نتانیاهو قطعهای از «پهپاد سرنگون شده ایران» را در مونیخ نمایش داد
یورونیوز، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در جریان سخنرانی خود در کنفرانس امنیتی مونیخ با نشان دادن بخشی از شیئی -که به گفته او قسمتی از لاشه پهپاد سرنگون شده ایران در آسمان اسرائیل بود- گفت در صورت لزوم مستقیما علیه ایران و نه «نمایندگان» این کشور اقدام خواهد کرد.
آقای نتانیاهو فعالیتهای جاهطلبانه ایران در منطقه را مانع بالقوه دستیابی به صلح میان اسرائیل و فلسطین دانست.
وی در زمان نمایش قطعه پهپاد ادعایی به تندی و با لحنی طعنه آمیز، از سخنان محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران انتقاد کرد. وی با اشاره به تکذیب ادعای تهران درباره ایرانی بودن پهپاد گفت: «آقای ظریف این تکه را میشناسید؟»
نخست وزیر اسرائیل از آقای ظریف خواست تا این پیام تلآویو را به تهران منتقل کند: «قدرت اسرائیل را آزمایش نکنید.» وی افزود: «اجازه نمیدهیم رژیم [ایران] بر گردن ما طناب ببندد.»
تنش میان اسرائیل و ایران پس از سرنگونی یک فروند پهپاد «ساخت ایران» پس از ورود به حریم هوایی اسرائیل شدت گرفت. نیروی هوایی اسرائیل پس از این اتفاق مواضعی را در سوریه بمباران کرد. یک جنگنده اف۱۶ این کشور در جریان این حمله توسط پدافند ارتش عربی سوریه سرنگون شد.
به کانال خبرنامه گویا در تلگرام بپیوندید
نخست وزیر اسرائیل همچنین با نمایش نقشهای از گسترش نفوذ ایران در خاورمیانه از کشورهای اروپایی و ایالات متحده آمریکا خواست تا فورا با ایران برخورد کنند.
تلآویو بارها نسبت به افزایش حضور ایران در سوریه و امکان تاسیس پایگاههای نظامی ایران به ویژه در بلندهای جولان اشغالی ابراز نگرانی کرده است.
ظریف: اسطورهی شکستناپذیری اسرائیل فروریخت
ایران اینترنشنال - محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجهی جمهوری اسلامی ایران، سخنرانی بینیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل را به یک سیرک تشبیه کرد و گفت که سرنگونی جنگندهی اسرائیلی که اخیراً اتفاق افتاد، « اسطورهی شکستناپذیری» اسرائیل را فروریخت.
وزیر امور خارجهی ایران، روز یکشنبه ۲۹ بهمنماه، در سخنرانی خود در کنفرانس امنیتی مونیخ، تأکید کرد که با وجود شکست داعش در قلمروی که تحت کنترل گرفته بود، اما تهدید افراطگرایی ازبین نرفته است. او با تأکید بر ایستادن در مقابل تلاش قدرتهای منطقه برای ایجاد هژمونی، گفت که «عصر هژمونی و برتریجویی منطقهای یا بینالمللی به پایان رسیده است».
ظریف در بخشی از سخنرانی خود، به سخنرانی نتانیاهو در این اجلاس اشاره کرد و با تشبیه آن به یک «سیرک کارتونی»، گفت که این سخنان، شایستهی هیچ پاسخی نیست؛ زیرا منطقه مسائل جدیتری دارد که باید به آن پرداخته شود.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران همچنین گفت: «قدرتهای بزرگ و متحدان منطقهایشان مدتهاست که در منطقهی ما، تصمیمات اشتباهی میگیرند اما دیگران، بهویژه ایران را برای پیامدهای این تصمیمات، سرزنش میکنند».
ظریف با پیشنهاد «یک مهندسی جدید جمعی» برای تأمین امنیت در خلیج فارس، افزود که محور این مهندسی، «بهرسمیتشناختن مشکلات» خواهد بود.
