یکشنبه 28 اسفند 1390   صفحه اول | درباره ما | گویا


گفت‌وگو نباشد، یا خشونت جای آن می‌آید یا فریبکاری، مصطفی ملکیان

مصطفی ملکیان
ما فقط با گفت‌وگو می‌توانیم از خشونت و فریبکاری رهایی پیدا کنیم. در جامعه هر مساله‌ای از سه راه رفع می‌شود، یکی گفت‌وگوست، یکی خشونت و دیگر فریبکاری. اگر در جامعه گفت‌وگو تعطیل شود دو رقیبی که جای آن را می‌گیرند، خشونت و فریبکاری هستند ... [ادامه مطلب]


بخوانید!
پرخواننده ترین ها

گرانی های نوروزی: هر کيلو گوشت گوسفند ۲۸هزار تومان، يک کيسه برنج ۱۰ کيلويی خارجی، ۲۶‌ هزار تومان! شرق

شرق: شب‌های عيد که می‌رسد بازار نيز رنگ و روی تازه‌ای می‌گيرد که اين حال‌وهوای تازه، قيمت‌های تازه‌ای را نيز طلب می‌کند. به نظر می‌رسد اين مساله اکنون به يک عادت تبديل شده است. يعنی هميشه قيمت‌های آخر سال با شتابی که می‌گيرند شايد نخستين پديده‌هايی باشند که به استقبال بهار می‌روند. البته اين مساله را برنامه‌ريزان اقتصادی قبول ندارند ولی واقعيت آن است که گرانی دست از سر بازار در واپسين روزهای سال بر نمی‌دارد.

در حال حاضر نيز که شما در انتظار بهار ۹۱ هستيد حتما به خوبی می‌دانيد که دوباره گرانی به سبک سال‌های قبل پای خود را تا مرز بهار دراز کرده است و شايد بتوان گفت اغلب کالاهای مصرفی يا به عبارتی محصولات خوراکی را در آغوش گرفته است.



تبليغات خبرنامه گويا

[email protected] 


پيش از اين اما برخی از دست‌اندرکاران بازار نيز گرانی‌ها را تاييد کرده بودند. مثلا رييس اتحاديه آجيل و خشکبار در نوزدهم اسفند از افزايش قيمت سبد آجيل شب عيد به واسطه نوسانات اخير نرخ ارز خبر داده بود. عليرضا ارزانی ممقانی گفته بود در طول يکی، دو ماه اخير، قيمت برخی محصولات داخلی و خارجی بين ۲۰ تا ۵۰ درصد افزايش يافته است که بر اين اساس می‌توان اعلام کرد آجيل شب عيد نيز نسبت به سال گذشته به همين ميزان رشد قيمت خواهد داشت. رييس اتحاديه ميوه‌وتره‌بار نيز افزايش ۱۰ درصدی قيمت ميوه شب عيد را نسبت به سال قبل تاييد کرده بود.

با اين اوصاف اما بدون تعارف بايد گفت قيمت‌ها در بسياری از مواقع در اين حد هم سر به راه نيستند. در حال حاضر بهای هر کيلو آجيل چهار مغز به ۳۰‌هزار تومان رسيده است. پسته نيز برای هر کيلو کمتر از ۲۴‌هزار تومان به فروش نمی‌رسد. در بازار شب عيد بادام‌هندی برای هر کيلو به ۲۳‌هزار تومان رسيده است و بادام معمولی نيز با پوست هر کيلو ۱۲‌هزار تومان و بدون پوست، هر کيلو ۲۲‌هزار تومان به فروش می‌رسد. تخمه ژاپنی برای هر کيلو از شش تا هشت‌‌هزار تومان قيمت دارد و تخمه کدو نيز برای هر کيلو شش‌‌هزار تومان در اختيار متقاضيان قرار می‌گيرد.

در بازار ميوه هم وضع به همين صورت است و قيمت‌ها تا حد زيادی موجب تعجب می‌شوند. در حال حاضر هر کيلو پرتقال در ميادين ميوه‌و‌تره‌بار يک‌هزار و ۵۰۰ تومان به فروش می‌رسد. البته پرتقال در برخی از مغازه‌ها و با قيمت‌های غيررسمی تا سه‌‌هزار و حتی چهارهزار تومان نيز به فروش می‌رسد. سيب قرمز نيز در بازار شب عيد با قيمت دو‌هزار و ۱۲۰ تومان به فروش می‌رسد. در ميادين ميوه‌و‌تره‌بار يک‌هزار و ۵۵۰ تومان به فروش می‌رسد.

شهروندان البته در خارج از اين ميادين موز را تا کيلويی دو‌هزار و ۵۰۰ تومان نيز می‌توانند بخرند. هر کيلو کيوی نيز تا همين دو روز پيش با يک‌هزار و ۵۰ تومان به فروش می‌رسيد که در حال حاضر به دو‌هزار و يک‌صد تومان رسيده است. مشتريان ميوه، خيار و گوجه را نيز می‌توانند از ميادين ميوه‌وتره‌بار به ازای هر کيلو (به ترتيب) يک‌هزار و ۴۸۰ تومان و يک‌هزار و ۸۰۰ تومان خريداری کنند. البته اگر ديديد جايی گوجه را حتی هر کيلو دو‌هزار تومان می‌فروشند خيلی تعجب نکنيد.

اين روزها اما بازار گوشت نيز بی‌نصيب از گرانی‌ها نبوده است. شهروندانی که برای خريد راهی بازار می‌شوند در بسياری از مواقع مصرف نکردن گوشت را بهترين راه برای مقابله با قيمت‌ها می‌دانند. شايد اما حق با آنها باشد چون اين روزها و در آستانه شب بهار۹۱، گوشت و مرغ نيز سعی دارند از قافله گرانی عقب نمانند.

اکنون هر کيلو گوشت گوسفند به ۲۸هزار تومان رسيده است. برخی از شهروندان معتقدند گوشت را با قيمت ۳۰‌هزار تومان نيز خريداری کرده‌اند. گوشت گوساله نيز برای هر کيلو از ۲۲‌هزار تومان تا ۲۴‌هزار تومان قيمت دارد. در اين بازار هر کيلو مرغ نيز به پنج‌هزار تومان نزديک می‌شود. در حال حاضر هر کيلو مرغ تا نرخ چهار‌هزار و ۸۵۰ تومان به مشتريان فروخته می‌شود.

برنج هم البته دچار همين وضع است. در حال حاضر قيمت يک کيسه برنج ۱۰ کيلويی غيرايرانی، ۲۶‌هزار تومان شده است.

در چنين شرايطی به نظر می‌رسد بهترين پرسش اين باشد که آيا بخش زيادی از شهروندان می‌توانند بر اين قيمت‌ها غلبه کنند و به استقبال بهار بروند. اقتصاد، دنيای واقعيت‌ها و ارقامی است که نمی‌توان آنها را ناديده گرفت يا به گونه ديگر از آنها سخن گفت.

شک نبايد کرد که در شب‌های عيد با اين قيمت‌ها حقوق‌بگيران يا از مصرف بسياری از کالاها منصرف می‌شوند يا به سمت مصرف محصولاتی می‌روند که به لحاظ کيفی روی دست بازار مانده‌اند.

اين شايد اتفاقی باشد که هر سال در شب نوروز تکرار می‌شود ولی با اين حال و حتی در گرانی نمی‌توان بهار ۹۱ را با صدای بلند تبريک نگفت: بهار مبارک.


ارسال به بالاترین | ارسال به فیس بوک | نسخه قابل چاپ | بازگشت به بالای صفحه | بازگشت به صفحه اول 



















Copyright: gooya.com 2016