رویداد۲۴ درحال حاضر کالاهای اساسی مورد مصرف مردم با ارز دولتی وارد کشور و عرضه میشوند، اقدامی که با رشد فزاینده قاچاق این کالاها دولت را ناگزیر به سهمیهبندی و توزیع کوپنی این اقلام خواهد کرد. بر این اساس دولت سعی کرده با تخصیص دلار رسمی ۴۲۰۰ تومانی به واردات اقلام اساسی مانع جهش قیمت کالاهای پرمصرف و ضروری در بازار شود؛ اقلامی همچون بنزین، آرد گندم، مرغ و برنج و ...که با نرخ ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد می شوند، از جمله اقلامی است که موجب فراهم شدن بیش از پیش زمینه قاچاق کالاهای اساسی از ایران به کشورهای همسایه از جمله عراق، افغانستان و پاکستان شده است.
محمدآقا طاهر رئیس اتحادیه بنکداران به رویداد۲۴ گفته است قاچاق کالاهای اساسی در مرزهای غربی کشور شدت گرفته و مردم نخجوان به راحتی برای خرید روزانه خود به مرز ایران میآیند و هیچ نظارتی وجود ندارد. محسن بهرامی ارض اقدس دبیر ستاد تنظیم بازار نیز در اینباره به رویداد۲۴ گفته است: مردم کشورهای همسایه با سوءاستفاده از موقعیت ایران سر سفره ایرانیان نشستهاند ضمن آنکه دلالها نیز سود زیادی از این اختلاف قیمت بین ایران و کشورهای همسایه به جیب زدهاند.
او با اشاره به ابلاغیههای اخیر گمرک در خصوص ممنوعیت صادرات برخی از اقلام خوراکی افزود: این اقدام به منظور تنظیم بازار و افزایش بیش از ۲ برابری برخی از این محصولات بوده است و ستاد تنظیم بازار برای جلوگیری از افزایش بی رویه قیمت این محصولات به دو کشور عراق و افغانستان از صادرات آنها جلوگیری کرد تا بازار داخل حفظ شود.
بهرامی ارض اقدس تصریح کرد: البته این ممنوعیتها موقتی است و در شرایط فعلی به دلیل کاهش ارزش پول ملی این تصمیم اتخاذ شده البته نباید به بهانه تنظیم بازار دولت جلوی صادرات را بگیرد، زیرا صادرکنندکان نیز از قبل برنامه ریزیهایی داشتهاند.
وی با اشاره به افزایش قدرت خرید مردم در کشورهای همسایه نسبت به ایران گفت: بخش عمدهای از محصولات ما با پرداخت یارانه تولید میشود و به صورت غیرمنصفانه و قاچاق از کشور خارج میشود و آنها به راحتی از تولیدات ما بهرهمند میشوند. در ایران بنزین و گازوئیل با نرخی بسیار پایینتر از کشورهای همسایه عرضه میشود که گاهی اختلاف قیمت بین دو مرز برای دو گالن به ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومان است. در بخشهای دیگر نیز اوضاع همین طور است در زمینه اقلام دارویی و خوراکی نیز با توجه به پرداخت یارانه این اتفاقات را شاهدیم در شرایط فعلی این سوء استفادهها زیاد است و همین امر منشاء بحران شده است.
دبیر ستاد تنظیم بازار گفت: بسیاری از کالاهای اساسی اعم از گندم و .. هم اکنون قاچاق میشوند این اقلام با ارز ۴۲۰۰ وارد میشود، اما هم اکنون شاهد قاچاق ورودی و قاچاق خروجی هستیم، زیرا قیمتها تا ۱۰ برابر در خصوص برخی اقلام تفاوت قیمت دارد و سود آن برای قاچاقیان بالاست.