بابک تقوایی - ایران اینترنشنال
چهارشنبه هفته گذشته (۲۷ فروردینماه ۱۳۹۹)، نیروی دریایی سپاه پاسداران (ندسا) با استفاده از ۱۱ قایق تندرو، اقدام به عملیاتی ایذایی در شمال خلیج فارس کرد. در جریان این عملیات، قایقهای تندروی سپاه پاسداران در نزدیکی پایگاه شناور عظیم یو.اس.اس لوییس بی. پولر (USS Lewis B. Puller)، ناوشکن محافظ آن و چهار شناور گشتی نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا، مانورهای خطرناکی دادند.
همزمان، واحد فیلمبرداری معاونت عقیدتی سیاسی سپاه پاسداران از روی عرشه یک کشتی آبیـخاکی (Landing Craft) این نیرو از مانورهای خطرناک قایقهای تندرو در نزدیکی کشتیهای آمریکایی فیلمبرداری کردند تا آن را در راستای تبلیغات روانی برای افزایش روحیه پرسنل سپاه پاسداران و طرفداران جمهوری اسلامی و همچنین، تحقیر نیروی دریایی آمریکا، در رسانههای رسمی جمهوری اسلامی ایران منتشر کنند.
در این مقاله، به بررسی نقش پایگاه شناور لوییس بی. پولر در تامین امنیت کشتیهای تجاری در شمال خلیج فارس میپردازیم.
پایگاه شناور لوییس بی. پولر
یو.اس.اس لوییس بی. پولر یکی از دو فروند پایگاه شناور دریایی عظیمالجثه نیروی دریایی ایالات متحده آمریکاست. ساخت این کشتی ۲۳۳ متری در بهمن ۱۳۹۰ آغاز و تا ۱۴ آبان ۱۳۹۲ به طول انجامید. سرانجام، این کشتی عظیمالجثه در ۱۵ آبان ۱۳۹۳ به آب انداخته شد. پس از حدود سه سال، در ۱۹ تیر ۱۳۹۶، نخستین ماموریت این کشتی آغاز شد. حدود یک ماه بعد، این کشتی پس از عبور از تنگه هرمز، وارد خلیج فارس شد. در ۲۶ مرداد ۱۳۹۶، در مراسمی در بندر خلیفه بنسلمان بحرین، این کشتی بهطور رسمی آمادگی انجام ماموریتهای رزمی را پیدا کرد. پس از آن، این پایگاه شناور در چند رزمایش مشترک با نیروی دریایی و تفنگداران دریایی ایالات متحده آمریکا در منطقه خلیج فارس، دریای عمان و خلیج عدن شرکت کرد.
پایگاه شناور دریایی یو.اس.اس لوییس بی. پولر در شمال خلیج فارس، در حالی که یکی از چهار فروند هلیکوپتر ای.اچـ۶۴ایی بر عرشه آن مستقر بود، در ۶ فروردین ۱۳۹۹
عرشه پروازی این پایگاه شناور توانایی پذیرش همزمان چهار هلیکوپتر سنگین یا شش هلیکوپتر تهاجمی را دارد و همچنین، به یک آشیانه هلیکوپتر با قابلیت فراهم آوردن محیطی مناسب برای انجام تعمیرات هلیکوپترها مجهز است. یو.اس.اس لوییس بی. پولر این امکان را برای اسکادرانهای تفنگداران دریایی آمریکا و هوانیروز ارتش آمریکا فراهم میکند تا هلیکوپترهایشان را بهمدت طولانی در این پایگاه شناور مستقر کنند و آنها را از پرواز طولانی از پایگاه مادر مستقر در خشکی بینیاز میکند.
نخستین بار در فاصله زمانی ۶ تا ۱۶ آبان ۱۳۹۷ و به دنبال افزایش تهدید مینگذاری نیروی دریایی سپاه پاسداران در آبراههای بینالمللی خلیج فارس و تنگه هرمز، دو فروند هلیکوپتر مینروب ام.اچـ۵۳ایی (MH-53E) از اسکادران ۱۵ مینروب نیروی دریایی آمریکا در این پایگاه مستقر شدند تا خدمه آنها برای ماموریت مینروبی این شناور عظیمالجثه آموزش ببینند. ده روز بعد، در ۲۶ آبان، دو فروند تیلت روتور ام.ویـ۲۲بی (MV-22B) تفنگداران دریایی آمریکا در این پایگاه مستقر شدند تا خدمه آنها برای انجام ماموریت از محل این پایگاه در منطقه خلیج فارس، آموزشهای لازم را ببینند. پس از پایان هر دوره آموزشی، خدمه شرکتکننده مدرک لازم برای انجام عملیات از این پایگاه شناور را دریافت میکردند.
