد.

پاسدار شان بزرگان دین هستیم

نوربخش گفت: شهر مشهد هم مستثنی از جاهای دیگر نیست. به هر حال همه ما ارادتمند آستان امام هشتم(ع) هستیم و خود را ریزه خوار خوان نعمت ایشان می دانیم. لازم نیست کسی برای ما خط مشی تعیین بکند که در مشهد شان امام هشتم را برای ما گوشزد کند. ما شان بزرگان دین را می دانیم و همیشه پاس داشته ایم. مردم آن خطه هم مردم این سرزمین هستند و آنها هم حق دارند مثل همه مردم از برنامه های هنری استفاده کنند و هنرمند در آنجا برنامه شان را اجرا کند.

نامه به رهبری

مدیر عامل خانه موسیقی تاکید کرد: امیدواریم این مشکلات از سر راه جامعه فرهنگی کتار برود البته ما در خانه موسیقی داریم پیگیری می کنیم. ما طی نامه ای از مقام معظم رهبری به عنوان عالی ترین مقام کشور درخواستمان را مطرح کردیم، برای اینکه الان متاسفانه این مساله در واقع دعوایی بین قوا شده و طبیعی است که رهبری معظم به دلیل اینکه فرمایششان فصل الخطاب است باید به این مساله رسیدگی کنند و امیدوارم این مساله ختم به خیر شود و دیگر شاهد این مسائل تلخ نباشیم.

اتحاد برای موسیقی

نوربخش در بخش دیگری از سخنانش در باره خانه موسیقی و استقرار هیئت مدیره جدید گفت: دوستان در هیئت مدیره جدید لطف کردند و از من خواستند که همچنان به عنوان مدیر عامل کار را ادامه دهم ولی ترجیح خود من این است که عزیز دیگری بیاید و این بار را بردارد و راه را ادامه دهد و با انگیزه و فکر نو کار کند. به دوستان هم گفته ام که از فرصت تعطیلی مرداد ماه استفاده شود و دوستان مطالعه کنند و کسانی که خود را واجد شرایط می دانند بیایند و رزومه خود را عرضه کنند و هیئت مدیره تصمیم بگیرد. امیدوارم این تصمیم خوب باشد.

وی در پایان گفت: از همه عزیزانی که در این مدت از من خواستند تا این مسئولیت را خودم ادامه دهم تشکر می کنم و امیدوارم اتفاق خوبی بیافتد. از همه هم تشکر می کنم که با غیرت و همدلی خودتان همیشه در کنار خانه موسیقی بودید. امروز بیش از هر زمانی نیاز به وحدت و همدلی داریم. امروز و در این برهه تاریخی باید نقد ها و شکوه ها را رد کنار هم بیان کنیم و امروز روز افتراق نیست. موسیقی ما یک دوره سختی را می گذراند و باید به هم کمک کنیم.


ارسال به بالاترین | ارسال به فیس بوک | نسخه قابل چاپ | بازگشت به بالای صفحه | بازگشت به صفحه اول 
Copyright: gooya.com 2016