دویچه وله - علی خامنهای در سخنرانی به مناسبت "روز قدس" از علمای مسلمان و مسیحی خواست عادیسازی رابطه با اسرائیل را حرام اعلام کنند. به این مناسبت دو فرمانده ارشد سپاه پاسداران بار دیگر از فروپاشی و حذف اسرائیل سخن گفتند.
رهبر جمهوری اسلامی در سخنرانی به مناسبت آخرین جمعه ماه رمضان که "روز قدس" نامگذاری شده به کشورهای عربی که به عادیسازی روابط با اسرائیل اقدام کردهاند به شدت حمله کرد و آنها را "ضعیف و حقیر" خواند.
علی خامنهای عادیسازی روابط چند کشور عربی با اسرائیل را "تلاش مذبوحانه" برای فرار از کابوس "همافزایی مسلمین بر محور قدس شریف" عنوان کرد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر خامنهای، او در سخنرانی تلویزیونی ۱۷ شهریور ماه خود گفت: «من قاطعانه میگویم: این تلاشها به جایی نخواهد رسید؛ حرکت نزولی و رو به زوال رژیم دشمن صهیونیستی آغاز شده و وقفه نخواهد داشت.»
به رسمیت شناختن اسرائیل توسط کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و برقراری مناسبات دیپلماتیک با آن بخشی از راهکار رئیس جمهوری پیشین آمریکا، دونالد ترامپ برای حل مناقشات دیرپای منطقه بود که سال گذشته کلید خورد.
👈مطالب بیشتر در سایت دویچه وله
ترامپ میانه ماه اوت ۲۰۲۰ از توافق اسرائیل و امارات متحده عربی برای عادیسازی مناسبات در چارچوب طرح "معامله قرن" خبر داد و یک ماه بعد میزبان مراسمی بود که در آن این دو کشور و بحرین توافقنامهها در این زمینه را امضاء کردند.
پیش از این دو کشور، مصر و اردن تنها کشورهای عربی دارای مناسبات دیپلماتیک با اسرائیل بودند و پس از آنها تونس و مراکش نیز به این جمع اضافه شدند.
"باید" خامنهای برای علمای مسلمان و شیعه
خامنهای در بخشی از سخنانش که به زبان عربی بیان شد گفت: «علمای مسلمان و مسیحی باید عادیسازی [روابط با اسرائیل] را حرام شرعی اعلام کنند و روشنفکران و آزادگان، نتایج این خیانت را که خنجری از پشت به فلسطین است برای همه تشریح نمایند.»
مشخص نیست خامنهای این "باید" را از چه جایگاهی مطرح میکند. حامیان خامنهای او را "ولی امر مسلمین" میخوانند اما نه تنها اکثریت غیر شیعه مسلمانان چنین جایگاهی برای او قائل نیستند که جایگاه او در میان فرقههای مختلف شیعه هم مورد مناقشه است.
افزون بر این بسیاری از کارشناسان معتقدند اقدامهای تنشآفرین جمهوری اسلامی در منطقه در تسریع نزدیکی کشورهای عربی به اسرائیل بیتاثیر نبوده و برخی شخصیتهای این کشورها این مسئله را به صراحت بیان کردهاند.
نزدیکی به اسرائیل به خاطر تهدیدهای جمهوری اسلامی
وزیر کشور بحرین، رشید بن عبدالله آلخلیفه پس از امضای توافقنامه با اسرائیل در بیانیهای جمهوری اسلامی را متهم کرد که به اشکال مختلف رفتاری سلطهجویانه در منطقه در پیش گرفته و به یک "خطر دائم" برای امنیت ملی این کشور بدل شده است.
او با دفاع از عادیسازی روابط با اسرائیل تاکید کرد که این کار همکاریهای راهبردی منامه و واشنگتن را نیز تقویت میکند و باعث حفاظت از منافع بحرین در برابر "تهدیدهای مداوم" جمهوری اسلامی میشود.
نخستین رهبر جمهوری اسلامی، روحالله خمینی سال ۵۸ آخرین جمعه ماه رمضان را روز قدس نامگذاری کرد و حکومت هر سال به این مناسبت راهپیمایی و برنامههای مختلفی تدارک میبیند.
چهار دهه "راهبرد حذف اسرائیل"
در بیش از چهل سال گذشته تکرار ادعای فروپاشی اسرائیل و درخواست نابودی آن یکی از مهمترین جنبههای روز قدس بوده و امسال نیز از این روال مستثنی نبود.
علی خامنهای در سخنرانی خود مدعی شد "حرکت نزولی و رو به زوال" اسرائیل آغاز شده و وقفه نخواهد داشت. روز چهارشنبه یدالله جوانی، معاون سیاسی سپاه پاسداران گفت خمینی با نامگذاری روز قدس "راهبرد حذف اسرائیل را رقم زد".
به گزارش وبسایت انتخاب معاون سپاه گفته است: «طی ۴۲ سال گذشته، مقابله با اسرائیل مسیر درستی را در پیش گرفته و قطعا ما به نابودی اسرائیل که هدف تمام آزادی خواهان بوده و رهبر معظم انقلاب و امام راحل نیز آن را دنبال میکردند، نزدیک میشویم.»
همزمان با این سخنان، حسین سلامی فرمانده کل سپاه در یک برنامه تلویزیونی انفجارهای اخیر در بدنه یک کشتی اسرائیلی و نزدیک برخی تاسیسات آن را به طور تلویحی به ایران نسبت داد و ادعا کرد: «بزرگترین ضعف رژیم صهیونیستی این است که هر اقدام تاکتیکی میتواند یک شکست استراتژیک باشد، یعنی با یک عملیات میتوان این رژیم را منهدم کرد.»
سلامی میگوید فروپاشی اسرائیل "میتواند از درون باشد". علی خامنهای سال ۹۴ گفته بود اسرائیل ۲۵ سال آینده را نخواهد دید. همان زمان سپاه پاسداران از موشکی رونمایی کرد که شعار نابودی اسرائیل روی آن به زبان عبری هم نوشته شده بود.