رادیو زمانه ـ یک روز پس از اعتراضات در اقلیم کردستان عراق که به خشونت با پلیس کشیده شد، بار دیگر مخالفان دولت محلی در استان سلیمانیه و اربیل دست به تظاهرات زده و خواهان استعفای دولت شدند. در درگیریهای رخ داده چندین نفر کشته و زخمی شدند.
بهگزارش خبرگزاری فرانسه، روز سهشنبه ۱۹ دسامبر / ۲۸ آذر در شهر سلیمانیه نیروهای امنیتی تظاهرکنندگان را محاصره کرده و دست به شلیک هوایی زدند.
نیروهای امنیتی در گذرگاههای اصلی و مقر احزاب سیاسی موانعی ایجاد کرده بودند.
خبرگزاری رووداو نوشته است که در این شهر یک نماینده پارلمان توسط معترضان دستگیر شده است. زخمیشدگان در این شهر زیاد گزارش شده است. این خبرگزاری گفته است که شمار زیادی از مجروحان را نیروهای امنیتی تشکیل میدهند.
در اعتراضات روز گذشته مخالفان به دفاتر احزاب سیاسی از جمله حزب دموکرات کردستان، اتحادیه میهنی، جنبش گوران و اتحادیه اسلامی کردستان حمله کرده و آنها را به آتش کشیده بودند.
روز سهشنبه در مناطق دیگری چون رانیه و کفری در استان سلیمانیه و حلبچه و کویسنجق در استان اربیل تظاهرات اعتراضی برپا شد.
رووداو از کشته شدن پنج نفر و زخمی شدن ۸۰ نفر از معترضان در رانیه خبر داده است.
شاهدان عینی گفتهاند که در کویسنجق تظاهرکنندگان دفتر شهردار و حزب دموکرات کردستان را آتش زدند. در کفری نیز صدها تن از معترضان پس از آنکه با سنگ به ساختمان حزب دموکرات کردستان حمله کردند، کنترل آن را در دست گرفتند.
در حلبچه صدها نفر از تظاهرکنندگان تا مقر اتحادیه میهنی پیش رفتند اما آنجا با مأموران امنیتی مواجه شدند.
«ناتوانی دولت اقلیم کردستان»
دولت و پارلمان محلی مردم خشمگین را به آرامش دعوت کردهاند. بیشتر معترضان را معلمان و کارمندان دولت تشکیل میدهند که یا حقوقشان را دریافت نکردهاند و یا حقوقشان کم شده است.
معترضان از فساد مالی و تبعیضهای اقتصادی ناراضیاند و معتقدند که مسئولان سیاسی اقلیم کردستان توان اداره کشور را ندارند. آنها تمام بازیگران سیاسی را مسئول این اوضاع میدانند.
بحران اقتصادی که پیش از این نیز در کردستان وجود داشت پس از همهپرسی استقلال کردستان در روز ۲۵ سپتامبر / ۳ مهرماه عمیقتر شد. این همهپرسی بهرغم مخالفت دولت مرکزی و کشورهای خارجی توسط مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان و رهبر حزب دموکرات کردستان برگزار شد. اکثریت بالای مردم کردستان به این همهپرسی «آری» گفتند اما نیروهای نظامی بغداد با کمک افراد حشد شعبی به سمت کردستان پیشروی کردند و منطقه نفتخیز کرکوک را که از سه سال پیش در دست کردها بود به تصرف خود در آوردند و نیمی از درآمد نفتی اقلیم کردستان کاهش یافت.
دولت مرکزی همچنین مانع از پروازهای بینالمللی به دو فرودگاه کردستان شده و به همین دلیل بسیاری از شرکتهای خصوصی کردی و خارجی مجبور به تعطیل شدهاند.
خبرگزاری فرانسه بهنقل از ساکنان اربیل نوشته است که دستمزدها کاهش یافته و همزمان، در حالی که زمستان نزدیک است، قیمت نفت سفید برای تأمین گرما به بشکهای (۲۰۰ لیتر) ۱۵۰ دلار رسیده است که دو برابر قیمت دو سال پیش است.
همچنین در روز فقط چهار ساعت برق جریان دارد و مردم نمیتوانند اشتراک برق خود را بپردازند.
سعد حدیثی، سخنگوی دولت مرکزی عراق میگوید: «آنچه در کردستان میگذرد نشاندهنده سیاست بد دولت خودمختار و احزاب سیاسی آن است.»
بهگفته حدیثی «تمایل به تصمیمگیریِ تنها، بدون در نظر گرفتن بغداد، صدور نفت بدون رضایت ما، رفتار بدون شفافیت و عدم کنترل هزینهها و درآمد، علت ناتوانی دولت محلی در پاسخگویی به نیازهای مردم است.»
سخنگوی دولت مرکزی عراق پیشنهاد همکاری اقلیم کردستان با دولت فدرال برای حل بحران را داده است.
از نظر عصام الفایلی، استاد علوم سیاسی دانشگاه بغداد، «این اعتراضات علیه همه سیاستمداران کردستان است زیرا مردم احساس میکنند که در بیعدالتی زندگی میکنند.»
او میگوید در چنین شرایطی در صورت ناتوانی دولت محلی در اداره امور، این وظیفه دولت مرکزی است که در جهت حل بحران موجود بکوشد.