کیهان لندن - بسیاری از مخالفان و منتقدان دولت دونالد ترامپ مدعی بودند قرار گرفتن سپاه پاسداران در فهرست سازمانهای تروریستی علاوه بر اینکه برای منطقه دردسرساز و بحرانزا خواهد بود نمیتواند مورد پذیرش دیگر کشورها قرار بگیرد.
علاوه بر اسرائیل، عربستان، امارات و بحرین به عنوان دشمنان منطقهای رژیم ایران با گذشت چهار روز از این اقدام تاثیرگذار و حساس کاخ سفید از شواهد پیداست اروپاییها همسوتر از گذشته با واشنگتن از تروریست خواندن سپاه و افزایش فشار به پاسداران انقلاب اسلامی استقبال کردهاند.
یورگن هارت سخنگوی سیاست خارجی حزب دمکرات مسیحی که با حزب سوسیال دمکرات در دولت ائتلافی این کشور مشارکت دارد، در مصاحبه با روزنامه «دی وِلت» ضمن حمایت از اقدام اخیر آمریکا خواستار بررسی عملکردهای سپاه پاسداران و انجام اقدام مشابه از سوی دولت آلمان شده است. همچنین راینهولد رُبه سیاستمدار سوسیال دمکرات که از سوی مأموران جمهوری اسلامی درباره وی جاسوسی میشد گفته است که این تصمیم دولت آمریکا «قابل قبول و توجیهپذیر» است. حزب چپهای این کشور اما توصیه کرده است که آلمان نباید راه آمریکا را در پیش بگیرد. اشتفان لیبیش سخنگوی سیاست خارجی حزب چپها در پارلمان آلمان گفته است بدون آنکه ذرهای سمپاتی نسبت به سپاه پاسداران داشته باشد، این پرسش برایش مطرح است که چنین تصمیمی از سوی آمریکا قرار است چه کمکی به حل مشکلات بکند.
در این میان، بیاعتنا به تهدیدات مقامهای ارشد جمهوری اسلامی در روزهای اخیر، نیروی دریایی آمریکا با فرانسه و بریتانیا، متحدان سنتی خود، از دهم آوریل (۲۱ فروردین)، رزمایش مشترکی را به نام «نیزه سهشاخ آرتمیس ۱۹» در منطقه تحت مسئولیت فرماندهی مرکزی ایالات متحده (سنتکام) در خلیج فارس آغاز کرد.
همزمان وزارت خارجه انگلیس با انتشار بیانیهای در مورد سفر شهروندان این کشور به ایران هشدار داد.
در این بیانیه که به فاصله سه روز پس از قرار گرفتن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمانهای تروریستی صادر شد با اشاره به وضعیت ایران از اتباع انگلیسی خواسته شده از سفر به ۱۰۰ کیلومتری مرز افغانستان، عراق و پاکستان با ایران خودداری کنند. لندن به شهروندان خود توصیه کرده از سفر غیرضروری در داخل خاک ایران پرهیز کنند که این توصیه مربوط به خطرات ناشی از سیلابهای ویرانگر است. در این بیانیه دولت انگلیس برای چندمین بار رژیم ایران را به بازداشت بیدلیل دوتابعیتیها متهم کرده است.
استیون منوچین وزیر خزانهداری آمریکا نیز در ادامه مذاکرات خود با کشورهای مختلف دنیا برای همسویی بیشتر آنها با سیاستهای کاخ سفید با وزیر اقتصاد ایتالیا دیدار و گفتگو کرده است.
اینها رویدادهایی است که به نظر میرسد زمامداران تهران پیام آنها را دریافت کردهاند. جمهوری اسلامی و مدافعان پیدا و پنهان آن که کنفرانس ورشو را شکستخورده اعلام کرده بودند اکنون میبینند که دولت ترامپ تا چه اندازه در همسو کردن اروپاییها برای ایستادن در مقابل ماجراجوییهای جمهوری اسلامی و به ویژه سپاه پاسداران موفق بوده است. در عین حال از تهران زمزمههایی به گوش میرسد که مجمع تشخیص مصلحت نظام قید تصویب لوایح CFT و پالرمو را زده و در واکنش به تروریست خواندن سپاه پیوستن بهFATF «منتفی شده» است.
با این وجود سران ارشد رژیم هنوز برای پیوستن به گروه اقدام مالی نتوانستهاند تصمیمگیری کنند. علی نجفی خوشرودی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مدعی شده، لزوماً ارتباطی میان FATF و تحریم سپاه پاسداران وجود ندارد. دولت و جناح موسوم به اصلاحطلب با کاهش احتمال پذیرش FATF همچنان به مجمع تشخیص مصلحت نظام فشار میآورند. آنها حتی موضوع به رفراندوم گذاشتن آن را مطرح کردهاند اما حشمتالله فلاحتپیشه رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس صراحتاً گفته FATF نیازمند تصمیم مصلحتی است و نه رفراندوم.
فلاحتپیشه، ۲۳ فروردین، در گفتگو با خبرآنلاین عنوان کرد، «واقعیت این است که بعد از خروج ترامپ و به ویژه بعد از شکلگیری نوعی ناامیدی در مناسبات ایران و اروپا بطور طبیعی نظرات نسبت به کنوانسیونهای خارجی تا حد زیادی در ایران منفی شد و این موضوع اثر خود را بر FATF هم گذاشته اما این به معنای رد پالرمو نیست، امیدواریم هفته بعد جلسه مجمع تشکیل و در این قالب تصمیمگیری لازم صورت گیرد.»
پیوستن جمهوری اسلامی ایران به FATF شفاف شدنِ تراکنشهای بانکی ایران را در پی دارد که این مسئله برای سپاه پاسداران و نهادهای حکومتی که اقدام به تامین مالی تروریسم از طریق پولشویی میکنند قابل پذیرش نیست به ویژه در شرایطی که خود سپاه جزو سازمانهای تروریستی شناخته میشود.
تخممرغهای شکستنی دولت در سبد اروپا؛ نگاه بیفروغ ولایتمداران به سوی شرق
حمیدرضا حاجیبابایی رئیس فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس میگوید، وزارت خارجه باید محوریت اروپا را تغییر داده و به سمت کشورهای دیگر به ویژه شرق برود، چون به اعتقاد او «از گور آمریکا و اروپا برای ما چیزی در نمیآید.»
او تاکید کرده «متأسفانه وزارت خارجه ما همه تخم مرغها را در سبد اروپا گذاشته است و آنها هم میگویند که در قبال یک لقمه نان از شما CFT و پالرمو را میخواهیم!» او همچنین توصیه کرده باید رابطه با چین، هند، عراق و آمریکای لاتین را افزایش دهیم!