عليرضا مهكام، دبيركل جامعه متخصصين مراقبت پرواز: با وجود تحريم؛ هواپيما C-130 با كدام قطعات تعمير و نگهداري ميشده است
تهران- خبرگزاري كار ايران
كميته تحقيق و تفحص بررسي سقوط C-130 ارتش براساس استانداردهاي جهاني هوانوردي ايكائو و ياتا تشكيل نشده و افراد متخصص
بررسي سوانح سازمان هواپيمايي كشوري در هيچيك از جلسات بررسي سانحه شركت داده نشدهاند.
عليرضا مهكام، دبيركل جامعه متخصصين مراقبت پرواز، درگفت وگو با خبرنگار ايلنا, با اشاره به سانحه سقوط و انفجار هواپيماي C-130 ارتش در برخورد با بلوك 52 شهرك توحيد كه منجر به شهادت گروهي از خبرنگاران و تصويربرداران رسانههاي گروهي و نيروهاي ارتش شد، گفت: در اولين ساعات اين سانحه هوايي, تمام نوارهاي ويدئويي و مكالمات راديويي مربوط به اين پرواز, موجود در برج و تقرب فرودگاه مهرآباد در اختيار گروه تحقيق قرار گرفت و حتي فيلم بازسازي شده اين پرواز از طريق شبكه دوم سيما براي عموم ملت شريف ايران پخش ميشود. اين امر در حالي صورت ميگيرد كه تاكنون هيچ اطلاعي از متن مكالمات فرماندهان نظامي با خلبان منتشر نشده است! آيا اين موضوع چيزي جزء اطمينان قطعي پرسنل مراقبت پرواز از عدم وجود كمترين نقص كاري در اجراي اقدامات خود در برخورد با يك هواپيماي در حالت اضطراري را ميرساند! آيا بهتر نيست مسوولان امر چنانچه به دنبال شفافسازي هستند، اكنون حداقل بخشي از مكالمات شهيد گوهري با ستاد فرماندهي خود را پخش كنند؟
وي، با اشاره به اظهاراتي كه برج مراقبت را مسوول اين سانحه ميداند، اظهارداشت: جريانات هدفمند چند روز اخير بر اين موضوع تمركز كردهاند كه چرا برج كنترل در يك دقيقه و چند ثانيه آخر هيچ صحبتي با خلبان نداشته است.
مهكام, با بيان اين كه جامعه متخصصين مراقبت پرواز، از اين افراد كه هيچ يك تخصص هواپيمايي ندارند، ميخواهد حتماً به DOC4444 / PAN - ATM , بخش پانزده كه مربوط به وضعيت اضطراري است، مراجعه كنند، گفت: با مراجعه به اين بخش مطمئناً بندهايي را خواهند يافت كه كنترلر را موظف ميكند با هواپيمايي كه در حالت اضطراري است، كمترين مكالمه را داشته باشد تا خلبان بتواند به وضعيت اضطراري هواپيماي خود, براساس دستورالعمل مواقع اضطراري رسيدگي كند؟
دبيركل جامعه متخصصين مراقبت پرواز، با اشاره به كميته تحقيق و تفحص، اظهارداشت: اكنون با گذشت بيش از سه هفته از وقوع اين حادثه تلخ هنوز هيچ كميته تحقيق و تفحصي براساس استانداردهاي جهاني هوانوردي ايكائو و ياتا, به ويژه ضميمه 13 سازمان بينالمللي هواپيمايي كشوري تشكيل نشده تا با تركيبي از كارشناسان خبره و صلاحيتدار غيرنظامي و نظامي, عاري از هر اتهام وابستگي, به دنبال كشف حقايق باشند. آيا اكنون بهتر نيست جرايد به خصوص آنان كه عزيزاني را در اين حادثه از دست دادهاند، با تمركز بر اين موضوع و همكاري هرچه بيشتر با ما كارشناسان صنعت هوانوردي, زمينهاي فراهم كنند تا هرچه زودتر ضمن روشن شدن حقايق اين سقوط, راه بر آنان كه سعي در پنهان كردن حقايق دارند, بسته شود؟
وي، ادامه داد: آنان كه نوار مكالمات راديويي را شنيدهاند و نوار ويدئويي واقعي اين سانحه را ديدهاند، همگي بر اين امر صحه ميگذارند كه در دقايق آخر پرواز, زماني كه كاروان نيروي هوايي مستقر در ابتداي باندهاي فرودگاه مهرآباد در تماس با كاپيتان گوهري اين پاسخ را دريافت ميكند كه: "ممنونم قربان فعلاً نرمال است همه چيز", آيا در اين وضعيت و با وجود اين پاسخ, برج مراقبت چه اقدامي بايد ميكرد كه انجام نداده و اكنون به خاطر آن در مظان اتهام است.
