رادیو زمانه - محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران گفته جمهوری اسلامی تاکنون در چهار دهه گذشته، هیچگاه با چنین بحرانهای حادی مواجه نبوده است. او در سالگرد پذیرش قطعنامه ۵۹۸ از سوی آیتالله خمینی، شرایط را از زمان نوشیدن «جام زهر» هم بدتر توصیف کرده و احتمال داده ناآرامیهایی شدیدتر از اعتراضات سراسری دی ماه در راه باشد.
محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران در سخنانی در اجلاس مشورتی که با حضور رؤسای شورای اسلامی کلانشهرها و مراکز استان برگزار شده بود، گفت:
«موضوعی که در این جلسه بنده می خواستم به آن اشاره کنم وضعیت خاص کشور در این شرایط بهخصوص شش ماهه دوم سال جاری و لزوم آمادگی مدیریت شهری برای مواجه با آن است».
فرزند اکبر هاشمی رفسنجانی هشدار داد که ممکن است در نیمه دوم سال جمهوری اسلامی با بحرانهایی اجتماعی مواجه شود که از اعتراضات سراسری دی ۹۶ هم نیز بزرگتر باشد.
او گفته علاوه بر بحرانهای سیاسی و اجتماعی، در پاییز و زمستان ۹۷ بحرانهای زیست محیطی هم، بهویژه هجوم ریزگردها و کمبود آب، به اوج خود خواهد رسید.
محسن هاشمی گفت شرایط ایران حتی از زمانی که ایران قطعنامه را پذیرفت نیز بدتر است. به گفته او، دستکم در آن دوران با وجود شرایط نامناسب اقتصادی و کاهش شدید درآمد نفتی، ایران به لحاظ سیاست داخلی و اعتماد عمومی در وضعیت مناسبتری قرار داشت، بر عکس وضعیت فعلی.
به باور فرزند اکبر هاشمی رفسنجانی، بر مبنای همین «اعتماد عمومی و وضعیت خوب سیاست داخلی» بود که مسئولان وقت با محوریت هاشمی رفسنجانی توانستند آیتالله خمینی را قانع کنند که قطعنامه ۵۹۸ را بپذیرد و «صلحی پایدار و پیروزی مسالمت آمیز» برقرار شود و «جام زهر» به «شهد شیرین» بدل گردد.
اما رئیس شورای شهر تهران بحرانهای فعلی را «حادترین و عمیقترین» جمهوری اسلامی در ۴۰ سال گذشته خواند. او در سخنرانی اخیرش فهرستی از این بحرانها را برشمارد:
♦ تداوم رکود چندین ساله که موجب بروز بحران اشتغال و کاهش سطح رفاه عمومی گردیده، موجب نارضایتی مردم بخصوص دهکهای پایین جامعه شده است.
♦ کشور با تهدیدات و تحریمهای جدی توسط مثلث ایالات متحده امریکا، رژیم صهیونیستی و برخی دولتهای عربی مواجه است که احتمالا در نیمه دوم سال موجب کاهش درآمد ارزی کشور خواهد شد.
♦ مسایل مطرح شده در افکار عمومی طی دهه اخیر در مورد مفاسد اقتصادی و رانت و سواستفاده از قدرت توسط برخی مسئولان موجب آسیب دیدن سرمایه اجتماعی و کاهش اعتماد عمومی گردیده که مهمترین نقطه ضعف ما در مقایسه با دهه شصت است.
♦ چالش سیاسی که از حوادث سال ۱۳۸۸ در میان نخبگان به وجود آمده نیز هنوز ترمیم مناسبی نگردیده و شکاف میان حاکمیت ونخبگان که قبلا بین اصلاح طلبان وتکنوکرات ها با حاکمیت به وجود آمده بود، با مسایل حاشیهای رییس جمهور سابق، بخشی از جریان دلواپس را نیز دچار چالش با حاکمیت کرده است.
♦ بحرانهای عمومی جامعه، بحران کمبود نقدینگی در شهرداری که ناشی از رکود در بخش ساخت و فقدان درآمدهای پایدار میباشد احتمالاً به ایجاد چالشهای داخلی در مدیریت شهری در تأمین هزینهها، تعدیل نیرو و اختلال در ارائه خدمات منجر خواهد گردید.
محسن هاشمی که پس از برکناری محمدعلی نجفی، تلاشهایش برای تکیه زدن بر صندلی شهرداری تهران با استقبال اعضای شورای شهر مواجه نشد، اکنون به رؤسای شوراهای اسلامی دیگر کلانشهرها پیشنهاد داده تا با هماهنگی نهادهای مسئول نظیر وزارت کشور، یک «مجمع مشورتی» تشکیل دهند.
او هدف این مجمع را آمادگی مدیریت شهری برای رویارویی با بحرانهای اجتماعی و نارضایتیهای مدنی دانست.
پیش از این سخنان رئیس شورای شهر تهران، حسن هاشمی وزیر بهداشت نیز هشدار داده بود که از آبان امسال، ایران با «طوفان تحریمها» مواجه میشود. نخستین بسته تحریمی واشنگتن علیه ایران از چهارم اوت (۱۳ مرداد) به اجرا در میآید. اما دومین دور و جدیترین دور تحریمها که فروش نفت را هدف قرار خواهد داد از ماه نوامبر یعنی آبان امسال آغاز خواهد شد.
روز گذشته، محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس جمهوری اسلامی از تغییر کابینه خبر داد. واعظی گفت بعد از دیدار علی خامنهای با اعضای هیأت دولت، روحانی در حال بررسی گزینههایی برای چند وزارتخانه است. رئیس دفتر روحانی درباره وزیرانی که تغییر میکنند سکوت کرد.