یورونیوز - همزمان با ادامه واکنش کشورهای اروپایی به اجرای حکم اعدام نوید افکاری، ورزشکار ۲۷ ساله ایرانی، اخبار نیمه رسمی از لغو سفر محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران به چهار کشور اروپایی حکایت دارد.
پس از آن که اتحادیه اروپا روز دوشنبه اعدام آقای افکاری را به «شدیدترین وجه» محکوم کرد، وزارت خارجه ایران نیز تایید کرد که سفر آقای ظریف به اروپا لغو شده است.
البته تاکنون کشورهای اروپایی به طور رسمی لغو این سفرو دلیل آن را اعلام نکردهاند ولی تفسیرهای رسانهای بر این فرض پایدار است که این اقدام آنها در اعتراض به اعدام آقای افکاری صورت گرفته است.
لغو برنامه سفر ظریف
دریا صفایی، عضو ایرانیالاصل پارلمان بلژیک روز دوشنبه در صفحه توئیتر خود مدعی شد که پس از اقدام آلمان مبنی بر لغو سفر محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران به این کشور، فرانسه، بریتانیا و اسپانیا نیز در اقدامی مشابه و به دلیل اعدام نوید افکاری برنامه بازدید آقای ظریف از این کشورها را لغو میکنند.
روزنامه آلمانی بیلد روز یکشنبه خبر داده بود که سفر وزیر خارجه ایران به آلمان به طور موقت لغو شده است. مطابق گزارشهای پیشین رسانههای ایران آقای ظریف قصد داشت در آستانه اقدام آمریکا برای فعالسازی «مکانیسم ماشه» و بازگرداندن تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل علیه فعالیتهای هستهای ایران به ۵ کشور اروپایی از جمله آلمان، فرانسه، بریتانیا، اسپانیا و ایتالیا سفر کند.
البته سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در گفتگو با روزنامه اعتماد مدعی شده که دلیل لغو سفر آقای ظریف به اروپا، شیوع ویروس کرونا و بروز برخی مشکلات لجستیکی بوده ولی او تصریح کرده که دلیل آن هنوز به طور رسمی از سوی کشورهای اروپایی اعلام نشده است. اما پیشتر امید نوریپور، نماینده حزب سبزها در پارلمان آلمان از وزارت امور خارجه این کشور خواسته بود تا در واکنش به نقض آشکار حقوق بشر در ایران سفر آقای ظریف به این آلمان را لغو کند.
آلمان
بربل کوفلر، کمیسر حقوق بشر دولت آلمان نیز روز یکشنبه با انتشار بیانیهای، «خاموش کردن صداهای مخالف» از طریق به تعبیر او «نادیده گرفتن قوانین اساسی حقوقی» را پذیرفتنی ندانست.
کمیسر حقوق بشر دولت آلمان در بیانیه خود که در صفحه توئیتر سفارت آلمان در ایران به زبان فارسی منتشر شد، همچنین خواستار همبستگی برای آزادی دو برادر نوید افکاری شد که همچنان در زندان به سر میبرند.
وحید و حبیب، برادران نوید افکاری که به ۵۴ و ۲۷ سال زندان با شلاق محکوم شدهاند، مدعی هستند که تحت شکنجه ناگزیر به اعترافهای غیرواقعی شدهاند.
فرانسه
وزارت خارجه فرانسه هم در واکنش به اعدام نوید افکاری در ایران با انتشار بیانیهای ضمن محکوم کردن این اقدام و یادآوری تعهد این کشور نسبت به آزادی بیان، آزادی تظاهرات مسالمتآمیز و همچنین حق دادرسی عادلانه بار دیگر بر مخالفت قاطع فرانسه با مجازات اعدام در هر مکان و تحت هر شرایطی تاکید کرد.
وزارت خارجه فرانسه همچنین بیانیه خود را به مثابه فراخوانی خطاب به همه کشورهای جهان برای لغو این مجازات «ناعادلانه، غیرانسانی و ناکارآمد» تعبیر کرد.
هلند
استف بلوک، وزیر خارجه هلند نیز روز دوشنبه با انتشار توئیتی خبر اعدام نوید افکاری را شوکآور توصیف و بر مخالفت اصولی هلند با استفاده از مجازات مرگ تاکید کرد.
آقای بلوک همچنین روند دادرسی ناقص و مبادرت به گرفتن اعترافهای اجباری را که در ایران رایج است، نادیده انگاشتن آشکار استانداردهای بینالمللی عنوان کرد.
پیش از این آن لینده، وزیر خارجه سوئد نیز در صفحه توئیتر خود از اجرای حکم اعدام نوید افکاری ابراز انزجار کرده بود. یپه کوفود، وزیر خارجه دانمارک هم ضمن ابراز انزجار از اعدام نوید افکاری در صفحه توئیتر خود نوشته بود: «اسناد استفاده از شکنجه علیه زندانیان ایرانی و محرومیت از رسیدگی مناسب [به اتهامات آنها] به خوبی ثبت شده است و باید محکوم شود.»
جو بایدن: ایران را وادار به پاسخگویی میکنم
همچنین مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا نیز اقدام ایران در اعدام نوید افکاری را «بیرحمانه» توصیف کرده و جو بایدن، نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا هم تاکید کرده که در صورت پیروزی در انتخابات سوم نوامبر(۱۳ آبان) حکومت ایران را در قبال نقض صریح حقوق بشر از جمله اعدام نوید افکاری وادار به پاسخگویی خواهد کرد.
رئیس کل دادگستری فارس روز شنبه ۱۲ سپتامبر(۲۲ شهریور) از اجرای حکم اعدام نوید افکاری، کشتیگیر ۲۷ ساله در زندان عادل آباد شیراز خبر داد. نوید افکاری، نایبقهرمان کشتی نوجوانان ایران، به همراه دو برادرش پس از اعتراضهای مرداد سال ۱۳۹۷ به گرانی ارز و اقلام عمومی در شیراز بازداشت شده بود.
او به قتل یک کارمند حراست اداره آب و فاضلاب شیراز متهم و محکوم شده بود. با این حال، آقای افکاری پیشتر با ارسال پیامی از شکنجه خود در زندان خبر داده بود. وکیل او نیز تاکید دارد که اجرای حکم اعدام آقای افکاری سریعتر از روال عادی انجام شده است.