دویچه وله ـ وزیر خزانهداری آمریکا پس از اعلام خروج این کشور از برجام گفت که مجوز فروش هواپیماهای مسافربری دو شرکت بوئینگ و ایرباس به ایران لغو خواهد شد. ترامپ گفته بود که با خروج آمریکا از برجام تحریمها علیه ایران بازمیگردند.
استیون منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا، روز سهشنبه (۸ مه/ ۱۸ اردیبهشت به وقت محلی) اندک زمانی پس از آنکه دونالد ترامپ خروج این کشور از توافق هستهای با ایران را اعلام کرد، در واشنگتن گفت که مجوز دو شرکت بوئینگ و ایرباس برای فروش هواپیماهای مسافربری به ایران لغو خواهد شد. او همچنین گفت که تحریمهای جدید آمریکا صادرات نفت ایران را نیز بهشدت محدود خواهد کرد.
به کانال خبرنامه گویا در تلگرام بپیوندید
ترامپ با اعلام خروج آمریکا از توافق هستهای با ایران موسوم به برجام گفت که تحریمهای اقتصادی ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی دوباره به اجرا در خواهند آمد. توافق هستهای با ایران در سال ۲۰۱۵ میلادی با هدف جلوگیری از دستیابی تهران به سلاح اتمی، در قبال محدودیت جدی برنامه هستهای جمهوری اسلامی، باعث توقف این تحریمها شده بود.
ایرانایر پس از این توافق مجموعا ۲۰۰ هواپیمای مسافربری سفارش داده بود: ۱۰۰ هواپیمای ایرباس، ۸۰ هواپیمای بوئینگ و ۲۰ هواپیما از شرکت فرانسوی−ایتالیایی "ایتیآر". تمامی معاملات این شرکتهای هواپیماسازی، به دلیل وابستگی شدید آنها به قطعات آمریکایی، نیازمند مجوز واشنگتن است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، وزارت خزانهداری آمریکا به عنوان مسئول صدور مجوز کنترل صادرات، اعلام کرده است که پس از گذشت ۹۰ روز، دیگر مجوز صدور هواپیماهای مسافربری، قطعات و خدمات آن را به ایران صادر نخواهد کرد.
سخنگوی بوئینگ پس از اظهارات استیون منوچین گفته است که این شرکت آمریکایی از این پس نیز مقرارت ایالات متحده را اجرا خواهد کرد. شرکت هواپیماسازی اروپایی ایرباس اما هنوز به سخنان وزیر خزانهداری آمریکا واکنش نشان نداده است.
ناوگان هوایی ایران فرسوده است. پس از امضای برجام، دولت ایران تلاش زیادی کرد تا با بستن قراردادهایی با شرکتهای هواپیماسازی بوئینگ و ایرباس ناوگان هوایی خود را بازسازی کند. اما این تلاشها نیز مانند بسیاری امتیازهایی که ایران انتظار داشت با برجام به آنها دست یابد، با روی کار آمدن دونالد ترامپ در آمریکا با موانعی جدی روبهرو شد.
مقامهای جمهوری اسلامی پیشتر نیز با وجود توافق هستهای با قدرتهای جهانی و توقف تحریمهای اقتصادی، بارها واشنگتن را متهم کرده بودند که در برابر تحویل هواپیماهای مسافربری ساخت آمریکا و اروپا به ایران مانعتراشی میکند.