شرق - شرکت مخابرات ایران همواره بهعنوان گنجی خفته ازسوی تمامی مسئولان و کارشناسان شناخته میشود. شرکتی که اگر گوشتش در جریان خصوصیسازی خورده شده باشد، حتی استخوانش هم میارزد. اینکه این شرکت مشغول چه کارهایی است، حرفها و حدیثهای زیادی میطلبد. در این شماره قصد داریم بهموضوعی بپردازیم که کمی عجیب بهنظر میرسد و پاسخ مسئولان مخابرات را میطلبد. روزنامه «شرق» پیشتر در گزارشی به بخشی از درآمدهای مخابرات پرداخته بود که از زمان واگذاری تلفنهمراه در سال ۸۹ تا ۹۴، با درنظرگرفتن میانگین ۶۱ تومان نرخ مکالمه با تلفنهمراه از سال ۸۹ تا ۹۴ (یک سال پس از واگذاری نهایی مخابرات تاکنون) ۶۶هزار و ۷۹۵میلیارد تومان در سال و ۴۰۰هزار و ۷۷۰ میلیارد تومان در شش سال خصوصیسازی این شرکت، فقط از درآمدهای مکالمه تلفن همراه نصیب این شرکت شده است.
۹۱۶میلیارد تومان حجم سپردههای کوتاهمدت مخابرات در نیمه نخست سال ۹۶
حالا در بررسی دیگر، «شرق» با نگاهی به صورتهای مالی ششماهه اول سال ۹۶، گروه مخابرات ایران (ثابت و سیار و دیگر شرکتهای تابعه) دریافته، حجم سپردههای بانکی مخابرات ایران در پایان سال مالی ۹۵ مبلغ ۸۴۱میلیارد تومان بوده است که این رقم در پایان شهریور ۹۶ به ۹۱۶میلیارد تومان رسیده است که رشد هشت درصدی را نشان میدهد.
سرمایهگذاری ۴۷درصدی در هتل هجرت
این درحالی است که منابع آگاه به «شرق» خبر دادهاند، این شرکت علاوهبر این نوع سرمایهگذاری، در پروژه مشارکتی ساخت هتل هجرت نیز حضور دارد. طبق اطلاعات موجود، کل هزینه ساخت پروژه ۳۲۴میلیارد تومان است و تا پایان سال مالی ۹۵، معادل مبلغ ۱۵۵میلیارد تومان، یعنی ۴۷، ۸درصد از کل هزینه ساخت برای این پروژه پرداخت کرده است که اکنون پیشرفت فیزیکی پروژه کمتر از هشت درصد، یعنی ۷. ۶۲درصد است. هتل هجرت در کنار برجهای ساختمانی قدیمی مخابرات که اکنون دو شرکت ارتباطات زیرساخت و سازمان تنظیم مقررات رادیویی هستند، در خیابان شریعتی نزدیک پل سیدخندان در حال احداث است. این درحالی است که تاکنون آنگونه که کارکنان مخابرات ادعا میکنند، از ساخت این هتل مطلع نبودند و مدیریت مخابرات خبر آن را پنهان کرده بودند که صورتهای مالی مخابرات ایران، باعث افشای موضوع شده است. لازم به یادآوری است که صورتهای مالی مخابرات ایران در سایت کدال، بورس اوراق بهادار تهران موجود است، اما نکته مهم مورد نظر آن است که طبق آنچه در سایت کدال منتشر شده، مخابرات ایران تقریبا ۹۱۶میلیارد تومان تا پایان شهریور ۹۶، نقدینگی دارد. حال آنکه، مخابرات ایران طبق همین صورتهای مالی ۲۳هزار کارمند رسمی و ۲۸هزار کارمند شرکتی تحت پوشش شرکت خدمات اول دارد (سهامدار اصلی خدمات اول خود مخابرات ایران است). بنابراین اگر بهطورمتوسط حقوق هر کارمند رسمی را پنج میلیون تومان و هر کارمند شرکتی را ۱. ۵میلیون تومان در نظر بگیریم، هر ماه مخابرات ایران حدود ۱۴۵ تا ۱۵۰میلیارد تومان بابت حقوق باید به کارکنانش بپردازد. بااینحساب، بر اساس گزارش شش ماهه اول ۹۶ از حساب سپردهها، شرکت مخابرات ایران برای پرداخت حداقل شش ماه حقوق کارکنانش نقدینگی و سپرده نزد بانکها دارد، اما در عمل نحوه پرداخت حقوق کارکنان اسفبار است. طبق اسنادی که در اختیار «شرق» قرار گرفته است، بهطورمثال از روز ۲۷ تا یکم هرماه حقوق در استانها پرداخت میشود و هر استانی پولدارتر باشد و یا مدیرش زرنگتر باشد و بتواند از تهران پول بگیرد، زودتر حقوقها را پرداخت میکند. درحالیکه مخابرات ایران از حذف شرکتهای استانی و ادغام آنها از مهر ۹۵ خبر داده که حتی اگر این را بپذیریم، دراینصورت باید حقوقها متمرکز و یکجا پرداخت شود.
پرداخت قسطی حقوق کارکنان
نکته دیگر این است که استانهایی مثل هرمزگان، کرمان و گلستان حقوق کارکنان را قسطی پرداخت میکنند! حتی در هرمزگان بخشی از عیدی ۹۵ را که اسفند پارسال بقیه کارکنان دریافت کردند، در آبان ۹۶ پرداخت کرده است! کارکنان شرکتی هم بارها از تأخیر در پرداخت حقوق خود گلایه کرده و اعتراض کردهاند که رسانهها حتی صداوسیما هم آن را منعکس کرده است. باوجود این حجم از نقدینگی، سود سهام ترجیحی کارکنان برای سال مالی ۹۵ نیز در سه قسط و سه ماه پرداخت شد. جالب آنکه در همین گیرودار، کمال بیگدلی، معاون مالی مدیرعامل مخابرات ایران، در ۱۷خرداد ۹۶ در گفتوگویی اعلام کرد: «سود سهام ترجیحی کارکنان قریب به ۷۰میلیارد تومان میشود، چون رقم قابل ملاحظهای است، ناچاریم در سه قسط پرداخت کنیم، اما در مورد سهامداران خرد، از ۹۶، ۴. ۱ این سودها را پرداخت میکنیم زیرا بیش از ۱۵میلیارد نیست، بنابراین راحتتر میتوانیم این پرداخت را داشته باشیم، اما سود سهام کارمندان هر قسط آن ۲۳میلیارد تومان میشود، بههمیندلیل ناچار میشویم در سه قسط پرداخت کنیم، اگر منابع مالی تأمین شد زودتر این سودهای ترجیحی پرداخت میشود». حال اگر این نکته را در کنار حجم سپرده سرمایهگذاری کوتاهمدت مخابرات ایران در بانکها که تا پایان شهریور، ۹۱۶میلیارد تومان است، قرار دهیم، این بیپولی کمی عجیب به نظر میرسد.