رادیوفردا، رئیس مجلس خبرگان رهبری از جلسه «چندساعته» رهبر جمهوری اسلامی با شماری از «متخصصان» فضای مجازی خبر داد و افزود که در پی این جلسه، قرار است «یک حرکتی انجام دهند.»
احمد جنتی همچنی افزود که «فضای مجازی بلایی است که به جان ما افتادهاست و اگر جلو فضای مجازی را میگرفتند کار به اینجا نمیرسید. من گفتهام که نمیشود کلاً جلو فضای مجازی را گرفت ولی میتوانیم آن را کند کنیم.»
به گزارش روز پنجشنبه (پنجم بهمن) خبرگزاری تسنیم، احمد جنتی این موضوع را در جلسه مشترک هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری با کمیسیونهای داخلی خود بیان کرد.
آنطور که آقای جنتی اعلام کرده، آیتالله علی خامنهای، «روز سهشنبه با عدهای از متخصصان فضای مجازی جلسه چندساعتهای برگزار کرده و در مورد این مسائل صحبتهای مهمی انجام شد.»
وی به محتوای این دیدار اشارهای نکرد، اما افزود که بدنبال آن، «قرار است یک حرکتی انجام دهند. اما مهم این است که باید بدانیم چه باید کرد و چه کسی باید این کار را انجام دهد.»
رئیس مجلس خبرگان بدون اشاره به جزئیات، اضافه کرده که «باید افرادی را که ناتوان هستند تغییر داده و افراد توانا را مورد استفاده قرار دهیم. پس باید تحولاتی در این تشکیلات بهوجود بیاید.»
احمد جنتی نیز در سخنان تازه خود اضافه کرد که «میتوانستند آن را جلوتر کنترل کنند و نگذارند اینقدر سرعت آن بالا برود... ما کلاً نمیتوانیم جلوی آن را بگیریم، این نشدنی است، ولی میتوانیم آن را کم بکنیم.»
جنتی در ادامه به چین و ژاپن اشاره کرده و اینگونه ابراز نظر کردکه این دو کشور نیز فضای مجازی را «مهار میکنند که اگر مهار نمیکردند این اتفاقاتی که در ایران بهوجود آمد صدبرابر بدتر در آنجا بهوجود میآمد.»
وی «امنیت» موجود در این دو کشور را به دلیل «کنترل» اینترنت دانسته و افزود که بر اساس این الگو، «میتوان در ایران نیز این کار را کرد.»
رئیس مجلس خبرگان از قول افرادی که نامی از آنها نبرده نیز گفت: «البته گفته میشود که یک مقدار دیر شده و در اتفاقات اخیر جلوی آن را نگرفتیم و اغتشاشات بهوجود آمد.»
به دنبال گسترش اعتراضات اخیر در بیش از صد شهر ایران که سرکوب آن بیش از ۲۰ کشته بر جای گذاشت و هزاران نفر نیز در اعتراضات بازداشت شدند، شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام و تلگرام نیز فیلتر شد، اما پس از مدتی این دو شبکه دوباره رفع فیلتر شدند.
مسدود کردن تلگرام در ایران اعتراض بسیاری از نهادهای حقوق بشری را به دنبال داشت و دولت آمریکا هم در تحریمهای جدیدی که علیه چند شخص حقیقی و حقوقی ایرانی اعلام کرد، شورای عالی فضای مجازی ایران، مرکز دفاع سایبری سپاه پاسداران، و چند نهاد دیگر را به دلیل نقش آنها در محدود کردن دسترسی کاربران ایرانی به اینترنت و رسانههای بینالمللی تحریم کرد.
پس از اعتراضهای اخیر برخی از مقامهای جمهوری اسلامی خواستار جایگزینی پیامرسانهای خارجیبا پیامرسانهای داخلی شدهاند و دبیر شورای عالی فضای مجازی از مصوبه این شورا برای پرداخت پنج میلیارد تومان وام بدون بهره به مؤسسان این پیامرسانها خبر دادهاست.
گزارش کمپین حقوق بشر در ایران از چشمانداز محدودیتهای جدید علیه فضای مجازی
احمد جنتی در شرایطی از لزوم تغییر و تحول در تشکیلات مرتبط با کنترل فضای مجازی در ایران خبر داده که کمپین حقوق بشر در ایران در گزارشی ۷۵ صفحهای از افزایش «توانمندی» جمهوری اسلامی در «مسدود کردن»، «سانسور» و «نظارت بر اینترنت» در ایران خبر دادهاست.
این گزارش که ۲۰ دی ماه و با عنوان «دروازههای کنترل؛ سیاستگذاری اینترنتی در دولت حسن روحانی» منتشر شده، به بررسی نقش دولت روحانی، نهادهای زیرمجموعه آیتالله علی خامنهای و سازمانهای اطلاعاتی و امنیتی در محدود کردن دسترسی کاربران ایرانی به اینترنت و دخالت در حریم خصوصی آنها پرداختهاست.
این گزارش تشدید محدودیتهای اینترنتی در ایران بدنبال اعتراضهای ۱۰ روزه در شهرهای مختلف ایران در انتقاد به گرانیها و وضعیت وخیم اقتصادی را یکی از مصادیق روشن و گسترده اعمال سیاستهای محدودکننده اینترنت در ایران از سوی مقامهای جمهوری اسلامی ارزیابی کردهاست.
کمپین حقوق بشر در ایران در گزارش خود آورده که «ناآرامیهای اخیر نشان میدهد یک دهه تلاشهای دولت ایران برای کنترل اینترنت داخل ایران در حال تحقق یافتن است.»
در بخش دیگری از این گزارش به یک «تغییر مهم سازمانی» در کشور اشاره شده که «عمیقاً به دسترسی به اینترنت و حریم خصوصی در ایران آسیب» میزند.
این تغییر بنابر اعلام کمپین حقوق بشر در ایران، تجمیع «کنترل بر سیاستهای اینترنت ایران و توسعه زیرساختهای ارتباطات مخابراتی کشور» زیرنظر «سازمانها و نهادهای امنیتی تحت اختیار» آیتالله علی خامنهای است.
این کمپین اضافه میکند که «در حوزه سیاستگذاریهای کلان، رهبر جمهوری اسلامی ایران با انحصاری کردن اختیار تعیین سیاستهای اینترنت برای شورای عالی فضای مجازی، عملاً دست دولت را در سیاستگذاری کلان اینترنت محدودتر از گذشته کردهاست.»
در این گزارش همچنین به نقش قوه قضائیه و برخی دیگر از سازمانهای امنیتی و اطلاعاتی در جمهوری اسلامی در راستای محدود کردن اینترنت در ایران اشاره شده و آمده که «کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه» نیز «در محدود کردن دسترسی کاربران به اطاعات نقش مهمی دارند.»
این کمپین در عین حال چنین هشدار داده که شبکه ملی اینترنت ایران «بدون هیچگونه نظارت یا پادمانهای قضایی» میتواند «توسط نهادهای امنیتی و اطلاعاتی حکومت برای هک کردن حسابهای کاربران خصوصی بدون هیچگونه عقوبتی مورد استفاده قرار بگیرد.»
این گزارش در بخش دیگری نیز آورده که «شبکه ملی اینترنت ایران همچنین به حکومت اجازه میدهد تا به صورت موثرتری محتویات آنلاین را فیلتر و دستکاری و کاربران را به سایتهایی که محتوای مورد تأیید حکومت و بعضاً ساختگی ارائه میکنند هدایت کنند.»