او گفت که تنها راه برای رسیدن به یک منطقهی قوی، واقعگرایی و قبول اختلافهاست و از آن بهعنوان مفهوم مدرن «شبکهی امنیتی» یاد کرد.
به کانال خبرنامه گویا در تلگرام بپیوندید
او در توضیح بیشتر این مفهوم، گفت که «شبکهی امنیتی» مدنظر او، بهمعنای تأمین امنیت تمام کاربران است و افزود:«امنیت تک تک اعضای یک شبکه، برای امنیت کل اعضا ضروری است».
ظریف در سخنرانی خود در مونیخ، با اشاره به توافق برجام به عنوان یک مثال از «رویکرد شبکهای به امنیت»، گفت که با تأمین منافع و ملاحظات تکتک طرفهای مذاکره، باعث رسیدن به یک توافق مطلوب شده است.
او همچنین گفت که ایران چنین رویکردی را برای تأمین امنیت خلیج فارس نیز پیشنهاد کرده، ولی با استقبال روبرو نشدهاست. ظریف گفت که این گزینه هنوز روی میز است.
ظریف، پیش از این، پنجم بهمنماه، با انتشار مقالهای در روزنامهی ینیشفق ترکیه، تحت عنوان «همکاریهای منطقهای پساداعش»، پیشنهاد ایجاد یک «مجمع گفتوگوی منطقهای در خلیج فارس» را مطرح کرده بود، اما کشورهای منطقه، واکنش چندانی به این پیشنهاد نشان ندادند.
شیخ تمیم بنحمد آلثانی، امیر قطر، روز شنبه ۲۸ بهمنماه، در سخنان خود در کنفرانس امنیتی مونیخ، با ارائهی پیشنهادی مشابه، کشورهای خاورمیانه را به کنار گذاشتن اختلافات فراخواند و خواستار ایجاد توافق امنیتی مشابه اتحادیهی اروپا در منطقه شد.
ظریف در سخنرانی خود در کنفرانس امنیتی مونیخ، ضمن اشاره به لزوم اعتمادسازی در فرایند تأمین امنیت منطقه، گفت که بهطور مثال، «پیشاپیش میتوانیم به کشورهای همسایه دربارهی مانورهایی که برگزار میکنیم، اطلاع دهیم».
وزیر خارجه ایران همچنین با اشاره به سرنگونکردن جنگندهی اسرائیلی که به اهدافی متعلقبه ایران در سوریه حمله کرده بود، گفت که این رویداد، «اسطورهی شکستناپذیری» اسرائیل را تضعیف کرد و فروریخت.
او همچنین در این خصوص افزود: «اسرائیل با نوعی سیاست خصمانه نسبتبه همسایگانش، بهطور روزانه به سوریه و لبنان تجاوز میکند».
ظریف همچنین در پاسخ به سؤالی مبنیبر اینکه آیا ایران اسرائیل را بهرسمیت خواهد شناخت یا خیر، گفت: «اسرائیل در تلاش برای فرار از برعهدهگرفتن مسؤولیت سیاستهای مجرمانهاش است».
پنجاهوچهارمین کنفرانس امنیتی مونیخ، از ۲۷ بهمنماه در جنوب آلمان آغاز به کار کرده و تبادلنظر بین شرکتکنندگان این کنفرانس، درخصوص مسائل امنیتی مهم جهان، ادامه دارد.
در نشست سهروزهی امنیتی مونیخ در آلمان، موضوعاتی ازجمله آیندهی اروپا، جنگ سوریه، تهدید هستهای کرهشمالی، رابطهی روسیه و غرب و ناآرامیهای شرق اوکراین مورد تبادلنظر قرار میگیرد. آیندهی برجام و فعالیتهای منطقهای ایران نیز از دیگر موضوعاتی است که برخی حاضران به آن میپردازند.
محمدجواد ظریف با محور قراردادن مسائل منطقهای، سعی کرد تا رویکرد امنیتی نوینی را برای تأمین امنیت منطقه و بهخصوص حوزهی خلیج فارس معرفی کند.