یورونیوز - جنگ داخلی سوریه که در سال ۲۰۱۱ میلادی آغاز شد، ویرانیهای گستردهای بر جای گذاشت و تمام اقلیتهای سوریه از جمله کردهای ساکن این کشور را درگیر نبردی ناخواسته کرد.
کردها با حمایت ایالات متحده با نیروهای داعش جنگیدند تا از پیشروی این گروه ستیزهجو جلوگیری کنند. آنها همچنین در کنار پس زدن داعشیها موفق شدند منطقهای خودمختار به نام «روژاوا» را در شمال سوریه برای خود ایجاد کنند.
این منطقه با وجود تهدیدات دولت بشار اسد، نیروهای داعش و دولت ترکیه، در مقایسه با دیگر مناطق جنگ زده سوریه از رونق خوبی برخوردار است و اکنون ساکنان «روژاوا» از خود میپرسند استقلال نسبی که در این منطقه به دست آوردهاند را باید در معامله با حکومت بشار اسد قربانی کنند یا دولت ترکیه؟
تصمیم دونالد ترامپ مبنی بر بدون حامی رها کردن نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF) در مقابل تهاجم ترکها در حالی اتخاذ شده است که تا مارس گذشته و اعلام شکست داعش، بیش از ۱۱ هزار مرد و زن عضو نیروهای دموکراتیک سوریه جانشان را در مبارزه با داعش از دست دادهاند.
به گفته امجد عثمان، سخنگوی نیروی دموکراتیک سوریه این تصمیم ترامپ تاثیری منفی بر کل منطقه گذاشته است و صلح و ثباتی که در «روژاوا» برقرار شده را بشدت تهدید کرده است؛ این تصمیم آمریکا تمام پیشرفتهایی که در این منطقه بهویژه برای برقراری امنیت بوجود آمده را نابود میکند.
اما هدف اردوغان از حمله به کردهای سوریه چیست؟
در این باره گمانهزنیهای بسیاری وجود دارد و یکی از قویترین احتمالات در این باره، مشکلات بوجود آمده برای آقای اردوغان در داخل ترکیه است.
علاوه بر تورم و رکود اقتصادی، حزب حاکم ترکیه در انتخابات محلیِ مهمی که امسال برگزار شد، کنترل بر چهار شهر مهم از جمله بر استانبول، قطب اقتصادی ترکیه و آنکارا، پایتخت این کشور را از دست داد.
پاسخ «نه» رای دهندگان به نمایندگان حزب عدالت و توسعه (AKP) در سراسر این کشور از جمله در مناطق کردنشین ترکیه، نوعی مجازات دولت به دلیل ناموفق بودن آن در پایان دادن به بحران اقتصادی و نابرابریهای اجتماعی بود.
پیش از این آخرین بار در جریان انتخابات عمومی سال ۲۰۱۵ میلادی قدرت اردوغان متزلزل شد. در آن زمان نیز آقای اردوغان در واکنش به نتایج این انتخابات، جنگ با حزب کارگران کردستان (PKK) را آغاز کرد. بر این اساس به نظر تحلیلگران، بخش زیادی از تلاشها برای حمله به «روژاوا» تکاپویی برای جلب حمایت ملت ترک و ملزم کردن آنها به صف آرایی حول یک آرمان ملیگرایانه است.
باهوز اردال، عضو کمیته اجرایی پکک در یک مصاحبه رادیویی اعلام کرد: «دولت ترکیه دچار بحران عمیقی است که باعث میشود [حزب حاکم] بهتدریج از قدرت دور شود. در چنین حالتی اردوغان به دنبال هر فرصتی است تا بتواند رویاهای عثمانی خود را عملی کند... بویژه آنکه در آخرین انتخابات ثابت شد حزبی که کردها حامی آن هستند، قدرت زیادی گرفته است.»
وزارت دفاع ترکیه روز دوشنبه اعلام کرد تمام مقدمات برای اجرای عملیات در شمال سوریه آماده شده و کردهای سوریه نیز در مقابل میگویند اکنون «زندگی یعنی مقاومت» به شعارشان تبدیل شده است.
ایدۀ خروج نیروهای آمریکایی از شمال سوریه اولین بار در دسامبر سال گذشته میلادی طرح شد. از آن زمان نیروهای دموکراتیک سوریه منطقهای به وسعت صدها کیلومتر را در امتداد مرز حفاری کردهاند تا با ایجاد خندق و تونل، خود را برای دفاع در مقابل نیروهای ترکیه آماده کرده و حرکت خودروهای نظامی ترکیه را کُند کنند.