رضا حقیقتنژاد ـ ایران وایر: «تشکر وافر خود را به مناسبت اقدام فوری که در تعقیب نامهی شکوائیهی اینجانب به سران سه قوه در بهمنماه ۱۳۸۱ فرمودید، تقدیم میدارم.» این را عزت الله سحابی نوشت، ۲۳فروردین ۸۲، خطاب به مهدی کروبی، رئیس وقت مجلس. نامه اول به مهدی کروبی، محمد خاتمی و محمود هاشمی شاهرودی را عزت الله سحابی ۷بهمن ۸۱ نوشته بود، نامهای پر از درد و رنج که تهش این جمله همه را در بهت فرو برد. او خواستار تعیین تکلیف وضعیت خودش شده بود: «بنده آمادهی رفتن به زندان به هر کجا و هر مدت میباشم، ولیکن چون قطع دارم، که در زندان هم آقایان دست از سر من برنخواهند داشت، طالب مرگ و اعدام میباشم. بنابراین خواهشم این است که اگر مرا فردی مضر به حال کشور و ملت و اسلام و انقلاب میدانید، با اعدام من خود و کشور را از شر بنده رها کنید.» او در متن نامه هم این را تاکید کرده بود: «در هنگام بازجوییهای ۱۲ ماهه و ۲۰۰۰ صفحهای بنده آرزوی اعدام را داشتم و لذا به بازجویان گفتم هرچه میخواهید بنویسید و من هم مینویسم و امضا میکنم تا مگر با اعدامم از شرایط بازجویی بینظیر در تاریخ پنجاه سالهی اخیر رها شوم.» با انتشار این نامه، مهدی کروبی پیشقدم شد. ۱۳بهمن همان سال نامه نوشت به هاشمی شاهرودی و گفت کسی را مامور کند تا به موضوع رسیدگی شود. دفتر شاهرودی نامه را نپذیرفت، نامه علنی منتشر شد، شاهرودی هم علنی جواب داد و کنایه وار نوشت نامه را در مطبوعات خواندم و سحابی جای نامه علنی نوشتن، شکایت کند که رسیدگی شود. نامه سحابی عین شکایت بود، شاهرودی هم نهایت رسیدگیاش این بود که ماموری را فرستاد تا حرفهای سحابی را بشنود. محمدعلی ابطحی، معاون پارلمانی محمد خاتمی هم گفت رئیس جمهور موضوع را پیگیری میکند ولی مشخص نشد که چه کرد، بعید است اقدامی هم کرده باشد وگرنه باید سحابی به او هم نامه مینوشت. عزت الله سحابی همان روزها با بی بی سی فارسی گفتگو کرد و توضیح داد هدف همه این پروژه، «سیاه کردن» او بوده، به نحوی که جرات نکند در جامعه سر بلند کند، برای انتخابات نامزد شود و یا از رهبری انتقاد کند. همین الگو در همه سال هایی که مهدی کروبی در حصر بوده نیز دنبال شده، از رهبری نقل شده که آنان باید توسط مردم محاکمه شوند و فرمانده سپاه گفته مردم آنها را محاکمه کرده و از چشم مردم افتادهاند. اما این پروژه، نمونههای دیگر هم داشته است.
یک دهه قبل از نامه سحابی اما یک نامه دیگر در تاریخ ایران ثبت شده است؛ در نامه علی اکبر سعیدی سیرجانی به علی خامنهای. او هم چون شرحی دراز از ستمهای رفته بر زندگیاش نوشت و افزود: «اگر در نوشته من خلاف شرع و قانونی است. چرا به محاکمهام نمیکشید و راحتم نمیکنید.»
