بايدبه فكر تربيت نسلي نوانديش و نوايمان باشيم
بنبست در روند اصلاحطلبي نشانه پايان عمر اصلاحطلبي نيست
تهران- خبرگزاري كار ايران
عزتالله سحابي، گفت: اصلاحطلبان در شرايط بنبست كنوني به ادامه حركت اصلاح طلبي و دوري كردن از حركت هاي انقلابي، همت گمارند.
به گزارش خبرنگار "ايلنا"، عزتالله سحابي در مراسم ويژه شب قدر كه شب گذشته از سوي سازمان دانش آموختگان ايران اسلامي (ادوار تحكيم وحدت) و شوراي تهران دفتر تحكيم وحدت در حسينيه ارشاد برگزار شد، در سخناني با عنوان "ضرورت تغيير"، با اشاره به اين مفهوم قرآني كه خداوند تغييري در حال قومي ايجاد نميكند، مگر آنكه آنان خود بخواهند، گفت: مفهوم اين آيه مبدا حركت نوگرايي ديني به رهبري سيدجمالالدين اسدآبادي و محمد عبده بوده است. اصل اين حركت مبتني بر ايجاد تحول در وجود اجتماعي مردم بود اكنون نيز كشور ما در جريان جنبش اصلاحطلبي و نهضت نوگرايي و نوانديشي ديني پس از يك دوره كه طي شده، دچار سكون و سكوتي شده است كه حاكي از تحير اصلاحطلبان است.
وي تصريح كرد: نهضت اصلاحطلبي امروز ايران، اولين نهضت اصلاحطلبي نبوده و نخواهد بود، بلكه پيامبران ما داعيه اصلاحطلبي داشتند و شكست اصلاحطلبان در دوران معاصر نيز اولين و آخرين شكست نبوده و نخواهد بود و شكستها به معناي پايان عمر اصلاحطلبي نيست بلكه ميتواند آغاز حركتي نويني باشد.
وي با اشاره به اين كه در اوايل انقلاب، اصلاحطلب بودن يك انگ و گناه نابخشودني و در مقابل انقلابي بودن مطرح بود، گفت: اين در حالي بود كه نهضتهاي پيامبران هم نهضتهاي اصلاحطلبانه بود.
سحابي در تحليل جنبش انقلابي قبل از انقلاب اسلامي در ايران، گفت: يكي از جنبشهاي مسلحانه آن زمان مجاهدين بود كه از دل نهضت آزادي بوجود آمده بود، اين جنبش با بررسي دلايل ضعف حركتهاي اصلاحي در ايران، به ضرورت نقد از خود دست يافت كه نتيجه آن رفع نقص از خود براي كسب صلاحيت براي مبارزه با نظام سلطه بود و خانههاي تيمي آنها، محفل افراد منزهي بود.
سحابي خاطرنشان كرد: هر جنبش و حركتي زماني كه به بنبست ميرسد بايد نگاهش را از طرف مقابل بردارد و به درون خود نگاه اندازد، و اين مستلزم تربيت مردمي است كه از آلودگيها مبرا باشند، بر اين اساس اگر نهضت اصلاحطلبي ما دچار بنبست، سكون، ركود و تحريفي شده است، نميتوان صرفاً به اين كه طرف مقابل حيلهگري كرده است، تكيه كرد، بلكه بايد به نقض دروني پرداخت و در انديشه تربيت نسلي مبرا از آلودگيهاي اين محيط و داراي ايمانهاي عميقتر بود، نسلي كه نوانديشي و نوايماني را به صورت توام داشته باشد.
وي افزود: پيشنهاد خالصانه و عاجزانهام به اصلاحطلبان اين است كه بدانند حركت اصلاحطلبانه جاي خجالت و شرمندگي ندارد، چون حركت حضرت سيد الشهدا(ع) هم حركت اصلاحي بود و راه خروج از بن بست فعلي نگاه به درون است و در اين راستا اميد به قدرتهاي خارجي باطل است، ضمن اين كه اميد به آسمانها و پيدايش ناحيان آسماني هم زماني موضوعيت دارد كه حركتي از سوي ما صورت گرفته باشد.