رادیو زمانه ـ سخنگوی قوه قضائیه اعلام کرده که یک فرد دو تابعیتی در ایران به اتهام جاسوسی برای آمریکا بازداشت و به ۱۰ سال زندان محکوم شده. پس از اعتراض وزارت خارجه آمریکا، قوه قضائیه اعلام کرد که نام فرد بازداشت شده زی یو وانگ است، تابعیت چین و آمریکا را دارد و دانشآموخته دانشگاه پرینستون است.
غلامحسین محسنی اژهای در نشست خبری قوه قضائیه که یکشنبه ۲۵ تیر در تهران برگزار شد از بازداشت یک فرد دوتابعیتی در ایران و محکومیت او به ۱۰ سال زندان به اتهام جاسوسی خبر داده بود. سخنگوی قوه قضائیه گفته است:
«یکی از عوامل نفوذی آمریکا که دو تابعیتی بود و هم تابعیت امریکا را داشت و هم از تابعیت یک کشور خارجی دیگر برخوردار بود، با نفوذ خاصی وارد ایران شده بود که توسط نیروهای وزارت اطلاعات شناسایی و دستگیر شد و محرز شد که وی در جهت جمعآوری اطلاعات فعالیت میکند و در بحث نفوذ دخالت داشته است که پرونده این فرد به دادگاه رفت و در دادگاه بدوی به ۱۰ سال حبس محکوم شد که البته این حکم قابل اعتراض و تجدید نظرخواهی است و چنانچه حکم این فرد که مستقیماً از ناحیه امریکا هدایت میشده است، قطعی شد، شاید من بیشتر توضیح دهم که چه اقداماتی داشته است.»
یک مقام رسمی وزارت خارجه ایالات متحده آمریکا که خبرگزاری فرانسه نام او را اعلام نکرده، بعد از سخنان محسنیاژهای ایران خواست که شهروندان آمریکایی را آزاد کند:
«از ایران میخواهیم همه شهروندان آمریکایی را که ناعادلانه در زندان هستند، آزاد کند تا آنها بتوانند به آغوش خانواده خود بازگردند.»
این مقام وزارت خارجه آمریکا، جمهوری اسلامی را متهم کرده است که به بهانه تأمین امنیت ملی، شهروندان دوتابعیتی و شهروندان آمریکایی را بازداشت میکند.
خبرگزاری میزان وابسته به قوه قضائیه ایران سپس اطلاعات بیشتری از این پرونده را عرضه کرد:
زی یو وانگ، ۳۷ ساله دانشآموخته دانشگاه پرینستون در ایالات متحده آمریکاست. او در مرکز شرمین و بیژن مصور رحمانی برای پژوهشهایی در حوزه حوزه خلیج فارس فعالیت میکرد، و دکترایش را در زمینه مناسبات ایران در قرن نوزدهم و بیستم با کشورهای حوزه «یورو آسیا» در دوران حکومت قاجار اخذ کرده.
وانگ در ۱۸ مرداد ۹۵ هنگام خروج از ایران بازداشت شد. دستگاه قضائی ایران او را متهم کرده که ۴۵۰۰ سند را از کتابخانه های عمومی ایران تهیه و به شکل دیجیتال ثبت کرده با این هدف که این اسناد را در اختیار سازمانهای جاسوسی آمریکا قرار دهد.
دانشگاه پرینستون با انتشار بیانیهای از بازداشت این پژوهشگر چینیتبار آمریکایی اظهار نگرانی و اعلام کرده که اسناد یاد شده به پژوهشهای وانگ ربط داشته. خانواده این پژوهشگر و دانشگاه پرینستون اظهار امیدواری کردهاند که به زودی با رفع اتهام از وانگ، او آزاد شود و بتواند به آمریکا بازگردد.
در دی ۲۰۱۴ ذر پرتو توافقنامه هستهای ایران با قدرتهای جهانی ایران و آمریکا توافق کردند که برخی از زندانیان را با هم تبادل کنند. ایران چهار شهروند دو تابعیتی را آزاد کرد و آمریکا هم ۷ زندانی ایرانی را.
جیسون رضاییان، امیر حکمتی، سعید عابدینی و نصرتالله خسروی رودسری، چهار شهروند آمریکاییِ ایرانیتبار بودند که آزاد شدند.
نادر مدانلو، بهرام مکانیک، خسرو افقهی، آرش قهرمان، تورج فریدی، نیما گلستانه و علی صابونچی هم که به اتهام نقض تحریمها در آمریکا زندانی شده بودند آزاد شدند.
روزنامه والاستریتجورنال، چاپ آمریکا در آن زمان گزارش داده بود که دولت باراک اوباما در زمان عقد توافق اتمی با ایران و آزادی شهروندان آمریکایی در این کشور، معادل ۴۰۰ میلیون دلار پول نقد را با هواپیما به ایران فرستاده است. جان کربی، سخنگوی وقت ورارت خارجه آمریکا اما گفته بود که این پول ربطی به آزادی شهروندان دوتابعیتی ندارد.