دویچه وله - در دیدار سران اتحادیه اروپا با اردوغان برای خانم فوندرلاین، رئیس کمیسیون اروپا صندلی برای نشستن در نظر گرفته نشد. این کمیسیون از این رفتار غیردیپلماتیک و نادیده گرفتن جایگاه رئیس آن به شدت ناخشنود است.
نشست روز سهشنبه سران اتحادیه اروپا با رئیس جمهوری ترکیه، رجب طیب اردوغان، با حاشیه غیرمعمول و خلاف تشریفات دیپلماتیک همراه بود و انتشار ویدئوی کوتاهی از آن واکنشهای انتقادآمیزی به دنبال داشته است.
در این نشست فقط دو صندلی در کنار پرچمهای ترکیه و اتحادیه اروپا برای نشستن اردوغان و شارل میشل، رئیس شورای اروپا در نظر گرفته شده بود و اورزولا فوندرلاین مجبور شد دورتر از آنها کنار یک کاناپه بنشیند.
سه شخصیت همطراز، دو صندلی برای دو مرد
***
به لحاظ عرف دیپلماتیک رئیس کمیسیون و رئیس شورای اروپا بالاترین مقامهای اتحادیه و در سطح رهبران و سران دیگر کشورها به شمار میروند، در حالی که فوندرلاین مجبور شد در فاصلهای دورتر از اردوغان و میشل و روبروی وزیر خارجه ترکیه بنشیند که همطراز او نیست.
First they withdraw from the Istambul Convention and now they leave the President of European Commission without a seat in an official visit. Shameful. #WomensRights pic.twitter.com/p5Z4AHuHjK
-- Iratxe Garcia Perez/♥️ (@IratxeGarper) April 6, 2021
به گزارش خبرگزاری آلمان، اریک مارمر، سخنگوی کمیسیون اروپا روز چهارشنبه هفتم آوریل (۱۸ فروردین) میگوید اورزولا فوندرلاین هنگام ورود به سالن برگزاری نشست از این که برای او صندلی در نظر گرفته نشده بود به شکل کاملا آشکاری غافلگیر و شگفتزده شده بود اما ترجیح داد درباره مسائل اساسی گفتوگو کند.
👈مطالب بیشتر در سایت دویچه وله
در فیلم کوتاهی که از این دیدار منتشر شد شگفتزدگی رئیس کمیسیون اروپا کاملا واضح است و او آزردگی خود از این رفتار را پنهان نکرد.
یکی از مسائل مورد بحث در نشست آنکارا وضعیت حقوق زنان در ترکیه بود که در مورد آن به تازگی تنشهای زیادی ایجاد شده است. برخی ناظران رفتار توهینآمیز با خانم فوندر لاین را بیارتباط با این تنشها نمیدانند.
رجب طیب اردوغان ۲۹ اسفند سند خروج ترکیه از پیمان مقابله با خشونت علیه زنان و کودکان موسوم به کنوانسیون استانبول را امضاء کرد. او سال ۲۰۱۱ به عنوان نخستوزیر ترکیه این کنوانسیون را امضا کرده بود.
کنوانسیون استانبول که متن نهایی آن را شورای اروپا تدوین کرده، کشورهای امضاکننده این پیمان را ملزم به تدوین قوانینی برای مقابله با خشونت علیه زنان، خشونت خانگی و تجاوز در زندگی زناشویی و هر گونه آزار و اذیت و اعمال تبعیض علیه زنان میکند.
خروج ترکیه از کنوانسیون استانبول با انتقادهای بینالمللی شدیدی روبرو شد و مسئولان ارشد اتحادیه اروپا ضمن تقبیح این اقدام از دولت اردوغان خواستهاند در این تصمیم تجدید نظر کنند.
انتقاد از رفتار "شرمآور" آنکارا
ایراته گارسیا پرز، نماینده اسپانیا در پارلمان اروپا با بازنشر ویدئوی دیدار سران اتحادیه و اردوغان در آنکارا، رفتار توهینآمیز با فوندر لاین را "شرمآور" خواند و در یک پیام توئیتری با هشتگ حقوق زنان نوشت: «اول از کنوانسیون استانبول خارج میشوند، بعد در یک دیدار رسمی رئیس کمیسیون اروپا را بیصندلی میگذارند.»
بدرفتاری عمدی به خاطر زن بودن رئیس کمیسیون؟
شبهه عمدی بودن بدرفتاری با فوندرلاین از این جهت تقویت میشود که اردوغان با رئیس پیشین کمیسیون اروپا، ژان کلود یونکر همواره رفتاری متفاوت و همسطح داشت.
جم اوزدمیر، نماینده حزب سبزهای آلمان در پارلمان اروپا میگوید این گونه رفتار رویهای است که رهبران "اقتدارگرا، سرکوبگر و ماچو نظیر پوتین، اردوغان و شرکا" آگاهانه به کار میگیرند و آدم میتواند آن را تحمل کند، اما مجبور به این کار نیست. او میافزاید در هر صورت با تحمل این رفتارها آدم در مقابل "این آقایان" احترام کسب نمیکند.
اتفاقی که نباید تکرار شود
سخنگوی کمیسیون اروپا تاکید کرده اتفاقی نظیر آنچه روز سهشنبه در کاخ ریاست جمهوری ترکیه رخ داد نباید دوباره تکرار شود و برای جلوگیری از تکرار این رفتار تدبیرهای مشخصی اتخاذ خواهد شد.
او میگوید اورزولا فوندر لاین با وجود این رفتار نامناسب از فرصت ملاقات با اردوغان استفاده کرده و دیدگاه خود درباره حقوق زنان و خروج ترکیه از کنوانسیون منع خشونت علیه زنان و کودکان را با صراحت با او در میان گذاشته است.
یکی از مسائل مورد گفتوگو در آنکارا از سرگیری و احیای احتمالی مذاکرات برای نزدیکی ترکیه به اتحادیه اروپا بود. سران اتحادیه اروپا در تازهترین اجلاس خود که حدود یک هفته و نیم پیش برگزار شد بر سر احیای گام به گام گفتوگوهای دو جانبه با ترکیه توافق کردند. یکی از انگیزههای این توافق کاهش تنشهای موجود میان دو طرف عنوان میشود.
اتحادیه اروپا تلاش میکند که ترکیه به توافقهایی که سال ۲۰۱۶ در زمینه جلوگیری از عبور پناهجویان از این کشور برای ورود به منطقه اتحادیه امضاء شده پایبند بماند.
یکی دیگر از تنشهای میان ترکیه و کشورهای عضو اتحادیه اروپا به حفاریهای این کشور در آبهای سرزمینی نزدیک به یونان و قبرس برای کشف و استخراج نفت و گاز مربوط میشود.
در کنار انتقادهایی که از رفتار توهینآمیز آنکارا با رئیس کمیسیون اروپا میشود، سوفی ولد، نماینده هلند در پارلمان اروپا، شارل میشل را به خاطر واکنش نشان ندادن به این بدرفتاری سرزنش کرده است. رئیس شورای اروپا تا کنون درباره ماجرا اظهار نظری نکرده است.