Saturday, Jul 5, 2025

صفحه نخست » پیش به‌سوی الگوی کره‌شمالی

NK.jpgایران اینترنشنال - فاکس‌نیوز در گزارشی تحلیلی از تشدید سرکوب در ایران پس از جنگ ۱۲ روزه با اسرائیل، نوشت که جمهوری اسلامی در حال حرکت به‌سوی «مدل کره‌شمالی» است؛ مدلی مبتنی بر انزوای داخلی کامل و کنترل شدید امنیتی.

کسری اعرابی، مدیر تحقیقات مربوط به سپاه پاسداران در نهاد «اتحاد علیه ایران هسته‌ای»، در گفت‌وگو با این رسانه آمریکایی هشدار داده است که سطح فعلی سرکوب در ایران «بی‌سابقه» است و حکومت با شتاب در حال تبدیل‌شدن به ساختاری شبیه کره‌شمالی است.

او گفت: «ما شاهد نوعی انزوای داخلی هستیم که پیامدهای جدی برای مردم ایران دارد. سرکوب اکنون به مرحله‌ای رسیده که قبلا هرگز مشابه آن را ندیده بودیم.»

به‌نوشته فاکس‌نیوز، منابع داخلی در ایران نیز این ارزیابی را تایید کرده‌اند و یکی از آن‌ها گفته است: «میزان سرکوب به‌شدت ترسناک شده است.» به‌گفته اعرابی، مردم در تهران به‌صورت تصادفی توسط نیروهای امنیتی متوقف می‌شوند، تلفن‌هایشان ضبط و بررسی می‌شود، و اگر محتوایی در آن‌ها یافت شود که نشانه‌ای از حمایت از اسرائیل یا تمسخر حکومت باشد، فرد ناپدید می‌شود.

او افزود: «مردم اکنون ترجیح می‌دهند بدون تلفن همراه از خانه خارج شوند یا همه‌چیز را از روی گوشی خود پاک کنند.»

اعرابی این فضای وحشت و سرکوب را مشابه رفتارهای دیده‌شده در کره‌شمالی توصیف کرده است؛ جایی که مردم بدون هیچ توضیحی ناپدید می‌شوند و دسترسی به اطلاعات به‌شدت محدود است.

مطالب بیشتر در سایت ایران اینترنشنال

در جریان جنگ اخیر، جمهوری اسلامی با قطع کامل اینترنت و مسدود کردن پیام‌های هشدار اسرائیل، تلاش کرد افکار عمومی را کنترل کند. او گفت: «برای چهار روز، هیچ پیامی رد و بدل نمی‌شد؛ حتی هشدارهای تخلیه اسرائیل نیز به مقصد نرسیدند.»

فاکس‌نیوز همچنین گزارش داده است که هدف حکومت از این اقدام، دو چیز بوده است: جلوگیری از حضور مردم در خیابان‌ها و از بین بردن پیوند غیرمنتظره‌ای که میان بخشی از مردم ایران و حملات اسرائیل علیه سپاه پاسداران شکل گرفته بود.

اعرابی گفت: «در آغاز جنگ، بسیاری از ایرانیان از حملات استقبال کردند چون می‌دانستند هدف، نیروهای سرکوبگر است. اما با قطع ارتباطات و گسترش ترس، ابهام و تردید در جامعه گسترش یافت.»

افشون استوار، استاد دانشگاه نیز به فاکس‌نیوز گفته است که سرکوب داخلی همواره ابزار اصلی بقا برای جمهوری اسلامی بوده و احتمالا این مسیر شدت بیشتری خواهد گرفت.

او افزود: «شاید تنها راهی که حکومت برای حفظ خود می‌بیند، فشار هرچه بیشتر بر مردم باشد؛ چیزی شبیه کره‌شمالی.»

اعرابی همچنین گفته است که درون ساختار قدرت جمهوری اسلامی نیز بحران عمیقی در جریان است. او گفته عملیات‌هایی که علیه ایران انجام شد، بدون نفوذ اطلاعاتی در سطوح بالا ممکن نبود و اکنون فشار سنگینی برای «پاکسازی درونی» سپاه پاسداران وجود دارد.

او توضیح داد که نسل جدید افسران سپاه که پس از سال ۲۰۰۰ به این نهاد پیوسته‌اند، بسیار رادیکال‌تر از فرماندهان پیشین هستند و بیش از نیمی از آموزش آن‌ها عقیدتی است. این بدنه جدید اکنون برخی فرماندهان ارشد را متهم به نرمی در برابر اسرائیل یا حتی همکاری با موساد می‌کند.

اعرابی گفت: «خامنه‌ای این ساختار ایدئولوژیک را برای تحکیم قدرت خود ایجاد کرد، اما اکنون دیگر توان کنترل آن را ندارد.»

فاکس‌نیوز همچنین نوشت که با فروپاشی دکترین نظامی کلاسیک جمهوری اسلامی، تروریسم هدفمند با قابلیت انکارپذیری ممکن است به ابزار اصلی نفوذ حکومت تبدیل شود. اعرابی گفت: «سه ستون قدرت جمهوری اسلامی یعنی گروه‌های نیابتی، موشک‌های بالستیک و برنامه هسته‌ای، یا نابود شده‌اند یا به‌شدت آسیب دیده‌اند. تنها گزینه باقی‌مانده جنگ نامتقارن است.»

او افزود که سرکوب گسترده کنونی، نشانه ضعف رژیم است، نه قدرت: «اگر جمهوری اسلامی از استحکام خود مطمئن بود، نیازی به له‌کردن مردمش نداشت. این رفتار از سر ترس است. اما تا زمانی که ماشین سرکوب از کار نیفتد، خیابان‌ها در سکوت خواهند ماند و تغییر رژیم بعید خواهد بود.»



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy