Thursday, Oct 11, 2018

صفحه نخست » بررسی بحران‌های اقتصادی در بیت خامنه‌ای

BR_101118.jpgبا وخیم‌تر شدن شرایط اقتصادی ایران، رهبر جمهوری اسلامی شب گذشته جلسه‌ای را درباره بحران‌های اقتصادی با سران سه قوه برگزار کرد.

به گزارش «شبکه رسانه‌ای بیان» بحران‌های اقتصادی در ایران به ‌قدری عمیق شده‌اند که دیگر نهادها و ساختارها قادر به مدیریت و حل آن‌ها نیستند. ازاین‌رو، علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی هر از چند گاهی جلسه‌ای را با عنوان «بررسی مشکلات اقتصادی» با دولت یا قوای سه‌گانه برگزار می‌کند تا به‌زعم خود با «هم‌افزایی»، برای حل این مشکلات «چاره‌جویی» کنند.

شب گذشته (18 مهر 97) نیز روسای دولت، قوه قضائیه و مجلس به همراه معاونان خود به بیت خامنه‌ای رفتند تا درباره بحران‌های اقتصادی که جمهوری اسلامی را به محاصره خود درآورده است صحبت کنند. علی خامنه‌ای مانند همیشه بر مبنای کلی‌گویی‌های خود، دولت را به اتخاذ «تصمیم‌های جدی» فراخوانده و گفته است: «برای حل برخی مسائل کلیدیِ اقتصاد، مانند مشکلات نظام بانکی، نقدینگی، اشتغال، تورم و فرایند بودجه‌ریزی باید تصمیم‌های جدی و عملیاتی بگیرید.»

او در حالی برای حل بحران نقدینگی به دولت دستور داده است که تصمیم جدی و عملیاتی بگیرد که بر اساس آماری که روز گذشته از سوی بانک مرکزی منتشر شده است، در مرداد امسال نقدینگی کشور با رشد 20.5 درصدی نسبت به سال قبل به 1646 هزار میلیارد تومان (یک تریلیون و 646 هزار میلیارد تومان) رسیده است. رشد بی‌رویه نقدینگی که در اثر سیاست‌های پولی اشتباه رقم خورده است، یکی دلایل افزایش تورم و کاهش قدرت خرید مردم محسوب می‌شود.

رهبر جمهوری اسلامی که به نظر می‌رسد نسبت به تحریم‌های پیش رو و نمایان شدن آثار کامل تحریم‌ها در ماه‌های آینده به شدت نگران است، در صحبت‌های خود با سران سه قوه تأکید کرده است که «هیچ بن‌بست و مشکل غیرقابل‌حلی در کشور وجود ندارد و ما به فضل الهی و با عزم و اراده مردم و مسئولان و با استفاده از ظرفیت بی‌بدیل جوانان و نخبگان توانمند ایران عزیز و با فعال کردن ظرفیت‌ها و منابع ممتاز کشور، یقیناً بر مشکلات درونی و تحمیلی فائق خواهیم آمد.»

او همچنین به سران سه قوه و به ویژه دولت توصیه کرده است از «راه‌حل‌های اقتصاددانان دلسوز و فعالان بخش خصوصی» استفاده کنند. این توصیه خامنه‌ای در حالی است که طی چهار دهه گذشته، حکومت بدون توجه به مبانی علمی، اقتصاد کشور را اداره کرده و همواره بخش خصوصی را دشمن خود دانسته است. جمهوری اسلامی اکنون که در تنگنایی بی‌سابقه قرار گرفته است، به ظاهر قصد دارد از نظرات و راهکارهای اقتصاددانان مستقل و فعالان بخش خصوصی استفاده کند؛ اما تردیدی نیست که در عمل با توجه به ماهیت خودکامگی‌اش، راه خود را در پیش خواهد گرفت و بر مشکلات اضافه خواهد کرد.

هم‌زمان با جدی‌تر شدن بحران اقتصادی در ایران، عده‌ای از اقتصاددانان مستقل طی دو نامه جداگانه در مرداد و مهر امسال خطاب به سران سه قوه، مشکلات اقتصادی کشور را برشمردند و برای هرکدام راه‌حلی پیشنهاد کردند؛ اما به کدام‌یک از پیشنهادها و راه‌حل‌های این اقتصاددانان توجه شد.

در حال حاضر شرایط اقتصادی ایران به‌گونه‌ای است که به نظر نمی‌رسد با برگزاری جلسه یا «دستور دادن» اوضاع بهبود یابد. اساساً یک اقتصاد سالم که دچار مشکل می‌شود، صرفاً ساختارها، نهادها و نظم خودجوش بازار است که می‌تواند مشکلاتش را حل کند؛ اما ساختارهای فاسد و نهادهای ناکارآمد در ایران، نه‌تنها ظرفیت حل مشکلات را ندارند، بلکه خود به معضلی بزرگ تبدیل شده‌اند و منابع را ضایع می‌کنند.

مطلب قبلی...
مطلب بعدی...


Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy