دوشنبه 25 مرداد 1395   صفحه اول | درباره ما | گویا

گفت‌وگو نباشد، یا خشونت جای آن می‌آید یا فریبکاری، مصطفی ملکیان

مصطفی ملکیان
ما فقط با گفت‌وگو می‌توانیم از خشونت و فریبکاری رهایی پیدا کنیم. در جامعه هر مساله‌ای از سه راه رفع می‌شود، یکی گفت‌وگوست، یکی خشونت و دیگر فریبکاری. اگر در جامعه گفت‌وگو تعطیل شود دو رقیبی که جای آن را می‌گیرند، خشونت و فریبکاری هستند ... [ادامه مطلب]


پرخواننده ترین ها

نمره منفی الهه کولایی به عملکرد دولت روحانی در حوزه زنان


الهه کولایی

عصر ایران ـ روزنامه جدیدالانتشار «شروع» درگفت و گویی با دکتر الهه کولایی پرسش هایی را در حوزه زنان با این استاد دانشگاه در میان گذاشته است.

به گزارش عصر ایران این مصاحبه از این رو متفاوت است که خانم کولایی معمولا ترجیح می دهد تنها در حوزه بین الملل و مشخصا روسیه اظهار نظر کند در این گفت و گو به صراحت به حوزه زنان پرداخته است:

این بخش از گفت و گوی «میثم سالخرد» با « الهه کولایی» به قرار زیر است:



تبليغات خبرنامه گويا

[email protected] 


* در مجلس دهم میزان حضور زنان یک رکورد محسوب می‌شود. با توجه به ترکیب مجلس کنونی، چقدر می‌توان امیدوار بود که نگاه به حوزه زنان نسبت به دوره‌های قبل متفاوت باشد؟

- با توجه به تعداد وکیفیت و ترکیب نمایندگان زن در مجلس دهم که بویژه با تغییر در نگرش اکثریت نمایندگان مرد نیز این تغییر را باید مورد توجه قرار داد،در مجلس دهم ظرفیت خوبی نسبت به مجالس پیشین برای پیگیری مسائل زنان فراهم شده است.

به ویژه اینکه نمایندگان زن در این دوره با ذخیره بسیار خوبی از مطالعات و پژوهش‌ها و تجربه‌های سال‌های گذشته در حوزه مسائل زنان روبرو هستند که می‌توانند از آنها بسیار بهره‌برداری کنند.

با در نظر گرفتن گستره فعالیت‌های مطالعاتی و پژوهشی مربوط به زنان یا دانشگاه‌ها و مراکزآموزشی کشور، امروز برای تعیین اولویت‌های مسائل زنان و رسیدگی به امور این حوزه، برای اعضای فراکسیون زنان مجلس موقعیت بسیار مناسبی فراهم آمده که انشاالله مورد استفاده لازم قرار خواهد گرفت.

در مورد برخی از قوانینی که در مجالس پیشین در مورد مسائل زنان طرح و تصویب شدند، باید گفت که نه فقط قوانین بلکه برخی ازمطالبی که دردوره‌های هفتم و هشتم و نهم مجلس در حوزه زنان مطرح شد، متاسفانه بسیارآسیب‌زا بود و بسیاری ازآنها پشتوانه علمی‌و عملی مناسبی را بویژه در مورد نیازهای جامعه نداشتند و بر پایه برخی تحلیل‌های نادرست در مورد حوزه زنان طرح و تصویب شدند که بدون شک جبران و اصلاح آن نیازمند تلاش و پیگیری جدی است که از جمله در حوزه مسائلی که باید فراکسیون زنان به آن بپردازد، ترمیم آسیب‌های وارده از سوی این نوع رفتارها در دوره‌های پیشین مجلس در دستور کار باید باشد. البته این آسیب‌ها فقط به حوزه زنان محدود نمی‌شود و در حوزه‌های متعدد ما شاهد خسارت‌هایی هستیم که در نتیجه بی‌توجهی به واقعیات جامعه چه در حوزه تصویب قوانین و چه در حوزه‌های نظارتی به وجود آمد که البته بر عهده نمایندگان مجلس دهم است که برای رفع این آسیبها تلاش کنند.

نکته مهمی‌که باید به آن توجه داشت نتایج اجرای این مصوبات و تاثیر مثبت یا منفی هریک از آنهاست که اینک برای نمایندگان مجلس بویژه نمایندگان زن مجال ارزیابی دقیقی را فراهم آورده تا بتوانند با بررسی پیامدها و آثار این نوع مصوبات برای اصلاح آن اقدام کنند.

