روزنامه قانون - التهاب روزهای پر سر و صدا خوابیدهاست اما حاشیههای اعتراضهای روزهای اخیر هنوز به گوش میرسد. روز گذشته در رسانهها و فضای مجازی خبری مبنی بر اینکه محمود احمدی نژاد با محدودیت هایی روبهرو شده است، شایعهشد.
برای اطلاع از صحت اخبار منتشر شده درباره این موضوع و موضع جریان موسوم به بهاریها در قبال مسائل رخداده در جامعه به سراغ بهمن شریف زاده از نزدیکان رییس دولتهای نهم و دهم رفتیم که در ادامه مشروح گفت وگو با این روحانی را میخوانید.
* خبرهایی مبنی بر ایجاد محدودیت هایی برای آقای احمدی نژاد به گوش میرسد. حتی برخی منابع خبری مدعی شدند که وی بازداشت شده است. آیا این اخبار صحت دارد؟
- خیر این موضوع صحت ندارد. برخی دوستان امروز صبح (دیروز) با ایشان در دفتر ولنجک دیدار کردند. ایشان هیچ محدودیتی برای برنامه و کارهایشان ندارند و به برنامههای روزانه خودشان میرسند.
* در روزهای گذشته کشور با اعتراضهای همراه بود که این اعتراضات به درگیری منجر شد. برخی از مسئولان کشور ریشه این انتقادات و تظاهرات را به شکل تلویحی و بدون اشاره به اسم آقای احمدی نژاد و با دادن نشانه هایی به ایشان منتسب کردند. آیا آقای احمدی نژاد در پیدایش این موضوع نقش داشتند؟
- اینکه برخی افراد این صحبت را مطرح میکنند تخمین ذهن برخی از دوستان و خلاف واقع است. آقای احمدی نژاد درباره حوادث اخیر سکوت اختیار کردند و هیچ نظری ندادند.
* چرا سکوت کرد؟ او از چند ماه قبل در سفرهای استانی خود و سخنرانیها ادعاهایی را نسبت به دولت و عملکردش مطرح میکرد!
- آقای احمدی نژاد منتقد وضعیت موجود است و با ماهیت اعتراضها که به وضعیت اقتصادی کشور شده موافق است اما وقتی کار به درگیری و خشونت کشید، سکوت اختیار کردند.
یعنی ایشان به نحوه اعتراضها منتقد بودند و در این نوع اعتراضات سوء استفادههای زیادی از وضعیت اعتراضها میشود. این نکته را اشاره کنم که آقای احمدی نژاد از ماهها قبل به این وضعیت معترض بود. نامه ۳۰ صفحهای ایشان در نقد وضعیت کشور و قوه قضاییه را فراموش نکنید. نامهای که با کمک قضات، وکلا و کارشناسان نوشته شد و در آن نقد هایی مطرح شد که هیچ کس نمیتوانست به آنها پاسخ دهد.
* آن نامه هیچ جوابی حتی به شکل خصوصی نگرفت؟
- خیر. به این دلیل که به طور کامل از تفکر وکلا و قضات در آمده بود و علمی بود و جای جواب برای کسی نگذاشته بود. اقدامات و اعترضهای ایشان هنوز پابرجاست اما به دلیل وضعیت اعتراضها که به خیابان کشیده شد، سکوت کردند.
* چند روز قبل از این اعتراضها بود که سه نفر از نزدیکان آقای احمدی نژاد یعنی آقایان بقایی، جوانفکر و خراسانی که مدتی بود به بست نشینی در حرم حضرت عبدالعظیم (ع) پایان داده بودند، باز این رویه بستنشینی خود را شروع کردند اما به یکباره و بدون اطلاع آن را متوقف کردند. دلیلش چه بود؟
- دلیل این موضوع نیز به اعتراضات بازمی گردد. با شکل اعتراضات خیابانی تصمیم گرفته شد در حال حاضر موضوع بستنشینی منتفی شود و موضع جریان آقای احمدی نژاد به شکل متحد سکوت است.
* یعنی اگر اعتراضها به شکل دیگری مطرح میشد آقای احمدی نژاد امکان داشت از این اعتراضات حمایت کند؟
- ببینید این اعترضات یک شکل و یک ماهیت دارد. موضوع این است که ماهیت این اعترضها وضعیت زندگی مردم بود اما شکل اعتراضات به گونهای بود که هدف این اعترضات گم شد. به همین دلیل تصمیم گرفته شد در مقابل ماجراهای اخیر موضعی گرفته نشود. اما انتقادات و اشکالات به وضعیت کشور وارد است و قابل کتمان نیست.
* به نظر شما احمدی نژاد یا جریانش، نسبت به ادعاها مبنی بر نقش او در به وجود آمدن اعتراضات پاسخی خواهند داد؟
- نمیدانم. اما برخی از حامیان ایشان نسبت به این اظهار نظرها پاسخ هایی را مطرح کردهاند. اما اگر ایشان خودشان صلاح بدانند موضع میگیرند و من اطلاعی از تصمیمشان ندارم.
