رادیو بینالمللی فرانسه - در ادامه تشدید تنشها میان واشنگتن و آنکارا، ایالات متحده آمریکا روز پنجشنبه ۲۲ آوریل/ دوم فروردین ترکیه را از توافق خرید هواپیماهای جنگنده اف-۳۵ کنار گذاشت.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، واشنگتن روز پنجشنبه ۲۲ آوریل/ دوم فروردین رسما به آنکارا ابلاغ کرد که ایالات متحده این کشور را از توافق خرید هواپیماهای جنگنده پیشرفته اف-۳۵، کنار گذاشته است.
وزارت دفاع آمریکا به دولت ترکیه اطلاع داده است که این کشور به دلیل خرید سیستم دفاع موشکی اس-۴۰۰ از روسیه، از توافق خرید هواپیماهای جنگنده اف-۳۵ کنار گذاشته شده است.
در همین حال جسیکا مکسول، سخنگوی پنتاگون گفته است که روند کنار گذاشتن ترکیه از ائتلاف کشورهای خریدار هواپیماهای جنگنده اف-۳۵ در ژوئیه سال ۲۰۱۹ آغاز شده بود.
تا کنون رسانههای آمریکایی خبر منتشر شده از سوی خبرگزاری آناتولی را تایید و یا تکذیب نکردهاند.
مطالب بیشتر در سایت رادیو بینالمللی فرانسه
ایالات متحده آمریکا در ژوئیه سال ۲۰۱۹ ترکیه را تهدید کرده بود که در صورت خرید سامانه دفاع موشکی اس-۴۰۰ از روسیه، واشنگتن آنکارا را از توافق خرید هواپیماهای جنگنده اف-۳۵ خارج خواهد کرد.
علیرغم تهدیدها و تحریمهای آمریکا، دولت آنکارا در سال ۲۰۱۷ توافقنامه خرید سامانه دفاع موشکی اس-۴۰۰ را با مسکو به امضا رساند و این اقدام با انتقادات شدید واشنگتن روبهرو شد.
مایک پومپئو، وزیر امور خارجه پیشین آمریکا در پایان سال ۲۰۲۰ ضمن هشدار به ترکیه گفته بود که خرید پدافند اس-۴۰۰، امنیت فناوریهای نظامی و پرسنل آمریکا را به خطر میاندازد.
ترکیه عضو پیمان ناتو است و خرید تسلیحات استراتژیک از روسیه خطری جدی برای دیگر اعضای این پیمان، بویژه آمریکا محسوب میشود.
ائتلاف یا کنسرسیوم کشورهای خریدار هواپیماهای جنگنده اف-۳۵ در حال حاضر هشت عضو دارد (آمریکا، استرالیا، بریتانیا، ایتالیا، هلند، کانادا، نروژ و دانمارک). آنکارا در ۲۶ ژانویه سال ۲۰۰۷ و با هدف خرید ۱۰۰ هواپیمای اف-۳۵ به این کنسرسیوم پیوسته بود.
ترکیه که به عنوان یکی از کشورهای شرکتکننده در پروژه ساخت جنگندههای اف-۳۵ به شمار میرفت، تاکنون حدود ۹۰۰ میلیون دلار در چارچوب این برنامه هزینه کرده است.