دویچه وله فارسی
یک روز پس از انتشار خبر حمله به یکی از مهمترین زیارتگاههای یهودیان در ایران، واکنشهای فعالان شبکههای اجتماعی و سیاستمداران و مدافعان حقوق یهودیان ادامه دارد.
روز جمعه، ۲۶ اردیبهشت (۱۵ مه) جاناتان گرینبلات، رئیس "اتحادیه ضد افترا" در پیامی توییتری نوشت، این زیارتگاه به آتش کشیده شده است.
نماینده ویژه ایالات متحده برای نظارت و مبارزه با یهودستیزی نیز در پیامی توییتری حمله به آرامگاه استر و مردخای را به شدت محکوم کرد.
به گفته او، در ماه فوریه نیز این مکان مقدس یهودیان تهدید به تعرض شده است.
"مرکز سیمون ویزنتال" به نقل از دو خاخام پرنفوذ آمریکایی، این اقدام را با اعمال نازیها مقایسه کرد و نوشت: «در طول تاریخ مسلمانان از مکانهای مقدس یهودیان، از ایران گرفته تا مراکش محافظت میکردند. اما این امر در دوران آیتاللهها و جنبش تروریستی آنها تغییر کرده است.»
"مرکز سیمون ویزنتال" یکی از بزرگترین سازمانهای بین المللی مدافع حقوق یهودیان است که بیش از ۴۰۰ هزار خانواده آمریکایی در آن عضو هستند.
واکنشها از ایران
مقامهای جمهوری اسلامی ایران تا ظهر شنبه (۲۷ اریبهشت) در این باره اظهارنظر نکردهاند.
بامداد شنبه خبرگزاری دولتی ایرنا گزارش داد، فردی از طریق بانک مجاور مقبره استر و مُردخای قصد ورود به این آرامگاه و "انجام یک سری اقدامات را داشته که موفق نشده است".
این گزارش ساعاتی بعد از دسترس خارج شد اما عنوان آن هنوز در اینترنت موجود است. با مراجعه به لینک گزارش، این پیام ظاهر میشود: «با پوزش از مخاطبان محترم؛ این صفحه به دلیل ملاحظات حقوقی و یا خطای حرفهای در تنظیم و درج خبر، موقتاً از دسترس خارج شده و محتوای آن در حال بررسی مجدد است.»
حوالی ظهر شنبه خبرگزاری نیمهرسمی ایسنا ضمن اشاره به اینکه آرامگاه استر و مردخای روز ۲۵ اردیبهشت "دچار آتش سوزی شده"، به نقل از حسن خانجانی، دادستان همدان نوشت: «نیروی انتظامی همدان طی دو روز گذشته پیگیر این قضیه بوده اما نتیجهای حاصل نشده و تاکنون فردی در رابطه با آتشسوزی دستگیر نشده است.»
در ادامه گزارش ایسنا آمده است که به اصل این بنای دوران ایلخانی آسیبی وارد نشده است.
گفته میشود که این مکان آرامگاه استر، همسر خشایارشا و دایی او مردخای است.
استر در تاریخ یهود نقشی برجسته دارد و برای یهودیان از ارج فراوانی برخوردار است.