مهكام، با اشاره به عمر هواپيماي C-130 ارتش، تصريحكرد: آيا مسوولان تاكنون به اين سوالات پاسخي دادهاند كه چرا يك هواپيماي نظامي با عمر بيش از 30 سال افراد غيرنظامي را سوار كرده است؟ يا با وجود تحريمهاي اقتصادي صنعت هواپيمايي, اين هواپيما كجا و با كدام قطعات تعمير و نگهداري ميشده است؟ يا اين كه چند مورد وقوع وضعيت اضطراري كافي است تا در زمينه فعال بودن يا نبودن يك هواپيما تصميم بگيرند؟ و يا اين امر كه چرا هواپيما كه براساس ضميمه 6 ايكائو بايد مجهز به جعبه سياه باشد, جعبه سياه نداشته است؟ و اگر پاسخ اين است كه هواپيماي نظامي نيازي ندارد, پس چرا مسافران آن هواپيما افراد غيرنظامي, آن هم از گروه نخبگان اطلاعرساني بودهاند؟ آيا تعداد سوانح مرتبط به C-130 پس از انقلاب واقعاً چهار مورد بوده است.
دبيركل جامعه متخصصين مراقبت پرواز، ادامهداد: جامعه متخصصان مراقبت پرواز اميد دارد دستاندركاران اين پرونده با پاسخ به سوالاتي نظير سوالات فوق, نكات مبهمي كه در جريان اين پرونده وجود دارد, را روشن كند.
وي، با تاكيد بر عدم تقصير مراقبت پرواز در اين سانحه، گفت: در حال حاضر فضاي كل كشور و تمامي پروازهاي ورودي و خروجي كشور, تحت كنترل پرسنل زحمتكش مراقبت پرواز است و اين افراد با از جان گذشتگي خاص اين حرفه, حتي لحظهاي هم از انجام اين وظايف خطير غافل نشدهاند و مقصر نبودن مراقبت پرواز در هيچ يك از سوانح هوايي ايران در طول عمر اين صنعت در كشور, گواه اين امر است.
اگر جريانسازيها همچنان بدون كمترين تفكر نسبت به تبعات آن ادامه يابد, چه كسي يا كساني پاسخگوي به مخاطره افتادن سلامت صدها پرواز در حال عمليات بر فضاي ايران اسلامي خواهند بود؟
مهكام, با اشاره به نامه جامعه متخصصين مراقبت پرواز به تركي، بازپرس شعبه اول دادسراي نظامي تهران، كه مسووليت رسيدگي به پرونده سقوط هواپيماي C-130 را برعهده دارد، اظهارداشت: اين جامعه پيرو نامه شماره 274/121 مورخ 20/9/84 , نكاتي چند را به استحضار ميرساند: با وجود ارسال نامه و توضيح در خصوص عدم تقصير كنترلرها در سقوط C-130 كه منجر به مرگ اصحاب رسانه و نيروهاي ارتش شد, همچنان شاهد جوسازيها و شايعهپراكنيهاي بيش از حدي از سوي آنان عليه نحوه كار كنترلرهاي مراقبت پرواز فرودگاه مهرآباد هستيم. بيشك اين ادعاهاي بيپايه و اساس و غيرمنطقي نه تنها كمكي به انجام تحقيقات از سوي كميته كارشناسان نخواهد كرد ؛ بلكه موجب وارد شدن لطمات روحي فراواني به كنترلر مراقبت پرواز را فراهم خواهد كرد, كه اين امر تاثير مستقيم بر كاهش ايمني هوايي خواهد داشت ؛ چرا كه شغل مراقبت پرواز يكي از مهمترين و حساسترين مشاغل جهاني است و هرگونه لطمه روحي به كنترلر پرواز, تاثير مستقيم بر ميزان كارآيي وي داشته و شايد موجب به خطر افتادن سلامتي و ايمني هواپيماهاي تحت كنترل به طور ناخودآگاه شود.
