همزمان با پایان گرفتن سفر پنج روزهی محمود احمدینژاد به نیویورک و توافق غیرمنتظرهی پنج عضو دائم شوار ی امنیت و آلمان بر سر یک قطعنامهی جدید علیه ایران، انتقادهایی نیز به سیاستهای هستهای دولت در داخل به گوش میرسد.
برخی از اصلاحطلبان معتقدند «استقلال و امنیت عمومی نباید فدای غنیسازی اورانیوم شود» و علی لاریجانی، رئیس مجلس و دبیر پیشین شورای عالی امنیت ملی میگوید دیپلماسی هستهای ایران باید «فعالتر و آگاهانهتر» عملی کند.
عصر جمعه پنجم مهرماه وزیران امور خارجهی کشورهای موسوم به ۵+۱ (پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل و آلمان) اعلام کردند بر سر پیش نویس قطعنامهای جدید علیه ایران به توافق رسیدهاند. این توافق که به دلیل اختلاف شدید مسکو و واشنگتن بر سر گرجستان بسیار غیر منتظره ارزیابی شده در پی ارائهی گزارش تازهای از مدیرکل آزانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی صورت گرفته که ۲۶ شهریورماه منتشر شد. محمد البرادعی در گزارش خود تهران را متهم میکند در مورد رفع ابهام از غیرنظامی بودن برنامههای هستهای خود همکاری لازم را با آژانس نکرده است.
گزارش منفی البرادعی
مقامهای دولتی جمهوری اسلامی نکات منفی گزارش اخیر البرادعی را کماهمیت یا حاصل فشار و اعمال نفوذ آمریکا در کار آژانس عنوان میکنند. محمود احمدینژاد در گفتگوهای مختلف در نیویورک این گزارش را سندی بر صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهای تهران خوانده است. به گزارش خبرگزاری فارس محمد البرادعی اول مهرماه هنگام ارائهی رسمی گزارش خود به شورای حکام آژانس ابراز تاسف میکند که «پیشرفت قابل توجهی در روشن شدن ابعاد احتمالی نظامی فعالیتهای هستهای ایران حاصل نشده.» در روزهای گذشته برخی از مقامهای ارشد جمهوری اسلامی با توجه به گزارش تازهی دبیرکل آژانس سیاستهای هستهای دولت را مورد انتقاد قرار دادهاند.
لاریجانی: سخنرانی و گفتگوی تلفنی به تنهایی کاری نمیکند
بخشی از گزارش البرادعی به اسنادی مربوط میشود که ادعا دارند برخی از آزمایشهای موشکی ایران، از جمله آزمایش چاشنیهایی با قابلیت انفجاری بسیار زیاد «برای منفجر کردن یک وسیله هستهای مناسب است.» جمهوری اسلامی این ادعاها را بیاساس و اسناد را جعلی خوانده است. علی لاریجانی رئیس مجلس هشتم و سرپرست پیشین تیم مذاکرهکننده هستهای صبح جمعه به خبرنگاران گفته است «این موضوع را میشد همانند شش موضوع قبلی [که پیرو موافقتنامهای میان آژانس و مذاکرهکنندگان هستهای ایران، بررسی و از آنها رفع ابهام شد] حل کرد.» این توافق سال گذشته به ابتکار لاریجانی صورت گرفت که مهرماه ۸۶ به دلیل اختلاف نظر با محمود احمدینژاد در مورد چگونگی پیشبرد مذاکرات هستهای از دبیری شورای عالی امنیت ملی استعفا داد. لاریجانی میگوید «به نظرم، هم البرادعی باید دقت میکرد و هم در داخل باید دیپلماسی فعالتر و آگاهانهتر رفتار میکرد.» او میافزاید «کارهایی مانند سخنرانی و گفتوگوهای تلفنی به تنهایی موضوع را حل نمیکند.»
تاجزاده: حقوقی که نباید قربانی حق غنیسازی شوند
ظهر دیروز، پنجم مهرماه، رئیس مجلس خبرگان و مجمع تشخیص مصلحت نظام «مخلوط کردن بحث موشکی ایران با موضوع اتمی» در گزارش البرادعی را «حرکتی ظالمانه» و «فتنهای جدید» خوانده است. هاشمی رفسنجانی در خطبههای نماز جمعه گفته است، باید «دیپلماسی فعال، عاقلانه و مدبرانهای را پیگیری کنیم و جواب سئوالات بی ربط آنان را بدهیم.» او تاکید میکند باید «ثابت کنیم که آنها دروغ میگویند و نگذاریم افکار عمومی دنیا را فریب بدهند.» در همین ارتباط روز چهارشنبه، سوم مهر، مصطفی تاجزاده، عضو شورای مرکزی جبههی مشارکت اظهار داشته، به رغم ادعای رئیس جمهور که قطعنامههای تحریمی را کاغذ پاره خوانده و پروندهی هستهای را بسته شده اعلام میکند این پرونده همچنان گشوده است و ادامهی تجریمها «مردم، بهویژه قشرهای آسیب پذیر را با مشکلات زیادی مواجه کرده.»
تاج زاده در مطلبی که ظاهرا پاسخ به پرسش خوانندگان نوروز، پایگاه اینترنتی جبهه مشارکت است مینویسد «حق امنیت عمومی و ملی، حق زندگی شرافتمندانه، حق توسعه کشور و دیگر حقوق مدنی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی شهروندان نباید فدای «حق غنیسازی اورانیوم» شود.» تاجزاده با بیان این که در دوران ریاست جمهوری محمد خاتمی «ایران به عنوان یک بازیگر جهانی در گفتگوی تمدنی به رسمیت شناخته شد» میافزاید اکنون جمهوری اسلامی با بیتدبیریهای دولت فعلی به عنوان «یک «موضوع امنیتی» علیه صلح و تمدن بشری طبقهبندی میشود.»
احمدینژاد: نام ایران در صدر اخبار دنیا قرار گرفته
به رغم این انتقادها شب گذشته محمود احمدینژاد پس از بازگشت از سفر پنج روزهاش به نیویورک به خبرنگاران گفته است «جلسه سازمان ملل جلسهای بینظیر بود چرا که طی سالهای گذشته چنین فضای مثبتی وجود نداشت.» او با اشاره به این که همهی نگاهها معطوف به ملت ایران است و «نام ایران در صدر اخبار دنیا قرار گرفته» میگوید «همین امر باعث شده که مسئولیت ملت ایران برای پاسخگویی به نیازهای جهانیان بیشتر از گذشته شود.» انتقادها به سیاستهای هستهای دولت نهم در حالی ابراز شده که به دلیل مواضع روسیه و چین کمتر کسی احتمال میداد توافق بر سر پیش نویس یک قطعنامهی جدید علیه ایران به این زودی حاصل شود. ناظران پیش بینی میکنند با صدور قطعنامهای دیگر که گفته میشود بر ادامهی تحریمهای پیشین تاکید دارد انتقادها از دولت محمود احمدینژاد نیز افزایش یابد.
بهزاد کشمیریپور