نامه به دست رهبر جمهوری اسلامی رسید و از طریق واسطهای به سعیدی سیرجانی پاسخ داد و او نامه دیگری نوشت: «جناب آقای خامنهای پیام عتاب آمیز جناب عالی را آقای [کیومرث] صابری برایم خواند،.... لحن توهین آمیز پیام که حتی قاصد را شرمنده کرده بود و از هر مسلمان با تقوایی بعید مینمود تا چه رسد به رهبر مسلمانان جهان. حیرتم از این است که جناب عالی به استناد کدامین سند و قرینه و امارت، مرا مرتد قلمداد کردید و نامعتقد به اسلام.» با این حال، سعیدی سیرجانی، دوباره بر خواستهاش پای فشرد: «من به آنچه در کتابهای توقیف و خمیر شدهام، نوشتهام، عمیقا اعتقاد دارم در هر محکمهای حاضر به پاسخ گوییام. اگر واقعا خلاف اسلام یا حکومت واقعی اسلامی است، چرا بدین شیوههای غیر اخلاقی با من رفتار میکنند. مگر مملکت قانون و محکمه ندارد؟... آدمیزادهام، آزادهام و دلیلش همین نامه که در حکم فرمان آتش است و نوشیدن جام شوکران. بگذارید آیندگان بدانند که در سرزمین بلاخیز ایران هم بودند مردمی که دلیرانه از جان خود گذشتند و مردانه به استقبال مرگ رفتند.» سیرجانی در همان نامه پیش بینی کرد چون «مورد قهر آن مقام معظم قرار گرفته ام»، «به زودی امت همیشه در صحنه حزب الله حسابم را خواهند رسید» و چنین هم شد. سعیدی سیرجانی اسفند ۷۲ بازداشت شد، چند ماهی به در خانههای امن وزارت اطلاعات بود و به نوشته اکبر گنجی، در این خانه امن، «به وی یکی از خوراکیهای مورد علاقهاش یعنی "ارده" داده شد و به دلیل آن که این ماده غذایی باعث قبض شدن معده و یبوست میگردد، سعیدی سیرجانی از مراقبین و بازجویانش طلب داروی مسهل میکند. سعید امامی (اسلامی) [عامل اصلی قتلهای زنجیرهای در سال ۷۷] توضیح داده بود که به جای شیاف مُلیّن به سعیدی سیرجانی، شیافی ساخته شده از پتاسیم داده شد.»
مرگ تحت کنترل هم یک علاقه دیگر هسته امنیتی جمهوری اسلامی بوده است. همان سان که بر آیت الله کاظم شریعتمداری، مرجع تقلید شیعه ساکن قم که با دستور خمینی به حصر رفت، گذشت. به روایت محسن کدیور، «بنابه نقل آیتالله [رضا] صدر، حتی یک مرتبه، آقای خمینی گفته بود: شریعتمداری باید در خانهاش محبوس باشد تا با مرضش بپوسد و بمیرد!». این منش توسط علی خامنهای هم در قبال آیت الله آذری قمی پیگیری شد. محسن کدیور از محمد مومن، عضو شورای نگهبان نقل کرده است: «کمی قبل از فوت آیتالله آذریقمی [اواخر پائیز ۱۳۷۷] من به دیدار 'آقا' [آقای خامنهای] رفتم و از ایشان درخواست کردم اگر اجازه بفرمایند حصر بیت آیتالله آذری برداشته شود تا بلکه ایشان بتواند برای درمان بیماری حادش روانهی بیمارستان گردد که در غیر این صورت در مورد ایشان بیم جانی میرود. آقا در پاسخ خواستهی من گفتند: به دَرَک! "» این شیوه قرار بوده که علیه مهدی کروبی اجرا شود. فاطمه کروبی، همسر مهدی کروبی دیروز به سحام نیوز گفته است: «ایشان [مهدی کروبی] بر این باور است که این روند و ادامه آن به معنای پایان دادن به عمر محصورین است.» و با همین درک است که او با اعتصاب غذایش میخواهد نقشه را بر هم زند، همانگونه که عزت الله سحابی با نامه سرگشادهاش در بهمن ۸۱ نقشه بازجویان را بهم ریخت. در آن ماجرا اما نقش مکمل را مهدی کروبی بازی کرد و بازی امنیتیها را ناتمام گذاشت، محمد خاتمی که هیچ، آیا حسن روحانی میتواند همان نقشی که کروبی برای عزت الله سحابی بازی کرد را ایفا کند؟ کار مهمی نیست، میتواند یک نامه علنی معمولی به صادق لاریجانی بنویسد، برای ثبت در تاریخ!