مهكام، در ادامه خطاب به بازپرس شعبه اول دادسراي نظامي تهران، تصريحكرده است: جامعه متخصصين مراقبت پرواز ايران با عنايت به مطالب فوق و برحسب حرفه و تخصص خويش و بر اساس ماده 4 آييننامه اجرايي شماره 27862 ت 31281 هـ مورخ 8/5/84 مصوب هيات وزيران از جنابعالي مجدانه درخواست دارد تا ضمن پيگيري عوامل اين شايعهسازيها, اقداماتي انجام شود كه تا زمان اعلام نتايج رسمي كميته تحقيق, از هرگونه ابراز نظر غيرتخصصي جلوگيري به عمل آيد.
وي، با اشاره به گفتوگوي خبري شبكه دوم سيما، اعلامكرد: جامعه متخصصين مراقبت پرواز مباحث مطرح شده در برنامه گفت و گوي خبري اخبار سراسري ساعت 22:30 شبكه دو سيما مورخ 3 ديماه جاري را كاملاً تكذيب كرده و بر همين اساس ضمن اعلام آمادگي جهت شركت در چنين مباحثي, از جنابعالي تقاضا دارد افرادي كه در اين جلسات در واقع جهت تنوير افكار عمومي ملت مسلمان ايران شركت ميكنند, بياناتي غير واقعي ابراز نداشته و در صورت وقوع مجدد چنين امري اين افراد بدون هيچ چشمپوشي تحت پيگرد قضايي قرار گيرند.
وي، افزود: مطالب مذكور در جلسه فوق در خصوص نقش كنترلر مراقبت پرواز كاملاً مغاير با نظرات كارشناسان حاضر در جلسه اول اين برنامه خبري با عنوان رفع شبهات و شايعات در مورد سقوط هواپيماي C-130 هستند.
مهكام، خطاب به بازپرس شعبه اول دادسراي نظامي تهران، در خصوص كميته تحقيق اين حادثه، اظهارداشت: جامعه متخصصين مراقبت پرواز ضمن تشكر از حضرتعالي كه جهت روشن شدن حقايق اين حادثه تلخ از هيچگونه تلاشي دريغ نميورزيد, پيشنهاد ميكند تا تركيب كميته تحقيق اين حادثه به نحوي چيده شود تا راه را بر وجود هرگونه شبهه مبني بر وابستگي اعضاي كميته تحقيق ببندد و در همين راستا ميتوان از وجود كارشناسان خبره غيرنظامي در زمينه بررسي سوانح هوايي كه در سازمان هواپيمايي كشوري, شركت فرودگاههاي كشور, ساير ارگانهاي هواپيمايي بيطرف و خود اين جامعه مشغول به كارند, استفاده شود و در ضمن مسبب وقوع هر حادثه، زنجيرهاي از عواملي است كه دست به دست هم ميدهند تا آن حادثه رخ دهد ؛ لذا پيشنهاد ميشود به جاي تمركز بيش از حد و بيفايده بر يك دقيقه و چند ثانيه آخر اين سانحه, اين كميته به دنبال عوامل و حلقههاي مفقوده اين زنجير باشد تا از طريق شناسايي آنها و تلاش جهت رفع آن نواقص، كمك بزرگي به عدم تكرار چنين حوادث تلخي كه هيچگاه از اذهان ملت شريف ايران پاك نخواهد شد, كند.
دبير جامعه متخصصين مراقبت پرواز ايران، در پايان اعلام كرد: در راستاي روشنسازي افكار عمومي ملت شريف ايران و دفاع از موقعيت شغلي پرسنل مراقبت پرواز آماده ارايه هرگونه مشاوره به كميته تحقيق از جمله برگزاري مصاحبه, مناظره مطبوعاتي و تلويزيوني و غيره هستيم تا شايد اين راهكارها موجب پيشگيري از تخريب چهره خدوم و زحمتكش كنترلرهاي مراقبت پرواز ايران شود.
مهكام، با اشاره به معرفي سه نفر مهندس پرواز از سوي سازمان هواپيمايي كشوري به كميته بررسي سانحه سقوط C-130 ارتش، گفت: جامعه متخصصين مراقبت پرواز ايران، مهندس اصفهانيان، جوادزاده و خداكرمي كه داراي تخصص در بررسي سوانح هستند را به عنوان كارشناس به كميته بررسي سانحه هواپيماي ارتش معرفي كرد كه با وجود موافقت كميته با حضور اين افراد در روند بررسيها ؛ اما تاكنون از اين افراد در هيچيك از جلسات بررسي دعوت به عمل نيامده است.