استقرار هلیکوپترهای تهاجمی برای مقابله با قایقهای تندروی سپاه پاسداران
به دنبال افزایش تهدید حملات راکتی گروههای نیابتی وابسته به نیروی قدس سپاه پاسداران به پایگاههای نظامی آمریکا در عراق، نیروهای نظامی ایالات متحده آمریکا در منطقه خاورمیانه تمهیداتی را برای مقابله با هرگونه تهدید ناشی از اقدامهای ایذایی و خصمانه سپاه پاسداران در خاک عراق و همچنین، آبراههای بینالمللی خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان در نظر گرفتند. در این راستا، پایگاه شناور دریایی لوییس بی. پولر، که در بندر خلیفه بن سلمان بحرین لنگر انداخته بود، به سمت شمال خلیج فارس حرکت کرد تا در آنجا مستقر شود.
در ۱۸ و ۱۹ اسفندماه ۱۳۹۸، نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا یک رزمایش مشترک با نیروی هوایی این کشور برگزار کرد تا آمادگی خود را برای مقابله با تهدید قایقهای تندرو سپاه پاسداران در آبهای کمعمق شمال خلیج فارس افزایش دهند. در این راستا، دو فروند از سه هواپیمای توپدار اِی.سیـ۱۳۰دبلیو (AC-130W) متعلق به اسکادران ۱۶ عملیات ویژه که به پایگاه هوایی علی السالم در کویت اعزام شده بودند، در مانور تمرینی، اهدافی دریایی را که در نقش قایقهای سپاه پاسداران در نظر گرفته شده بودند، منهدم کردند.
با توجه به اینکه آمادهسازی و به پرواز درآوردن هواپیماهای توپدار به ۳۰ دقیقه زمان نیاز دارد و همچنین، پرواز جنگندههای بمبافکن اف/اِیـ۱۸ایی و اف (F/A-18E and F) مستقر در ناو هواپیمابر یو.اس.اس هری اس. ترومن (USS Harry S. Truman) از دریای عرب به شمال خلیج فارس ۷۰ دقیقه طول میکشد، لذا فرماندهی مرکزی نیروهای آمریکایی تصمیم گرفت هلیکوپترهای تهاجمی ای.اچـ۶۴ایی(AH-64E) هوانیروز نیروی زمینی ایالات متحده آمریکا را در پایگاه شناور دریایی لوییس بی. پولر در شمال خلیج فارس مستقر کند تا امکان مقابله سریع با هرگونه حمله قایقهای تندروی سپاه فراهم باشد.
در این راستا، اسکادران یکم هنگ ۱۷ تیپ ۸۵ رزمی هوانیروز آمریکا، چهار فروند از هشت فروند هلیکوپتر ای.اچـ۶۴ایی را که در کویت در اختیار داشت به این پایگاه شناور ارسال کرد. پیش از آغاز گشتهای رزمی این هلیکوپترها بر فراز آبهای شمال خلیج فارس، خلبانان آنها در فاصله ۴ تا ۸ فروردینماه ۱۳۹۹، دورهای آموزشی را برای دریافت گواهینامه انجام عملیات از این شناور گذراندند و پس از آن، در قالب گروه رزمیِ سیبِر (Saber) از این کشتی برای انجام ماموریتهای گشت مسلح اعزام شدند.
دو فروند از مجموع چهار فروند هلیکوپتر ای.اچـ۶۴ایی اعزامی از اسکادران یکم هنگ ۱۷ هوانیروز آمریکا به پایگاه شناور دریایی لوییس بی. پولر در تاریخ ۴ فروردین ۱۳۹۹، در این تصویر دیده میشود
قدرتنمایی ندسا برای پایگاه شناور آمریکایی و محافظانش
در ۱۴ فروردینماه، ناو هواپیمابر یو.اس.اس هری اس. ترومن و ناوشکن و ناوهای محافظ و پشتیبانی آن، پس از ترک منطقه تحت نظارت ناوگان پنجم نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا، به سمت آن کشور حرکت کردند. پس از آن، دوایت دی. آیزنهاور (Dwight D Eisenhower) تنها ناو هواپیمابر ایالات متحده آمریکا در منطقه و در دریای عرب مستقر است. این ناو هواپیمابر برای دور ماندن از گزند موشکهای بالستیک ضدکشتی «خلیج فارس» و «هرمز» نیروی دریایی سپاه پاسداران، از حضور در دریای عمان، تنگه هرمز و خلیج فارس پرهیز میکند.