برای نمونه می‌توانم به اصلاح قوانین مربوط به حمایت از خانواده که در مجلس هفتم و هشتم مطرح شد و متاسفانه نتایج این مصوبات برای استحکام خانواده در کشور بسیار آسیب‌زا بود اشاره کنم.

شاید یکی از مشکلات مهمی‌که امروزدرحفظ نهاد خانواده وجود دارد، به همین قانون مربوط شود که به تشویق و ترویج تعدد زوجات دامن زد، بدون اینکه به نیازهای جامعه و واقعیات آن و انتظارات زنان و مردان توجه کند و فقط به تنوع‌طلبی قشر خاصی از مردان در جامعه تمرکز کرد و حتی در وجه مثبت آن نیز با برداشت‌های نادرست برای حفظ موارد حمایتی از زنان این موضوع را مورد تاکید قرار داد، بدون اینکه به پیامدها و آثار مخرب آن برای نهاد خانواده توجه لازم صورت بگیرد.

در واقع اگر نیت خیری هم پشت این مساله وجود ‌داشت، در عمل از بین رفت و این قانون به تزلزل نهاد خانواده دامن زد و امروز با آمار نگران کننده‌ای در مورد طلاق و ازدواج و مسائل خانواده‌ها روبرو هستیم که با پیامد طرح چنین قوانینی در دوره‌های گذشته مجلس ارتباط مستقیم دارد و آثار آن به‌سادگی قابل رفع شدن نیست.

آثار سیاستهای نادرست سالهای گذشته بویژه در حوزه زنان به راحتی از میان نمی‌رود و این تکلیف نمایندگان زن را در مورد اصلاح قوانین، رسیدگی به موضوعات زنان و اعمال نظارت بر دستگاههای مختلف، بیش از پیش دشوارتر و پر اهمیت‌تر می‌سازد.

*انتظارات زیادی از دولت روحانی درخصوص حوزه زنان می‌رفت، اما آنچنان که باید در کابینه ایشان شاهد حضور زنان نبودیم. چه راهکاری وجود دارد تا در دوره بعد یا در تغییرات کابینه بتوان شاهد حضور موثرتر زنان در نهادهای تصمیم‌گیرنده بود؟

- آقای دکتر روحانی در شعارهای تبلیغاتی و نطق‌های انتخاباتی خود از فرصت های برابر برای زنان صحبت می‌کردند اما نتوانستند به این شعارواین انتظار جامه عمل بپوشانند.

همه به خوبی از میراث عملکرد دولتهای پیش آگاهی دارند، اما عزم و اراده جدی‌تری از دولت یازدهم انتظار می‌رفت که متاسفانه تحقق پیدا نکرد.

حتی معاونت امور زنان نیز آنچنان با مسئولیت و تنگنا در عمل روبرو بوده که نتوانسته بخوبی وظایف خود را در مدیریت مسائل زنان در عرصه اجرایی و اعمال نظارت بر دستگاههای زیر مجموعه آن به اجرا بگذارد و در واقع از امکانات عظیمی‌که در این زمینه در خصوص استعدادهای انسانی و توانمندی‌های فعلیت‌یافته زنان وجود دارد، استفاده نشد و متاسفانه در دستگاه اجرایی که ریاست آن قول انجام چنین وعده‌ای را داده بود کمتر شاهد تحقق یافتن آن جز در برخی موارد معدود و محدود بودیم.

با اینکه محدودیتها و مشکلات ناشی از دولتهای پیشین مورد توجه و تایید است، اما به هر حال فرصتهایی که برای دولت دراین زمینه وجود داشته مورد بهره‌برداری لازم قرار نگرفت و ما همچنان شاهد غیبت زنان درحوزه‌های مهم تصمیم‌گیری هستیم به ویژه درزمینه‌های اقتصادی و اجتماعی حمایت لازم در این مورد صورت نگرفته است.

اما درفرصت باقی مانده انتظار می‌رود برای جبران آنچه که زودتر از اینها باید فعلیت پیدا می‌کرد،اقدامات لازم انجام شود تا زنان درپای صندوق‌های رأی اعتماد خود را به نمایش بگذارندو براساس دریافت شواهد مناسب درعمل به این تعهدات، حمایت خود را بازسازی کنند.


ارسال به بالاترین | ارسال به فیس بوک | نسخه قابل چاپ | بازگشت به بالای صفحه | بازگشت به صفحه اول 
Copyright: gooya.com 2016