شنبه 22 فروردین 1394   صفحه اول | درباره ما | گویا

گفت‌وگو نباشد، یا خشونت جای آن می‌آید یا فریبکاری، مصطفی ملکیان

مصطفی ملکیان
ما فقط با گفت‌وگو می‌توانیم از خشونت و فریبکاری رهایی پیدا کنیم. در جامعه هر مساله‌ای از سه راه رفع می‌شود، یکی گفت‌وگوست، یکی خشونت و دیگر فریبکاری. اگر در جامعه گفت‌وگو تعطیل شود دو رقیبی که جای آن را می‌گیرند، خشونت و فریبکاری هستند ... [ادامه مطلب]


پرخواننده ترین ها

حذف صفر از پول ملی از دستور کار بانک مرکزی خارج شد

• پس از بحث‌ها و گمانه‌زنی‌ها، بانک مرکزی اعلام کرد که در شرایط کنونی زمینه حذف صفر از پول ملی مهیا نیست و این موضوع از دستور کار خارج شده است. این بانک حذف سه صفر را از اولویت‌های کاری خود اعلام کرده بود.

دویچه وله ـ نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس خبر داد، مسئولان بانک مرکزی در نشست مشترکی که با اعضای این کمیسیون داشتند عنوان کردند که با توجه به تحولات اقتصادی کشور، در حال حاضر مسئله حذف صفر از دستور کار این بانک خارج شده است.

به گزارش خبرگزاری ایلنا ابوذر ندیمی، روز جمعه (۲۱ فروردین/ ۱۰ آوریل) این تصمیم بانک مرکزی را قابل دفاع خواند و گفت: «یکی از دلایل حذف صفر، مدیریت مسئله تورم است و اگر روند کاهشی تورم ادامه پیدا کند، دیگر نیازی به حذف صفر از پول‌ها نداریم.»



تبليغات خبرنامه گويا

advertisement@gooya.com 


ولی‌الله سیف، رئیس کل بانک مرکزی هفته گذشته در اظهاراتی کاملا متفاوت گفته بود حذف صفر از پول ملی زمانی امکان دارد که تورم "به درجات قابل قبولی" رسیده باشد.

"تومان"، واحد غیرقانونی پول

سیف به خبرگزاری مهر گفت: «در تورم دورقمی امکان حذف صفر از پول ملی وجود ندارد، و ما باید به تورم تک‌رقمی و با ثبات برسیم تا این اقدامات بتواند توجیه داشته باشد.»

او حذف صفر را از اولویت‌های بانک مرکزی در آینده عنوان کرد. بحث حذف سه یا چهار صفر از واحد رسمی پول ایران از سال‌ها پیش مطرح بوده و به رغم تلاش‌هایی که در این زمینه انجام گرفته همچنان بلاتکلیف مانده است.

مسئولان بانک مرکزی در سال ۱۳۹۰ حتا برای نظرسنجی از مردم درباره حذف یک یا چند صفر یا پیشنهاد نام جدیدی برای واحد پول ملی یک سایت اینترنتی راه‌انداختند.

"ریال" که ۱۳۰۸ و در دوران حکومت رضا شاه پهلوی واحد رسمی پول ایران شد مدت‌هاست جای خود را به "تومان" داده که در حقیقت واحد منسوخ شده پول کشور است.

حسین قضاوی، معاون وقت اقتصادی بانك مركزی تیرماه سال ۹۰ گفته بود: «وقتی در ‌گذر زمان شرایط تورمی وجود داشته باشد، قطع‌های جدیدی از اسكناس معرفی شده و تعداد زیادی صفر در اسكناس‌ها دیده می‌شود و از سوی دیگر مردم واحد پول دیگری را در مبادلات به كار می‌برند كه در قانون وجود ندارد.»

تورم تک‌رقمی، شرط حذف سه صفر

چنین تجربه‌ای در شماری دیگر از کشورها، از جمله آلمان و ترکیه نیز سابقه دارد اما همیشه، از جمله در نمونه آرژانتین موفق نبوده است. ثبات اقتصادی مهمترین شرط تغییر واحد پول ملی یا حذف چند صفر از آن محسوب می‌شود.

دولت یازدهم کار خود را با تورم بالای ۴۰ درصد آغاز کرد. این میزان در ماه پایانی سال گذشته به حدود ۱۵ درصد کاهش یافت اما همچنان وضعیت اقتصادی کشور به ثبات لازم برای اصلاح پول ملی نرسیده است.

رئیس کل بانک مرکزی یکی از پیش‌شرط‌های مهم سامان گرفتن وضعیت اقتصادی را به نتیجه رسیدن مذاکرات هسته‌ای ایران و کشورهای ۱+۵ و رفع محدودیت‌ها در ارتباط‌های بانکی و مبادلات بین‌المللی عنوان می‌کند.

به اعتقاد شماری از کارشناسان اقتصادی با توجه به میزان تورم در سال‌های اخیر و کاهش ارزش پول ملی حذف سه صفر به شرط فراهم بودن زمینه‌ها تصمیم درستی است.

مهدی پازوکی، یکی از این کارشناسان است که به رغم موافقت با حذف صفرها، ۱۹ فروردین به سایت "اقتصاد پرس" گفته است: «الان شرایط برای حذف صفر از پول ملی مساعد نیست، اصولا حذف صفر از پول ملی مشکل اصلی ما نیست، تا زمانی که قوانین منظم نشده و بی‌نظمی‌های مالی از بین نرود و به ثبات اقتصادی نرسیم نباید به فکر حذف صفر از پول ملی باشیم.»


ارسال به بالاترین | ارسال به فیس بوک | نسخه قابل چاپ | بازگشت به بالای صفحه | بازگشت به صفحه اول 
Copyright: gooya.com 2016