* یک شایعهای نیز مطرح شد مبنی بر اینکه احمدینژاد را از مجمع تشخیص مصلحت نظام کنار گذاشتهاند. آیا چنین موضوعی مطرح شده است؟ او به جلسات مجمع تشخیص مصلحت نظام میرود؟
- این موضوع کذب است. آقای احمدی نژاد رابطه خوبی با آیتا... شاهرودی دارند و از نظر فکری این دو نفر به یکدیگر نزدیک هستند و مشکلی وجود ندارد که آقای احمدی نژاد نخواهد به جلسات مجمع برود. ایشان در جلسات شرکت میکنند و کاری به این شایعات ندارند.
غیبت احمدینژاد؛ چرا رئیس جمهوری سابق ایران نسبت به ناآرامیها سکوت کرد؟
یورونیوز - خبر بازداشت محمود احمدینژاد برای نخستین بار در روزنامه «القدس العربی» چاپ لندن در روز ششم ژانویه (۱۶ دی) به نقل از «یک منبع موثق» منتشر شد و رسانههای دیگر نیز اقدام به بازنشر آن کردند.
در حالیکه برخی رسانههای بین المللی مدعی شده اند، محمود احمدی نژاد رئیس جمهوری سابق ایران بازداشت شده است، چند نفر از نزدیکان وی این موضوع را تکذیب کردند.
این خبر برای نخستین بار در روزنامه «القدس العربی» چاپ لندن در روز ششم ژانویه (۱۶ دی) به نقل از «یک منبع موثق» منتشر شد و رسانههای دیگر نیز اقدام به بازنشر آن کردند. روزنامه القدس العربی دلیل بازداشت احمدینژاد را حمایت از معترضان تظاهرات اخیر در ایران عنوان کرده بود.
زمانی که این خبر ابعاد وسیعی به خود گرفت، ابتدا یک منبع نزدیک به احمدینژاد آن را تکذیب کرد و سپس عادل حیدری وکیل رئیس جمهوری سابق ایران در گفتوگو با ایلنا، در واکنش به این خبر گفت: «اخبار را از منابع موثق پیگیری کنید و من این خبر را تکذیب میکنم.»
از سوی دیگر کانال تلگرامی دولت بهار منتسب به احمدینژاد و یارانش با انتشار تصویری از وی در همان روز (۱۶ دی) در نظر داشت به طور غیر مستقیم به شایعههای بازداشت یا حصر خانگی احمدینژاد پاسخ دهد.
در ادامه این تکذیبها هم بهمن شریفزاده از نزدیکان رییس دولت نهم و دهم در گفتوگو با روزنامه قانون گفت: « برخی دوستان امروز صبح (دیروز-۱۷ دی ماه) با ایشان در دفتر ولنجک دیدار کردند. ایشان هیچ محدودیتی برای برنامه و کارهایشان ندارند و به برنامههای روزانه خودشان میرسند.»
آخرین حضور عمومی احمدینژاد چه زمانی بود؟
اما همچنان آقای احمدینژاد بر خلاف روزهای قبل از اعتراضهای سراسری در ایران، در جمعهای عمومی حضور نیافته است. همزمان با شروع اعتراضهای عمومی در استان خراسان رضوی در تاریخ هفتم دی ۱۳۹۶، محمود احمدینژاد سفری به شهر بوشهر داشت و در آنجا بدون اشاره به اعتراضهایی که از صبح آن روز آغاز شده بود، سخنرانی کرد.
آخرین حضور عمومی آقای احمدینژاد به تاریخ ۹ دی ماه ۱۳۹۶ برمیگردد که وی در محله محمودیه تهران، طبق نوشته کانال تلگرامیاش، در جمع فعالان رسانه و فضای مجازی سخنرانی کرد. در این جمع هم او ترجیح داد تا واکنشی نسبت به اعتراضهای سراسری در ایران که در آن تاریخ وسعت بیشتری پیدا کرده بود نداشته باشد.
در زمان اعتراضها و فروکش کردن آن تنها علیاکبر جوانفکر از حلقه نخست یاران احمدی نژاد در یک مطلب تلگرامی درباره اتفاقهای اخیر سخن گفته است: «اتفاقات اين روزها و شبها، ريشه در سالها توهين آشكار به شعور مردم و تشديد آن در ماهها و هفتههای اخير دارد. آيا اميدی به پايان يافتن اين توهينها هست؟! يا آنكه همچنان می خواهند با مردم شريف ايران، با همان زبان سخن بگويند؟!»
این واکنش در حالی صورت گرفت که حمید بقایی و اسفندیار رحیم مشایی دو یار نزدیک احمدی نژاد نسبت به این وقایع تاکنون موضع رسمی اتخاذ نکردهاند.