«خلیج فارس» در بالا و «هرمز» در پایین، دو موشک بالستیک ضدکشتی نیروی دریایی سپاه پاسداران تنها سلاحی است که ناوهای هواپیمابر آمریکایی را از مرزهای آبی ایران دور نگه داشته، بهطوری که ناو هواپیمابر یو.اس.اس دوایت دی. آیزنهاور از ورود به خلیج فارس عاجز است
با خروج ناو هواپیمابر یو.اس.اس هری اس. ترومن از منطقه، توان تهاجم هوایی نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا حدود ۵۱درصد تقلیل یافت و متعاقب آن، فرصتی برای نیروی دریایی سپاه پاسداران فراهم شد تا بار دیگر اقدامهایش در راستای قدرتنمایی در آبهای جنوبی ایران را تکرار کند. پیشتر، با آغاز فعالیت ائتلاف بینالمللی برای تامین امنیت دریایی (International Maritime Security Construct) از ۲۵ شهریور ۱۳۹۸ و گشتهای دریایی نیروهای ایالات متحده آمریکا، بریتانیا، استرالیا، هلند، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، بحرین و آلبانی برای محافظت از کشتیهای تجاری در آبراههای بینالمللی خلیج فارس و دریای عمان، سپاه پاسداران از تکرار اقدامهایی مانند بمبگذاری در نفتکشها و توقیف کشتیهای تجاری عاجز مانده بود.در ۲۶ فروردین ۱۳۹۹، چهار قایق تندروی نیروهای ویژه ندسا نفتکش چینی اس.سی تایپه (SC Taipei) را بهمدت چند ساعت در دریای عمان توقیف کردند تا واکنش ائتلاف دریایی به رهبری آمریکا را رصد کنند. یک روز بعد، نیروی دریایی سپاه پاسداران برای نشان دادن قدرت خود در رسانهها، دست به عملیات روانی زد و ۱۱ قایق تندروی عمدتا از نوع آر.آی.بی۳۳ (RIB33) محصول مجتمع دریایی شهید موسوی را که همگی متعلق به منطقه سوم دریایی امام حسین ندسا در ماهشهر بودند، بیتوجه به هشدارها، در نزدیکی پایگاه شناور لوییس بی. پولر مانور دادند.
یکی از ۱۱ قایق تندرویی که روز چهارشنبه ۲۷ فروردین، در نزدیکی شش شناور نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا، از جمله پایگاه شناور دریایی لوییس بی. پولر مانور دادند. این قایقهای تندرو تنها به راکتاندازهای کوچک و تیربار مجهز بودند که مناسب ماموریتهای مبارزه با قاچاقچیان مسلح سوخت و کالاست، نه نبرد با نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا
در آن روز، قایقهای تندرو در نزدیکی چهار شناور گشتی محافظ پایگاه شناور لوییس بی. پولر و همچنین، یک ناوشکن موشکانداز به نام یو.اس.اس پل همیلتون (Paul Hamilton) نیز حرکت کردند. چند ساعت پس از این اقدام، مشخص شد که دو فروند از چهار فروند هلیکوپتر تهاجمی ای.اچـ۶۴ایی مستقر در پایگاه شناور در فاصلهای ایمن از قایقهای سپاه پاسداران به پرواز درآمده و فعالیت آنها را رصد کردهاند تا درصورت هرگونه حمله به شناورهای آمریکایی، آنها را با موشکهای هلفایر (Hellfire) هدف قرار دهند. تصاویری که این هلیکوپترهای هوانیروز آمریکا از قایقهای ندسا تهیه کردهاند در وبسایت ناوگان پنجم نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا منتشر شده است.
در صورت بروز درگیری نظامی بین نیروی دریایی سپاه پاسداران و ایالات متحده آمریکا، قایقهای تندروی سپاه پاسداران نهتنها از آسیبرسانی به تجهیزات و شناورهای نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا عاجزند، بلکه با موشکهای هوا به سطح و بمبهای هدایتپذیر هلیکوپترها و جنگندههای آمریکایی بهراحتی نابود میشوند. تنها سلاح موثر بر کشتیهای عظیمالجثه نیروی دریایی آمریکا موشکهای بالستیک ضدکشتی هرمز و خلیج فارس با برد حداکثر ۳۰۰ کیلومتر است.
این تصاویر را سامانه هدفگیری و شناسایی هلیکوپترهای ای.اچـ۶۴ایی هوانیروز آمریکا در حال پرواز در نزدیکی قایقهای تندرو سپاه پاسداران در روز ۲۷ فروردین ۱۳۹۹ تهیه کرده است. عکس سمت چپ در بالا سه قایق تندرو را در حال ایجاد مزاحمت برای پایگاه شناور دریایی یو.اس.اس لوییس بی. پولر نشان میدهد در حالی که عکس بالا سمت راست و پایین سمت چپ، حرکت خطرناک قایقهای تندرو سپاه پاسداران مقابل دو شناور گارد ساحلی آمریکا با نامهای USCGC Maui و USCGC Wrangell را نشان میدهند. عکس سمت راست در پایین نیز حرکت خطرناک یک قایق تندرو در مجاورت ناوشکن یو.اس.اس پل همیلتون را نشان میدهد