رادیو فردا - محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات، میگوید پخش اعترافات مائده هژبری دختر رقصنده اینستاگرام، برای انحراف افکار عمومی از کسانی است که منافعشان از شفافسازی بازار ارز به خطر افتاده است.
روز دوشنبه، شبکه یک سیما برنامهای با عنوان «بیراهه» پخش کرد که در آن چند دختر از فعالیتهای خود در اینستاگرام ابراز ندامت میکردند.
یکی از این دختران، مائده هژبری ۱۷ ساله بود که دربرابر مجری اعترافگیر سیما گریه میکرد.
بلافاصله سیلی از واکنشهای انتقادی به این برنامه و کلیت صدا و سیما بهراه افتاد.
مطالب بیشتر در سایت رادیو فردا
زهرا رهنورد که درحصر خانگی است تا دهها چهره سیاسی و فرهنگی داخل و خارج کشور و هزاران کاربر ایرانی این برنامه را محکوم کردند. این بار حتی روزنامه کیهان این برنامه را «بدسلیقگی» و «دادن بهانه به دشمنان» دانست و قوه قضاییه هم مسئولیت آن را نپذیرفت. حتی در برنامههای صدا و سیما نیز به این برنامه انتقاد شد اما مدیریت این سازمان از اقدام خود دقاع کرد.
در واکنش به ایران برنامه، محمدجواد آذری جهرمی، روز چهارشنبه ۲۰ تیرماه در یک مصاحبه رادیویی هدف از این برنامه را انحراف افکار عمومی دانست و گفت: «پیش کشیدن موضوع دختر خانمی که در اینستاگرام فعال بود و فیلتر این شبکه اجتماعی، حاصل تصمیم اتاق فکرهایی بود که منافعشان از موضوع شفافسازی ارزی به خطر افتاده است. البته نه اینکه بگویم صدا و سیما و مسئول محترمی که در این موارد مصاحبه کرده است، اتاق فکر هستند.»
وزیر ارتباطات نخستین وزیری بود که فهرست دریافتکنندگان ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات گوشیهای هوشمند را منتشر کرد. پس از انتشار این فهرست مشخص شد شرکتهایی تازهتاسیس یا بیرون از حوزه کاریشان برای واردات موبایل ارز دولتی گرفتهاند و آن را به نرخ آزاد فروختهاند یا حتی همه ارزها را صرف واردات نکردهاند.
محمد شریعمتداری، وزیر صنعت و معدن و تجارت، که در ابتدا از انتشار فهرست مشابه خودداری میکرد در پی انتقادهای گسترده در نهایت فهرست دریافتکنندگان ارز دولتی را منتشر کرد. این فهرست هم به نوبه خود جنجالی شد.
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات در ادامه مصاحبه خود بدون ذکر جزئیات درباره پخش اعترافات مائده هژبری از شبکه یک گفت: «وقتی فضای کشور روی مطالبه شفافگرایی قرار گرفته تا تکلیف ارزهایی که گرفته شده مشخص شود، یک باره خانمی تبدیل به سوژه خبری بزرگی میشود که کل دنیا شروع به صحبت کردن درباره او میکنند که به نظر من طبیعی نیست.»
در همین حال حسامالدین آشنا، مشاور فرهنگی رئیسجمهور و عضو شورای نظارت بر صدا و سیما، هم گفت: « امکان رسیدگی به شکایت افراد نسبت به پخش تصاویر آنها در تلویزیون از سوی شورای نظارت بر صدا و سیما وجود دارد.»
پای برنامه «بیراهه» صدا و سیما به مجلس هم کشیده شد. غلامرضا کاتب، عضو ناظر مجلس در هیات نظارت بر صدا و سیما، به خبرگزاری ایسنا گفت «شکایتهای متعددی توسط انجمن حمایت از کودکان و گروههای اجتماعی گوناگون» به شورای نظارت رسیده و به این شکایتها در جلسه هفته آینده شواری نظارت رسیدگی خواهد شد.
به کانال خبرنامه گویا در تلگرام بپیوندید
علی مطهری، نائب رئیس مجلس، نیز با انتقاد از برنامه «بیراهه» و البته مخالفت با رقصیدن دختران در اینستاگرام گفت: «پخش اعترافات یک دختر نوجوان از فعالیت خلاف اخلاق اینستاگرامی او با حالت گریه و بیپناهی از صداوسیما، عواطف مردم را به نفع او تحریک کرد. باید نبض روانشناسی جامعه در دست مدیران صداوسیما باشد تا نقض غرض نکنند. مردم همیشه طرفدار مظلومند هر چند کار او را و راه و فکر او را درست ندانند.»
علی مطهری برنامه «بیراهه»، «پخش صحنههایی از زندگی خصوصی مرحوم سیدامامی فعال محیط زیست» و «دادگاههای معترضان انتخابات سال ۸۸» را تنها «مشتی از خروار» در مورد کارنامه صدا و سیما دانست.
صدا و سیما، نیروی انتظامی و قوه قضاییه هیچ کدام مسئولیت پخش برنامه «بیراهه» را به عهده نگرفتهاند.
در حالی که محمد حسین رنجبران، مدیرکل روابط عمومی صدا و سیما، گفته است «براساس صحبتی که با مسئولان ناجا داشتم برای این افراد حکم قضایی صادر شده بود و حتی مقام قضایی درخواست کرده بوده تا موضوع این افراد حتما رسانهای شود»، ایسنا نوشته است نتیجه پیگیریها این خبرگزاری از چند حوزه قضایی با این پاسخ روبرو شده است: «پخش این مستند با هماهنگی دستگاه قضایی نبوده است و دستگاه قضایی اوایل هفته آینده در این زمینه اطلاعرسانی لازم را خواهد کرد.»
از سوی دیگر دهها تن از مخالفان جمهوری اسلامی در خارج کشور، در پی پخش این برنامه در نامهای به مایک پومپئو وزیر خارجه آمریکا، خواستار تحریم صدا و سیما شدند.
رضا پهلوی، فرزند محمدرضا شاه، نیز در توییتر خود نوشت جرم مائده هژبری و زنان دیگر ایرانی این است که «میخواهند آزاد باشند و زندگی کنند...»
منتقدان سیاستهای صدا وسیما این سازمان را سالهاست که متهم میکنند از سازمانی «ملی» به صدا و سیمای «میلی» تبدیل شده و اهداف نهادهای نظامی - امنیتی و جناحهای سیاسی تندرو را دنبال میکند.
مصطفی تاجزاده فعال سیاسی اصلاحطلب پس از پخش برنامه «بیراهه»در توییتر خود نوشت: «اگر صدا و سیما به کسی غیر از رهبر جوابگو بود هرگز نمیتوانست اعترافگیری غیرقانونی و غیرانسانی را ادامه دهد...»
رئیس صدا و سیما از منصوبان رهبر جمهوری اسلامی است و این سازمان تاکنون درباره تحقیق و تفحص مجلس از خود مقاومت نشان داده است.