دویچه وله - با اعلام تصمیم ترامپ مبنی بر خروج از برجام و اعلام تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران، فعالیتهای اقتصادی ایران و چین افزایش یافت. فعالیت نخستین راهآهن میان دوکشور، که بخشی از پروژه "جاده ابریشم جدید" است شروع به کار کرد.
کمی پس از اعلام تصمیم دونالد ترامپ مبنی بر خروج از برجام و اعلام تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران، روابط اقتصادی میان ایران و چین بیشتر شد و نخستین خط آهن میان ایران و چین روز پنجشنبه (۲۰ اردیبهشت / ۱۰ مه) آغاز به کار کرد.
نخستین قطار حامل کالای تجارتی از بایانور در شمال چین، از مسیر خط آهن جدید استفاده کرد و به مقصد ایران به حرکت در آمد. قطارها این مسیر ۸۰۰۰ و ۳۵۲ کیلومتری را ۱۵ روزه طی میکنند و به تهران میرسند. به این ترتیب زمان ضروری برای رسیدن کالا از چین به ایران، به نسبت حمل کالا از طریق دریا، دستکم ۲۰ روز کاهش مییابد.
به کانال خبرنامه گویا در تلگرام بپیوندید
ایران و چین دو سال پیش، پس از قبول برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و پایان تحریمها، موافقت کردند که روابط تجاری دو کشور طی ۱۰ سال آتی ۱۰ برابر شود و به مرز ۶۰۰ میلیارد دلار (۵۰۵ میلیارد یورو) برسد.
ساخت این خط آهن یکی از بخشهای پروژه عظیم ۹۰۰ میلیارد دلاری "جاده ابریشم جدید" است که توسط چین راهاندازی شده است. چین برای اجرای این پروژه بزرگ اقتصادی که در سال ۲۰۱۳ مطرح شد، سرمایهای کلان در نظر گرفته است. این پروژه دو مسیر خشکی و دریایی دارد.
رکن اصلی "جاده ابریشم جدید" ایجاد مجموعهای از خط آهن است که چین را به کشورهای آسیایی و اروپایی وصل میکند؛ مجموعهای که به "یک کمربند، یک جاده" (One Belt, One Road) شهرت یافته و ایران یکی از حلقههای مهم آن است.
انتقاد چین به خروج آمریکا از برجام
چین پس از خروج آمریکا از توافق هستهای با ایران به شدت از اقدام آمریکا انتقاد کرد. لو کانگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین در این باره گفت که چین از این تصمیم آمریکا بسیار متاسف است.
سخنگوی وزارت امور خارجه چین در ادامه گفت برجام مورد توافق بسیاری از کشورها بوده و شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز آن را تایید کرده است، پس "همه شرکتکنندگان باید بکوشند تا این توافق اجرایی شود".
لو کانگ گفت این توافق برای جلوگیری از گسترش سلاحهای هستهای و همچنین ترویج صلح و ثبات در خاورمیانه مهم است. او تاکید کرد که این توافق همچنین نمونهای است برای حل بحرانها از راه دیپلماتیک.