اختصاصی ایران اینترنشنال
بنا بر اطلاعاتی که به ایران اینترنشنال رسیده، برخلاف اظهارات حسن روحانی، رییس جمهوری اسلامی ایران، روند افزایش ابتلا به کرونا و مرگ و میر ناشی از آن، در بیشتر استانهای این کشور تا روز چهاردهم فروردین ادامه داشته است.
بر اساس این اطلاعات، شمار مرگ ناشی از ابتلا بهکرونا از ابتدای شیوع این ویروس تاکنون در ایران، به دستکم ۷۰۶۵ نفر رسیده، اما دولت ایران کمتر از نیمی از این تعداد را گزارش کرده است.
بنا بر آمار پایگاه اطلاعاتی درون وزارت بهداشت از نتایج آزمایشگاهها که ایران اینترنشنال به آن دسترسی دارد، ابتلا به کووید-۱۹ با نتیجه آزمایش مثبت در سراسر ایران در روز ۱۴ فروردین نسبت به روز قبل، به طور میانگین ۳۷ درصد افزایش داشته است.
همچنین مرگ ناشی از این بیماری در همین بازه زمانی، ۵ درصد رشد داشته است.
این در حالی است که حسن روحانی، روز چهارشنبه ۱۳ فروردین، در جلسه هیات دولت از سیر نزولی کرونا در ایران خبر داد و گفت: «آمار همه استانها را که دیشب میخواندم خوشبختانه دیروز بدون استثنا در همه استانها سیر نزولی بوده است و این برای من بسیار خوشحالکننده بود.»
بر اساس دادههای پایگاه اطلاعاتی وزارت بهداشت در شبانهروز منتهی به ۱۴ فروردین، استانهای چهارمحال بختیاری با ۴۷۲ جانباخته، مازندران با ۲۱۷، آذربایجان شرقی با ۹۲ و خوزستان با ۵۱ مرگ، نشاندهنده بیشترین افزایش در آمار مبتلایان و جانباختگان ناشی از کرونا بودهاند.
وزارت بهداشت ایران تا روز جمعه ۱۵ فروردین، فقط ابتلای ۵۳ هزار و۱۸۳ نفر در این کشور را تایید کرده و از مرگ تاکنون ۳۲۹۴ نفر خبر داده است.
کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت همچنین روز جمعه گفت که ۴۰۳۵ نفر از بیماران در وضعیت شدید این بیماری قرار دارند.
این در حالی است که گزارش سه روز پیش ایران اینترنشنال بر اساس اسنادی از وزارت بهداشت ایران نشان میداد که نتیجه بیش از ۱۰۴ هزار آزمایشهای ارسالی کرونا مثبت بوده و برخی مراکز درمانی و بیمارستانها از انجام تست کرونا برای تعدادی از بیماران متقاضی خودداری میکنند.
همچنین پیشتر ایران اینترنشنال به شواهدی دست یافته بود که نشان میداد که بیمارستانهای ایران برای کاستن از آمار قربانیان کرونا، از نوشتن علت واقعی فوت در برگه گواهی فوت بیماران کرونایی خودداری میکنند.
در حالی که برخی از سازمانهای بینالمللی، مثل گزارشگران بدون مرز، درباره آمار ارائه شده از سوی ایران ابراز تردید کردهاند، یک مقام سازمان بهداشت جهانی نیز اعلام کرده بود که احتمالا آمار واقعی مبتلایان کرونا در ایران پنج برابر آمار رسمی است.
همچنین اسناد رسیده به ایران اینترنشنال نشاندهنده کمبود شدید تجهیزات پزشکی در برخی نقاط ایران است.
برای مثال، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان روز ۱۱ فروردین در ارزیابی وضعیت از ۱۳ بیمارستان و مرکز درمانی استان سیستان و بلوچستان اعلام کرده وسایل تجهیزات حفاظت فردی در وضعیت محدود یا بسیار محدود است.
این در حالی است که مقامهای ایران در واکنش به حضور سازمان پزشکان بدون مرز در ایران و برنامه آنها برای برپایی یک بیمارستان صحرایی اعلام کردند که با کمبود این تجهیزات مواجه نیستند. برخی مقامها هم در روزهای گذشته از آمادگی ایران برای کمک به کشورهای دیگر در زمینه مقابله با کرونا خبر دادهاند.