Thursday, Sep 5, 2019

صفحه نخست » آمریکا زیر بار «اخاذی اتمی» جمهوری اسلامی نرفت

trump_macron.jpgکیهان لندن - با وجود اینکه امانوئل ماکرون رئیس جمهوری فرانسه در هفته‌های اخیر برای میانجیگری بین تهران و واشنگتن سنگ‌ تمام گذاشت اما در نهایت او نیز مانند محمدجواد ظریف دست خالی ماند. میانجیگری‌ و پیشنهادات وی نه تنها به دلیل مواضع آمریکا، بلکه از جمله به خاطر عدم همراهی جدی کشورهای قدرتمند اروپا شکست خورد و «فرانسه» نتوانست در غیاب حضور فعال انگلیس و آلمان، عرض اندام کند.

همزمان با سفر عباس عراقچی و هیأت اقتصادی جمهوری اسلامی به پاریس، وزیر دارایی فرانسه به آمریکا رفته بود تا شاید بتواند کاخ سفید را متقاعد کند که در مورد تحریم نفت ایران انعطاف نشان دهد و با ارفاق، خط اعتباری ۱۵ میلیارد دلاری از طریق اینستکس را برقرار کند. همچنین همزمان بخشی از معافیت‌های نفتی بار دیگر تمدید شود تا جمهوری اسلامی بتواند روزانه دست‌کم ۷۰۰ هزار بشکه نفت بفروشد. در ازای این باج، تهران موشک‌‎پرانی و حمایت‎ از شبه‌نظامیان وابسته به خود و یاغی‌های منطقه را متوقف کرده و کنوانسیون‌های پالرمو و CFT را تصویب کند به FATF بپیوندد.

شرط پیوستن به FATF و تصویب لوایح الحاقی

خبرگزاری رویترز در گزارشی به نقل از یک دیپلمات فرانسوی نوشت که اینستکس برای انتقال کالاهای بشردوستانه و مواد غذایی به ایران عملی نخواهد بود مگر اینکه شرکتی متناظر در ایران شکل گرفته و تهران استانداردهای پولشویی و تأمین مالی ‌ تروریسم را رعایت کند.

مطالب بیشتر در کیهان لندن

این منبع دیپلماتیک می‌گوید، «یک ساختار متناظر ایرانی در حال کار کردن وجود ندارد. روزی که آنها شرایط ضروری FATF‌ را امضا کردند درباره آن صحبت می‌کنیم و روزی که مطمئن شدیم اولین نقل‌ و انتقال‌ها از طریق اینستکس تحت تحریم آمریکا قرار نمی‌گیرد دوباره در مورد آن صحبت می‌کنیم.»

بررسی تحولات و رویدادها نشان می‌دهد آمریکا و جمهوری اسلامی ایران بسته‌هایی را که فرانسه ارائه می‌داده نپذیرفته‌اند. با این تفاوت که حال آمریکا خوب است و هیچ نیازی برای تغییر مواضع خود در برابر جمهوری اسلامی ندارد و این رژیم ایران است که غرق در بحران به دنبال راه حل‌هایی می‌گردد که بدون عقب‌نشینی فاحش به خواست‌های خود برسد و بر همین اساس نیز کشور را در آستانه‌ی ورشکستگی کامل قرار داده است.

در این میان، امانوئل ماکرون کم‌تجربه و خوش‌خیال در آرزوی ایفای «نقش اول» در سیاست‌های اتحادیه‎ اروپا به قمار روی جمهوری اسلامی پرداخت ولی ناکام ماند. پیش از او نیز دولت‌های مختلف فرانسه و آلمان و انگلیس از راه‌های مختلف در مهار جمهوری اسلامی نقشی بر عهده گرفته و همگی در نهایت شکست خوردند. حالا نیز پس از صحنه‌های هیجان‌انگیز بین تهران و پاریس و بیاریتز، ژان ایو لودریان وزیر خارجه فرانسه اعلام کرد که تصمیم نهایی را دونالد ترامپ می‌گیرد!

