بی بی سی - مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا روز چهارشنبه در کنگره این کشور از پاسخ دادن به این سوال که آیا دولت ترامپ اختیار قانونی حمله به ایران را دارد یا نه خودداری کرده است.
او که در برابر کمیته روابط خارجی مجلس سنا شهادت می داد همچنین ایران را به داشتن ارتباط با گروه القاعده متهم کرد.
اعضای کمیته روابط خارجی از آقای پمپئو پرسیدند آیا مجوزی که کنگره بعد از حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ برای استفاده از زور علیه سایر کشورها به دولت این کشور داد، اجازه حمله به ایران را می دهد.
او در واکنش به این سوال سناتور رند پال، که منتقد مداخله نظامی آمریکا در سایر کشورهاست، از ارائه پاسخی صریح طفره رفت.
او گفت: "ترجیح می دهم این تصمیم را به وکلای حقوقی بسپارم.... سوال مربوط به ارتباط ایران با القاعده کاملا واقعی است. آنها میزبان القاعده بوده اند، آنها به القاعده اجازه داده اند از کشورشان عبور کند."
او افزود: "شکی نیست که میان جمهوری اسلامی ایران و القاعده ارتباط وجود دارد."
آقای پمپئو این سخن سناتور رند پال را رد کرد که تصمیم روز دوشنبه دونالد ترامپ برای تروریستی شناختن سپاه پاسداران با هدف فراهم کردن مبنای حقوقی جنگ گرفته شده است.
او گفت: "این بخشی از فرآیند تصمیم گیری نبود. آن طبقه بندی فقط به معنی بیان حقایق بود."
آقای پال از اینکه وزیر خارجه آمریکا جنگ با ایران را با تکیه بر مجوز سال ۲۰۰۱ کنگره رد نکرده ابراز نگرانی کرد. از این مجوز برای توجیه جنگ در افغانستان و حملات به القاعده در کشورهای مختلف استفاده شده است.
او گفت: "من به شما می گویم که چنین مجوزی برای حمله به ایران ندارید" و افزود "برای من مایه نگرانی است که دولت نمی تواند به صراحت بگوید اختیار یا مجوزی از طرف کنگره برای جنگ با ایران ندارد."
او افزود: "در یک جهان معقول، باید برگردید و پیش از ورود به ایران از ما درخواست (مجوز) کنید."
براساس قانون اساسی آمریکا حق اعلام جنگ به عهده کنگره است.
سناتور پال همچنین این موضوع که ایران، کشوری که مذهب رسمی آن شیعه است، با گروه سنی مذهب القاعده متحد شده باشد را رد کرد.
آقای پمپئو آبان ماه سال ۱۳۹۶ زمانی که مدیر سازمان اطلاعات آمریکا، سی آی ای، بود آرشیو بزرگ به دست آمده از یورش سال ۲۰۱۱ به مخفیگاه اسامه بن لادن، رهبر القاعده، را منتشر کرده بود که شامل اسنادی مربوط به ایران بود.
گفته می شود آن اسناد تصویری از یک رابطه کجدار و مریز میان ایران و القاعده ترسیم می کرد.
آقای پمپئو دو ماه پیش از آن در کنفرانسی گفته بود: "روابطی وجود داشته، تماس هایی وجود داشته. وقت هایی بوده که ایرانی ها با القاعده همکاری کرده اند."
تصور می شود که ایران برای مدت ها محل اقامت حمزه بن لادن، پسر اسامه بن لادن، بوده باشد. با این حال بعضی کارشناسان می گویند که ایران عمدتا او را تحت حصر خانگی نگه داشت تا مانع حملات القاعده در داخل خاک خود شود.
اظهارات درباره سلیمانی
آقای پمپئو پیشتر در این روز قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس، شاخه برون مرزی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، را "تروریست" خواند.
او در پاسخ به سئوال شبکه خبری فاکس نیوز که از وزیر خارجه آمریکا پرسیده، "آیا آمریکا قاسم سلیمانی را مثل ابوبکر بغدادی" رهبر گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) تروریست می داند، گفته "بله او یک تروریست است".
آمریکا دو روز پیش سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را یک سازمان تروریستی اعلام کرد. قرار است طی یک هفته آینده، جزئیات تحریمهای ناشی از تروریستی شناخته شدن سپاه از سوی آمریکا اعلام شود.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا پس از امضای فرمان تروریست شناخته شدن سپاه در بیانیه ای گفته بود "ایران نه فقط دولتی حامی تروریسم است بلکه سپاه پاسداران فعالانه در تامین بودجه آن نقش دارد و از تروریسم به عنوان ابزاری دولتی استفاده میکند".
رئیس جمهور آمریکا گفته سپاه پاسداران انقلاب اسلامی "ابزار اصلی دولت ایران برای هدایت و بهکارگیری فعالیتهای تروریستی خود در دنیا" است.
بلافاصله پس از انتشار این بیانیه، مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در یک کنفرانس خبری حاضر شد و گفته بود که "نفرات سپاه انقلابی نیستند، دزد هستند. مسئولان فاسدی هستند که از قدرتشان سوءاستفاده کردند". او گفت "دست سپاه پاسداران به خون سربازان آمریکایی آغشته است".