رادیو زمانه ـ آمریکا سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد (یونسکو) را متهم به «ضداسرائیلی» بودن کرد و گفت از این سازمان فرهنگی خارج میشود.
بهگزارش خبرگزاری فرانسه، وزارت خارجه آمریکا روز پنجشنبه ۱۲ اکتبر / ۲۰ مهر در بیانیهای که در پاریس، مقر یونسکو منتشر کرده ضمن اعلام این خبر گفته که مایل است بهعنوان کشور ناظر غیرعضو در یونسکو فعالیت کند.
همچنین گفته شده که خروج آمریکا از یونسکو از ۳۱ دسامبر ۲۰۱۸ بهاجرا گذاشته خواهد شد.
در این بیانیه آمده است: «این تصمیم به آسانی گرفته نشد و نشاندهنده نگرانی ایالات متحده در مورد بدهیهای یونسکو، نیاز به اصلاحات اساسی در این سازمان و ادامه مواضع ضداسرائیلی آن بود.»
واشنگتن در ۹ ژوئیه / ۱۸ تیر سال جاری، پس از آنکه یونسکو مقبره پاتریاخ در شهر قدیم حبرون کرانه باختری را جزو آثار باستانی فلسطینی و در معرض نابودی دانست و آن را «منطقه حفاظت شده میراث جهانی» اعلام کرد، گفته بود که رابطه خود با یونسکو را مورد بازبینی قرار خواهد داد. نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل ساعتی پس از این تصمیم یونسکو گفت این اقدام «فاجعهبار» و «تقابل با تاریخ» است و ایالات متحده روابط خود با این نهاد سازمان ملل را بازنگری خواهد کرد.
آمریکا بهعنوان همپیمان بزرگ اسرائیل پیش از این نیز از یونسکو فاصله گرفته بود. این کشور در سال ۲۰۱۱ هنگامی که یونسکو دولت مستقل فلسطین را به عضویت خود پذیرفت پرداخت کمک مالی به یونسکو را متوقف کرد. اما از آن زمان به حضور در هیئت اجرایی یونسکو، متشکل از ۵۸ عضو ادامه داد.
بهگفته وزارت امور خارجه آمریکا، شرکت این کشور بهعنوان ناظر غیرعضو اجازه میدهد تا «دیدگاه» و «تخصص» آمریکا «در مورد برخی پروندههای مهم مدیریتشده توسط این سازمان» از جمله «حفاظت از میراث جهانی، دفاع از آزادی مطبوعات و ارتقاء علم و آموزش و پرورش» ادامه یابد.
ایرینا بوکووا، دبیرکل یونسکو ضمن اعلام اینکه از طریق رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا بهطور رسمی در جریان خارج شدن ایالات متحده از یونسکو قرار گرفته، گفت از این بابت «عمیقاً متأسف است».
او گفت: «جهانی بودن در مأموریت یونسکو، برای ایجاد صلح و امنیت بینالمللی در برابر تنفر و خشونت از طریق دفاع از حقوق بشر و کرامت انسانی، ضروری است.»
در دهه ۱۹۸۰ آمریکا یک بار از یونسکو خارج شده بود. جورج دبلیو بوش، رئیس جمهوری سابق آمریکا این کشور را به یونسکو بازگرداند.