محمدجواد ظریف که با چراغ سبز علی خامنه‌ای برای باز کردن روزنه‌ای جهت کاهش تحریم‌ها یک بار دیگر تور اروپایی- آسیایی راه انداخته بود، در نهایت چهارشنبه‌شب به خبرنگاران گفت «از اینکه فرانسه یا اروپا برای انجام اقدامات‌شان نیاز به مجوز از آمریکا دارند قابل فهم است، اما از نظر ما باعث تاسف است.» این ابراز تأسف درباره روابط اروپا و آمریکا در حالیست که خود ظریف و نظامی که او وزیر خارجه‌اش هست برای فروش نفت کاسه‌ی گدایی به دست گرفته و منتظر مجوز آمریکا هستند!

در ایران شماری از سیاستمداران و کارشناسان امیدوار بودند دوندگی‌های فرانسه به نتیجه برسد و روزنه‌ای برای مذاکره با آمریکا باز شود. آنها حتی به دروغ از «حذف گزینه موشکی از بسته پیشنهادی فرانسه» خبر دادند و امیدوار بودند با جوّسازی رسانه‌ای، تحریم‌ها برداشته خواهد شد! چنانکه یک روز پیش از این محمود واعظی رئیس دفتر حسن روحانی در جمع خبرگاران گفت، «وضعیت الان در مقایسه با یک ماه قبل پیشرفت‌های خوبی داشته ولی تا به جمع‌بندی نرسیم نمی‌توانیم چیزی اعلام کنیم این به آن معنی نیست که مردم را نامحرم می‌دانیم ولی نمی‌خواهیم برداشت ذوق‌زدگی یا عجله از کار ما شود».

تحریم‎ها برداشته نخواهد شد

دونالد ترامپ، چهارشنبه ۴ سپتامبر، در پاسخ به خبرنگاری که پرسید در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل، آیا امکان دیدار وی با حسن روحانی وجود دارد، گفت: «نمی‌دانم. من خیلی سپاسگزار کارهای پرزیدنت ماکرون هستم. ولی ما از طریق امانوئل ماکرون مسائل را دنبال نمی‌کنیم. بقیه مستقیم با ما در تماس هستند و ما نیازی نیست مسائل را از طریق کشورهای دیگر دنبال کنیم. ما اگر می‌خواستیم می‌توانستیم از ژاپن کمک‌ بگیریم. ژاپن یکی از اصلی‌ترین خریداران [نفت] آنهاست... ولی ما برای توافق نیازی به دیگران نداریم و اگر بخواهیم، خودمان آن را مستقیم دنبال می‌کنیم.»

رئیس جمهوری آمریکا در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه ایرانی‌ها گفته‌اند تا زمانی که آمریکا به توافق برجام بازنگردد مذاکره نمی‌کنند گفت: «نه! این‌ آخرین نظر آنها نبود. اما به شکلی دیگر گفته‌اند تا زمانی که برخی اقدامات انجام نشود... برای مثال اینکه تحریم‌ها لغو شود. ولی چنین اتفاقی نخواهد افتاد. البته آنها این موضوع را به شکلی که شما گفتید مطرح نکردند؛ ولی منظور نهایی‌شان همان بود، و چنین چیزی روی نخواهد داد!»

مورگان اورتگاس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز در سخنانی گفت، «پس از ناکامی در راهزنی دریایی، مقامات ایران رسماً به باج‌خواهی متوسل شده‌اند؛ ۱۵ میلیارد دلار تحویل ما دهید وگرنه ما برنامه اتمی را پیش می‌بریم! بسیار شبیه تهدیدهای چند ماه پیش آنهاست و انگار این الگوی صفات و خصوصیات‎شان است.»

امانوئل ماکرون رئیس جمهور کم‌تجربه و فرصت‌طلب فرانسه در پی آن بود تا با کارت ایران در اتحادیه اروپا نقش مهمتری بر عهده بگیرد حال آنکه وی در عمل به سود رژیمی تلاش می‌‎کند که یکی از خرابکاری‌هایش، صدور تروریسم به اروپا از جمله فرانسه است که در همین سال‌های اخیر صدها تن از شهروندانش قربانی تروریسم اسلامی شده‌اند.

