العربیه - در راستای ادامه تلاشهای ایران برای یافتن منطقه نفوذ در کشورهای عربی شمال آفريقا و سواحل اين قاره كه به منظور گسترش فعالیتهای مذهبی دنبال مىشود، تهران سعی کرد تا از شرایط هرج و مرج در لیبی پس از سقوط رژیم معمر قذافی استفاده کند و با برقراری ارتباط با برخی گروههای وابسته به القاعده و داعش، جای پایی برای نفوذ خود در این کشور بحران زده پیدا کند.
تلاش ایران برای حضور در شمال آفریقا بویژه در لیبی در راستای سیاست صدور انقلاب با الگوی حکومت خمینی و با هدف مقابله با اسرائیل در آن قاره دنبال میشود.
پیش از کشته شدن دو کارشناس نظامی ایرانی در لیبی منابع مطلع از دیدارهای سری میان مقامات نظامی ایران با برخی از مقامات ارشد نظامی و فعالان سیاسی لیبی خبر داده بودند.
طبق این گزارش این دیدارها سری میان مقامات نظامی جمهوری اسلامی با فرماندهان برخی شبه نظامیان لیبیایی در تونس برگزار شده بود.
به کانال خبرنامه گویا در تلگرام بپیوندید
در ادامه این فعالیتها بود که تهران دو تن از کارشناسان برجسته نظامی سپاه قدس را برای ماموریتی ویژه به لیبی فرستاد.
به گزارش العربیه به نقل از منابع موثق امنیتی در لیبی دو مشاور نظامی ایران که وارد لیبی شده بودند توسط موساد اسرائیل تعقیب و در خاک لیبی تصفیه شدند.
یک منبع امنیتی که نخواست نامش فاش شود، به العربیه گفت: «اسرائیلیها قدم به قدم این دو مشاور نظامی وابسته به سپاه قدس ایران را از روز آغاز ماموریتشان تعقیب کرده بودند و هنگامی که از گذرگاه «الذهبیه» در مرز تونس- لیبی وارد خاک این کشور شدند، شبکه موساد آنها را دنبال کرد تا اینکه به شهر کوچکی به نام «الکفره» واقع در جنوب لیبی رسیدند و سپس سازمان اطلاعات اسرائیل به وسیله افرادی مسلح آنها را تصفیه کردند. طبق این منبع امنیتی موثق لیبی عملیات تصفیه این دو مشاور ایرانی وابسته به سپاه توسط «موساد» انجام گرفت.
ناظران میگویند حادثه «اسرارآمیز» کشته شدن دو مشاور نظامی سپاه در اولین مرحله از ماموریتشان در لیبی، که پس از نفوذ گسترده ایران در سوریه، عراق، لبنان و یمن صورت میگیرد، ضربه دردناکی برای تهران به شمار میرود.
در همین حال منابع امنیتی مشابهی در لیبی جزئیات دقیقتری از نوع مأموریت این دو مشاور نظامی ایران که در جنوب لیبی تصفیه شدند ارائه دادهاند. در این جزئیاتت آمده است که این دو نظامی ایرانی برای برقراری ارتباط و هماهنگی با فرماندهان القاعده و داعش که از الرقه سوریه به ترکیه و سپس به لیبی انتقال داده شدند، به آن کشور مامور شده بودند.
تلاش برای رسیدن به اورانیوم
منابع امنیتی لیبی تأکید میکنند که کارشناسان نظامی ایران از منطقه غربی کوهستانی واقع در غرب طرابلس یعنی جایی که مملو از منابع طبیعی از جمله اورانیوم است، توسط عناصر اطلاعاتی «موساد» شناسایی شدند.
منابع امنیتی لیبی میگویند ایران تلاش میکرد تا از طریق ارتباط با این گروههای اسلامی تندرو محمولههایی از این مواد خام را که حاوی مواد اورانیوم است را به ایران منتقل کند.
منابع میگویند این اولین بار نیست که ایران برای پیشبرد اهداف خود به گروههای تندرو اسلامی متوسل میشود، بلکه تهران همواره تلاش کرده تا از نفوذ در میان این گروهها از آنها ابزاری برای فشار و باج گیری از دولتایشان استفاده کند.
از سوی دیگر ایران با نفوذ در کشورهای آفریقای شمالی سعی دارد تا نسخهای از تشیع مورد نظر خود که به ایران وابسته است را در منطقه نشر کند تا بتواند از ظریق آن اعمال نفوذ کند.
طی سالهای گذشته ایران تلاش کرد تا جای پایی برای خود در الجزایر، سودان، موریتانیا و مراکش پیدا کند. در برخی از این کشورها مانند الجزایر ایران شبکههایی برای نشر تشیع تشکیل داده بود.
در موریتانیا نیز دفاتری و مراکزی برای نشر تشیع باز کرد که اخیرا دولت این کشور تمام مراکز و حسینههای مبلغان فرقه گرای ایرانی را در نواکشوط بسته و از آنها خواست تا کشور را ترک کنند.
ایران در مراکش نیزسعی کرد از طریق حزب الله لبنان به افرادی از جبهه جدایی طلب «پولیساریو» آموزش نظامی دهد و به آنها کمک تسلیحاتی و حمایت مالی بکند.
در الجزایر نیز از طریق کارکنان سفارت و شخصی به نام امیر موسوی ایران به نشر فرقه گرایی دست زد.
فعالان الجزایری در واکنش به فعالیت ایران از طریق شبکههای اجتماعی و دیگر رسانههای اینترنتی با دادن فراخوانی ، خواستار طرد امیر موسوی افسر اطلاعاتی ایران که در سفارت این کشور در الجزایر مشغول است، شدند.
موسوی در الجزایر به فعالیت برای«گسترش و نفوذ مذهب شیعه در الجزایر و سازماندهی هستههای اطلاعاتی شیعه» متهم است او همچنین در ایجاد ارتباط بین جبهه پولیساریو با حزب الله و انتقال سلاح و مهمات از لبنان به اردوگاههای «تندوف» در جنوب الجزایر که محل استقرار جنگجویان جبهه پولیساریو است نقش ایفا کرده است.