اتهامهای فرمانده سپاه علیه یک «مسئول سابق»
گرچه در این مدت آقای احمدینژاد روزه سکوت گرفته است اما برخی از رسانهها و شخصیتهای سیاسی درباره او سخن گفتهاند و حتی اتهامهایی در ارتباط با ناآرامیها در ایران به وی وارد کردهاند به طوری که محمدعلی جعفری، فرمانده سپاه پاسداران هفته گذشته در تاریخ ۱۲ دی ماه در پاسخ به سوالی «مبنی بر دخالت جریان منسوب به یکی از مسئولین سابق در آغاز این تجمع و اعتراض در مشهد» گفت: «این موضوع با فراخوان یکی از سایتهایی صورت گرفت که وابسته به شخصی است که این روزها زبان به مخالفتخوانی نسبت به اصل و ارزشهای نظام گشوده است.»
گرچه آقای جعفری نامی از احمدینژاد به میان نیاورد اما افزود: «نیروهای امنیتی درحال بررسی این مسئله هستند و اگر به دخالت این مسئول سابق برسند قطعاً متناسب با وضعیت و درخواست ناجا با او برخورد خواهند کرد.»
این اتهامها در تاریخ ۱۱ دی ماه در روزنامه جمهوری اسلامی به قلم مسیح مهاجری مدیرمسئول این روزنامه به نوعی دیگر و با زبانی دیگر تکرار شد. وی در بخشی از سرمقاله روزنامه خود نوشت: «رقبای دولت هم که فکر نمیکردند دمیدن در بوق تبلیغات ضد دولتی گرانی و تورم چه عواقب سوئی خواهد داشت، برای این سوال پاسخی ندارند که در زمانی که دولت محبوب و مورد حمایتشان تورم را به بالای ۴۰ درصد برده و گرانیهای ساعت به ساعت، امان مردم را بریده بود چرا این شیپور را در دست نداشتند؟» وی در این نوشته اشاره کرد: «از نقش گستاخیهای جریان انحرافی که ۸ سال قدرت را دردست داشت و حالا ژست اپوزیسیونی میگیرد و تا بالاترین نقطه نظام را مورد تعرض قرار میدهد، در پیدایش جریان جدید ساختارشکن نباید غافل شد.»
این سرمقاله بلافاصله با واکنش علی اکبر جوانفکر یکی از نزدیکان احمدینژاد روبرو شد. او در کانال تلگرامش به این سرمقاله واکنش نشان داد و ابتدا با تمسخر این روزنامه از آن با عنوان «روزنامه گمنام و فراموش شده» یاد کرد و سپس نوشت: «همین تحلیلهای بیپایه و اساس امثال آقای مهاجری است که در بسیاری از مواقع باعث گمراهی مسئولان و مدیران کشور شده و آنها را از آشنایی با حقایق و واقعیتهای کشور دور ساخته است.»
چرا احمدینژاد سکوت کرد؟
البته روزنامه جمهوری اسلامی در روز ۱۷ دی ماه هم در مقاله دیگری این پرسش را مطرح کرده بود که «علت سکوت احمدی نژاد در وقایع اخیر چیست؟»
نویسنده این مقاله در بخشی از مقاله خود، یکی از دلایل این سکوت را این گونه عنوان میکند: «رئیسجمهور سابق که هماکنون تنها جایگاه انتصابیاش در حاکمیت، صندلی کوچکی در مجمع تشخیص مصلحت نظام است (که در واقع تنها دروازه امید او برای بازگشت دوباره به قدرت است)، بیش از هر چیز نگران سرنوشت مبهمش در "نظارت استصوابی" آینده است. به بیانی دیگر، او ترجیح به سکوت داده تا بهانه بیشتری برای رد صلاحیتش در اختیار شورای نگهبان قرار ندهد.»
اما بهمن شریفزاده از نزدیکان احمدینژاد درباره علت سکوت احمدینژاد به روزنامه قانون این گونه پاسخ میدهد: «آقای احمدینژاد منتقد وضعیت موجود است و با ماهیت اعتراضها که به وضعیت اقتصادی کشور شده موافق است اما وقتی کار به درگیری و خشونت کشید، سکوت اختیار کردند.»
احمدینژاد و حلقه نخست نزدیکانش تا اندک زمانی پیش از آغاز اعتراضهای سراسری در ایران با پیامهای ویدئویی متعدد اتهامهای زیادی را متوجه برخی از مسئولان مخصوصا برادران لاریجانی و مخصوصا قوه قضایی و رئیس آن یعنی صادق آملی لاریجانی کرده why mahmoud ahmadinejad is silent around Iran's protests? بود. موضوعی که با واکنش و انتقاد رهبری ایران هم روبرو شد. علی خامنهای در تاریخ ششم دی، بدون نام بردن از احمدینژاد، گفته بود: «نمیشود که انسان یک دهه همهکاره کشور باشد، بعد در دهه بعدی تبدیل شود به مخالفخوان کشور».
حال باید منتظر ماند و دید با فروکش کردن تظاهرات سراسری چه زمانی مهر سکوت احمدینژاد شکسته میشود و آیا او با حضور در جمعهای عمومی به شایعهها درباره اعمال محدودیتهایی علیهاش پاسخ میدهد یا نه؟