آغاز غنی‎سازی ۲۰درصدی

روزنامه کیهان تهران، روز پنجشنبه ۱۴ شهریور، باز به دولت تاخته و با ژستی که انگار روحانی و ظریف اختیاری دارند و می‌توانند سر خود تصمیمی بگیرند، در گزارشی با عنوان «تقریباً مفت»! قیمت پیشنهادی اروپا برای برجام» نوشت «تا وقتی طرف غربی، دولت روحانی را فروشنده بدهکار ببیند، هیچ خبری از امتیازگیری نیست و جز خسارت، چیزی عاید مردم ایران نمی‌شود. دولت روحانی باید رفتار برجامی خود را بطور اساسی تغییر داده و بجای کاهش میلی‌متری و نمادین تعهدات برجامی، اقدامات ضرب‌الاجلی خود را با شدت و سرعت بیشتری انجام دهد. یکی از موارد بسیار مهم، آغاز غنی‌سازی ۲۰ درصد است.»

این روزنامه نوشته «دولت همچنین باید از استمرار مهلت‌های ۶۰ روزه (در قالب گام سوم، چهارم، پنجم، ششم و...) پرهیز کند. این اقدام این پالس اشتباه را به طرف غربی می‌دهد که دولت ایران تنها یک گزینه دارد و آن چیزی نیست جز حفظ توافق به هر قیمت. تجربه ثابت کرده است که تنها اقتدار، کشورهای سلطه‌گر غربی را به عقب‌نشینی وادار می‌کند. دولت باید با هوشیاری بازی توهین‌آمیز «پلیس خوب- پلیس بد» با نقش‌آفرینی فرانسه و آمریکا را به هم بزند.»

هدف براندازی و تغییر رژیم است

از سوی دیگر روزنامه جوان نزدیک به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سرمقاله خود با عنوان «چند گام دیگر می‌توان برداشت؟!» مدعی شده، «تنها نقشه اروپا و آمریکا برای ایران براندازی است و تنها تفاوت اروپا و آمریکا درباره این براندازی، نوع و چگونگی آن است. آمریکا به براندازی سخت و نابودی کامل زیرساخت و روساخت و عقب نگاه داشتن ایران فکر می‌کند و اروپا به سبب نزدیکی با ایران و احتمال تأثیر پذیرفتن سیاسی و اجتماعی از تغییرات شدید در ایران، به اینکه چگونه این براندازی انجام شود تا اروپا در امان بماند هم فکر می‌کند.»

این روزنامه که خط فکری بخشی از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و حزب‌اللهی‌ها را بازتاب می‌دهد بلاتکلیف و گیج است چون عبدالله گنجی مدیرمسئول آن پیشتر در تحلیلی نوشته بود که آمریکا در پی جنگ با جمهوری اسلامی نیست!

حالا با پا در هوا بودن مذاکرات اتمی بار دیگر موجی در رسانه‌های داخلی ایران آغاز شده که تبلیغ می‌کنند آمریکا «جنگ‌طلب» است! درواقع مذاکره نکردن دونالد ترامپ از طریق میانجی را پای جنگ‌طلب بودن او می‌گذارند. در همین زمینه، احمد نقیب‌زاده استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران در مصاحبه با روزنامه «آرمان ملّی» گفته سیستم سیاسی جمهوری اسلامی ایران هیچ منفعتی برای آمریکا ندارد و آنها به دنبال براندازی و تغییر رژیم ‎هستند. او معتقد است «رژیم‌چنج برای آمریکایی‌ها دارای منافع خواهد بود و در نتیجه جنگ متاسفانه یکی از گزینه‌های محتمل ایالات متحده در قبال ایران است.»

گفتنی است که شکست تلاش‌های جمهوری اسلامی برای مذاکرات مخفی و از طریق میانجی با دونالد ترامپ سوژه‌ی شبکه‌های اجتماعی از جمله مجموعه طنز «فینیتو» نیز شده است. «دستاورد سفر به فرنگ» عنوان انیمیشن کوتاهی است شامل نیش و کنایه‎ به ظریف و خامنه‌ای با این مضمون که نتیجه‌ی سفرهای «فِرفِر» (ظریف) به فرنگ، املت گوجه و تخم مرغ گندیده بود و «دوران خوش خوشان کدخداآقا تمام شده» است.



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy