بيانیۀ مطبوعاتی مشترک شورای دفاع از حق تحصيل، عفو بين الملل، عدالت برای ايران و شيرين عبادی به مناسبت ۱۶ آذر
شيرين عبادی برنده جايزه صلح نوبل و سه گروه حقوق بشریِ شورای دفاع از حق تحصيل، عفو بين الملل و عدالت برای ايران به مناسبت ۱۶ آذر ماه، روز دانشجو، از مسئولان ايران خواستند تا فوراً و بدون قيد و شرط همۀ زندانيان سياسی و عقيدتی شامل دانشجويان زندانی را که تنها برای بيان مسالمت آميز عقايدشان به زندان افتاده اند آزاد کنند.
به مناسبت ۱۶ آذر ماه، روز دانشجو، شيرين عبادی برنده جايزه صلح نوبل و سه گروه حقوق بشریِ شورای دفاع از حق تحصيل، عفو بين الملل و عدالت برای ايران در کنار يکديگر و همصدا با هم از مسئولان ايران می خواهند تا فوراً و بدون قيد و شرط همۀ زندانيان سياسی و عقيدتی شامل دانشجويان زندانی را که تنها برای بيان مسالمت آميز عقايد و وجدانياتشان به زندان افتاده اند آزاد کنند.
اين سازمانها از مسئولان می خواهند تا به آزادی بيان و تشکل يابی دانشجويان احترام گذاشته و به پايمال کردن اين حقوق خاتمه دهند.
از مقامات ايران خواسته می شود تا تمام سياستها و برخوردهای محدودکنندۀ دسترسی افراد به آموزش عالی را مورد تجديد نظر قرار دهند تا هر کسی بر اساس ظرفيتها و توانايیهايش و بدون هر گونه تبعيض جنسی، مذهبی يا سياسی، به طور برابر به آموزش عالی دسترسی داشته باشد.
محدوديت دسترسی به آموزش بر پایۀ قوميت، جنس، اعتقادات و باورهای مذهبی، نقض حقوق بشر است: نقض حق آموزش و عدم تبعيض، آزادی بيان، تشکل يابی و فعاليت انجمنی صلحآميز است.
ايران به عنوان يک کشور عضو پيمان بين المللی حقوق مدنی و سياسی (ICCPR)، نه تنها حقوق آزادی بيان و آزادی انجمن را نبايد محدود کند بلکه بايد آنها را تضمين کند. همچنين ايران به عنوان يک کشور عضو پيمان بين المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی (ICESCR) لازم است که به حق تمام ايرانيان در دسترسیِ بدون تبعيض به آموزش عالی احترام بگذارد. (مواد ۲ (۲) و ۱۳ (۲) (C).
وضعيت دانشجويان ايران در آستانۀ شانزدهم آذرماه
در حالی که هزاران دانشجو در دانشگاههای سراسر کشور روز دانشجو را گرامی میدارند، دهها دانشجو ۱۶ آذر را پشت ميله های زندان میگذرانند چون از حقوق خود يعنی آزادی بيان و انجمن استفاده کرده اند و بسياری از دانشجويان ديگر همچنان ممنوع التحصيلند.
از زمان انتخابات مناقشه انگيز رياست جمهوری در خرداد ۸۸، هر ساله به تظاهرات مسالمت آميز دانشجويان در روز دانشجو در دانشگاهها، هزينه های سنگينی تحميل شده است.
در ماههای گذشته، دهها دانشجو بازداشت شده يا پس از محکوميت در محاکمه های ناعادلانه و با اتهاماتی مبهم، روانۀ زندان شدهاند يا به طور دايم يا موقت از ادامۀ تحصيل محروم شدهاند.
کميته های انضباطی دانشگاهها دانشجويان را متهم به فعاليتهای ضدنظام میکنند - فعاليتهايی که در چارچوب حقوق آزادی بيان و انجمن اند – تا آنها را محکوم و مجازات کنند. اين کار زمانی با کاربرد ستاره هايی انجام می شد که کنار اسم پذيرفته شدگان کارشناسی ارشد قرار می گرفت و دريافت سه ستاره به معنی محروميت قاطع و بی بازگشت از تحصيلات دانشگاهی بود.
برخی دانشجويانی که اخيراً دستگير، زندانی يا از تحصيلات دانشگاهی محروم شده اند موارد زيرند:
· نسيم سلطان بيگی، فعال حقوق زنان و دانشجوی دانشگاه علامه طباطبايی، برای تحمل حکم سه سال حبس در تاريخ ۲۲ مهر ۹۱ روانۀ زندان شد. او در سال ۸۹ به تبليغ عليه نظام و اقدام عليه امنيت ملی محکوم شده بود. دو سال از حکم وی به خاطر شرکتش در راهپيمايی ۲۲/۳/۸۵ مدافعان حقوق زنان برای مطالبۀ حقوق برابر بود.
· رشيد اسماعيلی، عضو ادوار تحکيم وحدت، در تاريخ ۱۷ شهريور ۱۳۹۱ در اصفهان بازداشت شد و پس از تحمل دو ماه «بازداشت موقت» در سلول انفرادی و بدون هيچ اتهامی آزاد شد. او همچنان از ادامۀ تحصيل خود در رشتۀ حقوق بشر دانشگاه علامه طباطبايی پس از ستاره دارشدن در سال ۱۳۸۵ محروم است. وی در آذر ۱۳۸۸ به اتهام توهين به رهبری به ۱۸ ماه حبس محکوم شده بود.
· لوا خانجانی، عضو اقليت مذهبی بهايی، که به خاطر دين اش از ادامۀ تحصيل دانشگاهی محروم شده بود، در تاريخ ۳/۶/۹۱ برای گذراندن حکم دو سال زندان با اتهام تجمع و تبانی برای ضربه زدن به امنيت کشور، تبليغ عليه نظام و تشويش اذهان عمومی، راهی زندان اوين شد. اين اتهامات با ادعای شرکت او در تظاهرات عاشورای ۱۳۸۸ عليه نظام، بر وی وارد شدهاند.
· عباس خسروی فارسانی، دانشجوی دکتری دانشگاه اصفهان در تاريخ ۳۱/۳/۹۱ به خاطر مطالبی که در وبلاگ و کتابش منتشر ساخته بود بازداشت شد. کتاب او شامل انتقاداتی مسالمت آميز بر مقامات ايرانی بوده است. او با قرار وثيقه آزاد شد و اکنون در انتظار محاکمه به اتهامات توهين به مقامات و توهين به بنيانگذار جمهوری اسلامی است. وی از ادامۀ تحصيل و تدريس در کلیۀ دانشگاههای ايران محروم شده است.
امضاکنندگان اين بيانيه همچنين بر آزادی بدون قيد و شرط و فوری دانشجويان ذيل که از زمرۀ زندانيان عقيدتی سالهای اخيرند، تأکيد دارند:
مجيد دری، دانشجوی عضو شورای دفاع از حق تحصيل، در تيرماه ۱۳۸۸ در قزوين بازداشت شده و اکنون در حال گذراندن حکم شش و نيم سال زندان در تبعيد است. او از زمان بازداشت اش هرگز اجازۀ مرخصی نداشته است.
فعال حقوق دانشجويان و زنان، بهاره هدايت، عضو کميتۀ مرکزی دفتر تحکيم وحدت و دبير کميتۀ زنان اين تشکل، در تاريخ ۱۰/۱۰/۸۸ بازداشت شده و در حال گذراندن دورۀ محکوميت ده ساله در زندان است. اتهامات وی توهين به رييس جمهور، توهين به رهبری، تبليغ عليه نظام و اقدام عليه امنيت ملی بوده است.
فعال دانشجويی و برندۀ جايزۀ صلح دانشجويان نروژی سال ۲۰۱۳، مجيد توکلی، در روز دانشجوی ۱۳۸۸ و پس از ايراد سخنرانی در يک گردهمايی مسالمت آميز در دانشگاه محل تحصيلش - دانشگاه صنعتی اميرکبير-، بازداشت شد. اين زندانی سياسی اکنون محکوميت نه سالهاش را در زندان رجايی شهر سپری میکند. او به شرکت در تجمع غيرقانونی، تبليغ عليه نظام و توهين به مقامات متهم شده بود. او نه تنها از اتمام تحصيلاتش در زندان محروم شده، که حق نامنويسی در دانشگاههای کشور پس از آزادی از زندان را هم نخواهد داشت.
سيد ضياالدين نبوی، فعال دانشجويی زندانی و از بنيانگذاران شورای دفاع از حق تحصيل – تشکلی که در سال ۱۳۸۷ توسط گروهی از دانشجويان محروم از تحصيل تأسيس شده – به دليل فعاليتهای سياسی مسالمت آميزش، در سال ۸۷ از ادامۀ تحصيل در مقطع کارشناسی ارشد محروم شد. او در ۲۴/۳/۸۸ به فاصلۀ کوتاهی پس از راهپيمايی توده ای پس از انتخابات مناقشه برانگيز رياست جمهوری بازداشت شد. وی با اتهام محاربه، به ده سال حبس در تبعيد محکوم شد و اکنون دوران حبساش را در زندان کارون اهواز، در فاصله ای بسيار دور از خانه و خانوادهاش می گذراند.
پيشينه
از آغاز سال تحصيلی ۹۱-۹۲ در مهرماه، دهها نفر از فعالان دانشجويی در سراسر ايران توسط نيروهای امنيتی با اتهاماتی سوال برانگيز و مبهم بازداشت شده، توسط دادگاههای انقلاب و برای گذران دورۀ زندان احضار شده يا در ترم جديد از تحصيل محروم شده اند. پروندههای قديمی برخی ديگر از دانشجويان دوباره در دستگاه قضايی به جريان افتاده است. محدوديتهای تبعيض آميز در دستيابی به آموزش عالی همچنان باقی است. اعضای اقليتهای مذهبی به رسميت شناخته نشده مانند جامعۀ بهاييان عموماً از ادامۀ تحصيلات عاليه محروماند. ديانت بهايی در قانون اساسی به رسميت شناخته نشده و اعضای جامعۀ بهايی به خاطر ايمانشان مورد اذيت و آزار قرار می گيرند.
زير نظر وزارت علوم، تحقيقات و فناوری، تعدادی از دانشگاهها اقدامات تازهای را برای جلوگيری از تحصيل دانشگاهی زنان در برخی رشته ها در پيش گرفته اند. وزير علوم يکی از مدافعان تفکيک جنسی در دانشگاهها است و پيشتر نيز موضوع دانشکده های زنانه را برای اسلامی کردن دانشگاههای ايران مطرح کرده است.
دانشجويان به خاطر استفاده از حقوق آزادی بيان و انجمن يا باورهای سياسی و مذهبی يا جنس، از حق تحصيلی محروم شده اند که به موجب مادۀ ۱۳ پيمان بين المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی (که ايران نيز عضوش است)، تضمين شده است. دسترسی برابر به آموزش عالی بدون تبعيض، طبق مادۀ (a)۲۶ اعلامیۀ جهانی حقوق بشر و مادۀ (a)۱ کنوانسيون يونسکو عليه تبعيض در آموزش تضمين شده است و ايران تمام اين موارد را پذيرفته است.
پيمان بين المللی حقوق مدنی و سياسی (ICCPR) برای محافظت از حقوقی است مانند حق افراد برای آزادی عقيده، بيان، انجمن و تجمع و حق اقليتها برای بهره جستن از فرهنگ خود و ابراز و عمل به مذهب خود و استفاده از زبان خود. علاوه بر اينها، کنوانسيون بينالمللی رفع تبعيض نژادی (CERD) و پيمان بين المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، در دستيابی به حق آموزش، تبعيض عليه هر شخصی بر هر پايه ای (سياسی يا اعتقادی، جنسی، نژادی، مذهبی، قومی، زبانی يا هر وضعيت ديگری) را قدغن ساخته است.